Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 07:59

Autor Wiadomość
 Tytuł: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać
Początkujący

Witajcie,

na motocyklu jeżdżę właśnie drugi sezon, w tym czasie zrobiłem jakieś 4 tysiące km na XJtce i 10 na TDMie. Na co dzień jeżdżę po mieście, jednak bardzo ciągnie mnie w weekendy w teren, a w lato na dłuższy wyjazd. TDMa to świetny miejski motocykl, jednak o ile w terenie nie zamierzałem jej użytkować, to na trasie mnie nieco zawiódł- nie udało mi się tak zmodyfikować owiewki, żeby hałas wiatru mi nie przeszkadzał w jeździe. Może jestem na to zbyt wrażliwy i zadowalającego efektu nie osiągnę na żadnym motocyklu, jednak wolę jazdę przy 100 km/h na stojąco gdy wiatr wali mi bez żadnych turbulencji w kask, niż na siedząco, gdy owiewka powoduje drobne turbulencje. Poza tym chciałbym mieć opcję zjazdu z asfaltu w teren, nawet ten cięższy. Trasy zamierzam jeździć solo, z minimalnym rozsądnym bagażem.
Jeżeli chodzi o moc, to potrzebuję jej tyle, by móc trzymać 110 km/h w trasie i móc przy tej prędkości bezstresowo wyprzedzać. W moim odczuciu TDMa ma tej mocy za dużo jak na moje potrzeby.

Podsumowując:
1. jazda po mieście ~8kkm rocznie z kufrem centralnym, albo czymś w ten deseń.
2. traska solo 200km co któryś weekend, a w wakacje większa wyprawa, przy dziennych przelotach ~800km. Przelotowo ~110km/h i bezstresowe wyprzedzanie. Dobra osłona przed wiatrem, albo jej zupełny brak
3. Po zrobieniu traski zjazd w lekko/średni teren typu błoto, kopny piach, trawa -> skok zawiasów, prześwit, niska waga, możliwość montażu bagaży, odpowiednia pozycja na stojąco, zasięg w terenie. Oczywiście nie mówię tu o przelatywaniu przez przeszkody, a raczej o czymś typu "czołg przeprawowy"
4. Zabawa w "hard enduro" w weekendy w okolicy, lub wyprawy np. w ukraińskie Karpaty, czy Rumunia na dziko, gdzie teren jest już ostrzejszy. Wcześniej jednak musiałbym pouczyć się na okolicznym torze enduro, czy pojeździć w terenie.

Myślałem o takich rozwiązaniach w okolicach do 20 tys. zł:

KTM 640 Adventure - boję się wibracji silnika, strasznie mało tych sprzętów.
BMW f650 gs dakar, Yamaha XTZ 660 tenere i więcej z kołem 21" z przodu nie znalazłem... Jakkolwiek ostatnie dwa sprzęty to już niezłe klocki.
Czy istnieje coś co waży mniej niż GS/XT i zapewnia jakąś ochronę przed wiatrem, a przy tym pozwala przejechać dziennie 800 km?
Zastanawiam się jak duża jest różnica między powyższymi, a starszymi dualami typu DR 800 big, Tenera 600, albo NX dominator?
Może odpuścić owiewkę w ogóle i po prostu brać coś jeszcze bardziej endurowatego?
Punkt 4 chciałem rozwiązać przez lekkiego enduraka- Hondę XR 250, ewentualnie 2T 125 typu CRM 125, albo husqę WR 125.

Inna opcja to np. Suzuki DRZ i połączenie punktów 1 i 4, a na punkty 2 i 3 kupić sobie jakiegoś busa, którym w dane miejsce dojadę i na miejscu jeździć DRZ.

Zdaję sobie sprawę, że nie ma motocykli uniwersalnych, a jak są, to kosztują kosmiczne pieniądze, jednak idzie tutaj o świadomą rezygnację z pewnych wad na rzecz zalet. Także podpowiedzcie proszę, jakich sprzętów poszukać na próbną przejażdżkę i czy warto dopłacać do Dakara/XTZ, czy lepiej kupić tańszego BIGa/dominatora/Tenerę?

pozdrawiam i dzięki za wszelkie wskazówki

Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać
Prozaik forumowy

czesc.

Twoje punkty to niestety jak próba połączenia ognia z wodą. Jak sam napisałeś nie ma motocykli uniwersalnych - zawsze musi być jakis kompromis i pogodzenie się z niedostatkami w niektórych sytuacjach. Niestety prawdziwe jest powiedzenie, że jak coś jest do wszystkiego to tak na prawdę jest do niczego.
Najlepiej by było mieć dwa(albo więcej) motki: lekkiego brudasa w krzaczory i coś cięższego do turystyki.
Nie znajdziesz tutaj nikogo kto da Ci jednoznaczną odpowiedź - bo takiej nie ma !!!.

Jeśli myślisz o jednej maszynie to już sam znalazłeś kandydatów:
- XTZ 660 Tenere,
- KTM 690(R) - chyba najlżejszy z tej grupy,
- BMW F650GS Dakar,
- Honda XL700V Transalp(choć ta nowa wydaje mi się strasznie plastikowa i delikatna w teren),
- Honda XRV750 Afica Twin(ale to już starsze sztuki).

Wszystkie powyższe to niezłe 'klocki' jeśli wpadniesz w luźniejszy teren czy konkretne błoto - za to pojedziesz nimi wygodniej w trasie niż np DRZ 400(ta z kolei pobije je wszystkie w terenie)

Po prostu - musisz wiedzieć jakie ograniczenia narzuca Ci taki 'uniwersalny' sprzęt i nie pchać się w tereny, które mogą sprawić, że jazda stanie się mordęgą.
Gdzieś na regionalnym('Warszawka - latanie' jest link Pretora z przedostatniej 'pojeżdżawki' - tam widać jak klockami się zapędziliśmy w błoto - ja zapadłem się po silnik - w pięciu wyciągaliśmy mojego Dakara(tego akurat nie ma nagranego :) ) - zresztą pozostałe sprzęty też(wszystkie należały do kategorii - 'klocki'

Więc musisz się zastanowić na jakie kompromisy jesteś w stanie się pójść i do tego dobrać sprzęta :mrgreen:

Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lipca 2010, 12:24 przez irving, łącznie zmieniany 2 razy.

Zadomowiony

Strona WWW: http://www.karlak.eu
dwa motocykle i skuter załatwią sprawę. zależnie od zasobności portfela mogą być nowe lub używane...nie ma złotego środka...

Zadomowiony na dobre

wITAM

tkar pisze:
dwa motocykle i skuter załatwią sprawę. zależnie od zasobności portfela mogą być nowe lub używane...nie ma złotego środka...

Dobrze prawi, dać mu wódki.

Pozdr
rr

Takiemu nie podskoczysz!

A ja mam trzy :mrgreen: ale jeden zamieniam :lol:
Natomiast jakbym miał mieć jeden miałbym niezła zagwozdkę i pewnie wybrałbym KTM990/950.
kamusial: napisz jakie masz parametry tzn. waga i wzrost

Początkujący

Dzięki za szybkie i dające do myślenia odpowiedzi.
Mam 178 cm i ~80 kg wagi.

Irving- obejrzałem filmiki, hardcorowa jazda i taką lubię. Choć to po czym jeździliście nazwałbym raczej bagnem niż błotem :)
950/990- bardzo fajna koncepcja, ale za ciężki i tej mocy mi nie potrzeba do jazdy solo z minimalnym bagażem.
Z tego co widzę to chyba pozostaje czekać na 690 adventure, albo do zrealizowania projektu kitu przerabiającego 690 enduro na adventure.
Inna opcja to zrezygnować z dalekich dystansów na motocyklu, ograniczając się do wycieczek do 200-300 km w okolicy.

Powtórzę jeszcze pytanie o starsze duale- dominatora, biga, tenere itp- jak one mają się do nowszych konstrukcji typu właśnie bmw dakar, albo XTZ660?

Może powinienem inaczej podejść do tematu- zastanowić się gdzie, kiedy i po czym będę chciał jechać w dalsze trasy, o ile w ogóle i pod to kupować motocykl wyważając zalety i wady... Ale to już dłuższa rozkminka, choć wydaje mi się, że będzie to raczej wschód/ pn wschód, lub południe. A teraz można by jeszcze odhaczyć sobie nordkap na tedzi :)

Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: https://picasaweb.google.com/lukasz.lechowicz/XChallenge
kamusial pisze:
Z tego co widzę to chyba pozostaje czekać na 690 adventure, albo do zrealizowania projektu kitu przerabiającego 690 enduro na adventure.

Do 690 Enduro kity sa conajmniej 3 dostepne.
Znajdz odpowiedz na 1 proste pytanie w zyciu: co chce robic?? i zacznij to robic ;)
Zlotych srodkow nie ma - albo pewnie ograniczenia albo 3 motocykle w garazu :)

Bajkopisarz forumowy

[ img ]

Takiemu nie podskoczysz!

Polecam niezły test BMW 800 vs KTM 690, obejrzyjcie koniecznie film.
http://www.motorcycle-usa.com/11/7499/M ... rison.aspx

Zadomowiony na dobre

Witam

Kup jakieś starsze soft enduro. Miałem XTka typ 43f. Z paliwem 170 kg. Latałem nim po konkretnych krzakach tu i po ukraińskich górkach. Bywało 550 km szosą - du.a bolała. Kolega jeździ DR650se. Bardzo przyjemny motorek w miasto, średnio-długie wypady z prędkościami bezpiecznymi (jak wszystkie uniwersalne enduro). Po pewnym powiedzmy ulepszeniu w łatwiejszym terenie daje rade. Pod Kraśnikiem mieszka nijaki ...... (sorki zapomniałem, wiadomo starcza skleroza). Co on wyczyniał na swoim pełnoletnim KLRze z 30 ltr bakiem w lessowych wąwozach! Katem było strach miejscami iść za nim.
Wszystkie te zabytki relatywnie tanie w zakupie i utrzymaniu kosztem zerowego poziomu lansu i koniecznej chyba jednak pewnej wiedzy technicznej (tej nigdy za wiele)

Ergo: te starsze to bardziej uniwersalne zabawki od tego co proponują najnowsze modele, a przy tym tanie. Polatasz, pobaczysz. Jak nie zapasuje to wydasz albo wór kasy na ostrego ogiera i zostawisz sobie TDMa albo kupisz kredens i zapomnisz o offie.
Zapomnij o pełnym wypasie w nówce sztuce. Po roku okaże się, że albo wszystkich tych szpejów po prostu nie potrzebujesz, albo w ogóle nie potrzebujesz szosowego wielbłąda terenowego. Koszt może być duży więc ew. porażka może boleć bardziej.

Potestuj, pomyśl,

Pozdr
rr

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
Tak na szybko, na szczęście sam przyznajesz
kamusial pisze:
Wcześniej jednak musiałbym pouczyć się na okolicznym torze enduro, czy pojeździć w terenie.

Teoretycznie przygotowałeś się, wskazując właściwe pojazdy, jednakże zweryfikuj swe wyobrażenia
kamusial pisze:
Po zrobieniu traski zjazd w lekko/średni teren typu błoto, kopny piach, trawa

Chyba nadajesz inne znaczenie słowom błoto, kopny piach- na cięższych, oplasticzonych motocyklach to miejsca zarezerwowane dla starych wyjadaczy, Tobie na początek zostaje ubita polna droga, lesna to tylko po kilku dniach suszy :D .
Jeśli nie jesteś bogaty z domu i w wersji 2, 3 a zwłaszcza 4 nie będzie towarzyszył wóz serwisowy pełen zapasowych owiewek, to odpuść sobie XTZ660, LC4 Adv czy Dakara (mimo, że swojego oferuję do sprzedaży). Jeśli do przelotu 110km/h nie możesz zrezygnować z komfortu i dużej szyby, to nie będziesz potrafił zrezygnować z innych udogodnień. Wówczas bagaż pęcznieje, a jazda w terenie jest męczarnią.
Gdy budżet ograniczony popatrz za jakąś starą XT600, DR650, XL600, ludzie tym jeździli do Rumunii i dawali radę. Na własnej skórze nauczysz się podstawowych mądrości.
edit:
Widzę że rrolek by łpierwszy :lol:

Takiemu nie podskoczysz!

Powiem Ci tak, kiedyś miałem podobny dylemat i myślałem, z dwa motocykle rozwiążą problem - dzisiaj jestem tego pewien, a motocykle mam trzy. :mrgreen:

Zadomowiony na dobre

Sikorp pisze:
Polecam niezły test BMW 800 vs KTM 690, obejrzyjcie koniecznie film.
http://www.motorcycle-usa.com/11/7499/M ... rison.aspx

końcówka najlepsza :)

Początkujący

Teraz daliście mi do myślenia- po co mi super hiper moto w teren, kiedy nie wykorzystam połowy jego możliwości, a próbując wykorzystać pierwszą połowę połamię wszelkie plastiki...
W takim razie TDMa zostaje do miasta i kupię moto stricte w teren z opcją rejestracji, na którym poznam tajniki offroadu.

Chyba honda XR250 r będzie najlepszym wyjściem- pali to to mało, jest pancerne, jak się uprzeć to i gdzieś dalej można powoli dopyrkać, sucha miska olejowa, a przede wszystkim jest mega lekki. KLXa mi ludzie obrzydzili, a TTR nie ma na rynku. Z nowszych to chyba wr250f by się nadało, ale wątpię żeby coś jeżdżącego w małej kasie udało się znaleźć.
A potem się zobaczy czy będę szukał czegoś z większą pojemnością, czy lepszym zawiasem i mocniejszego.

Dzięki raz jeszcze za wskazówki i porady.

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
kamusial pisze:
Chyba honda XR250 r będzie najlepszym wyjściem- pali to to mało, jest pancerne,

Jeszcze tylko wyzbądź się szosowych przyzwyczajeń i będzie dobrze. W terenie nikt spalania nie liczy, czas, odległości inaczej płyną, wystarczy kilka litów paliwa by odczuć satysfakcje. Przy Twoich parametrach celowałbym bardziej w XR400, DRZ400E- na dłużej wystarczą