Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 11:27

Autor Wiadomość
 Tytuł: Yamaha MT 03 - opinie
Poeta forumowy

Jak w temacie.
Szukam pierwszego motoru dla córki. Natknąłem się na MT 03, wygląda toto nieźle, ale to tyle co o tym wiem. Może ktoś ma, jeździł, testował itd. A może jakieś inne propozycje na pierwszy motorek, bo sami rozumiecie dla córki to bym chciał coś "najlepszego".

Tytuł: Re: Yamaha MT 03 - opinie
Aktywny

Ja bym odradzał. Nawet zdecydowanie odradzał. To jest fajny funbike, ale nie dla swieżaka.
Motorek ma mały rozstaw osi (siedzisz praktycznie na przednim kole) do tego ostre hamulce i efekt taki ze bardzo latwo o stoppie lub blokade koła. Silnik jak to singiel tak zero jedynkowo dziala.
Gdybys sie zdecydowal jednak to motorki te mialy fabryczna wade (usuwaną przez yamahe w niektorych rocznikach) mianowice wydech topi tylne siedzisko i wiazke instalacji lampy tylnej. My kupilsmy sztuke z przebiegiem 6tys km i po 200km trasy wytopilo siedzenie i kolejnych 200 wiazke (naprawa na koszt wlasny - ten rocznik wedlug yamahy byl wolny od wad)

Ja bym radzil dla początkującej dziewczyny R4, ewentualnie twina. Np maly bandit jest duuzo przyjazniejszy.

Bajkopisarz forumowy

Nie skreślałbym singla, gdybym teraz kupował mociaka dla dziewczyny wybrałbym xcountry zamiast małego gs - ok 30 kg różnicy masy. Niewykluczone, że wkrótce zrobię takie machniom.

Bandit do najlżejszych nie należy, masę weź pod uwagę również. Chodzi o przetaczanie bika zwłaszcza do tyłu przy parkowaniu. Drobne laski się stresują.

Takiemu nie podskoczysz!

jeżeli motocykl ma być niedrogi, prosty w eksploatacji, łatwy dla początkującego i jeszcze 'on' to z przeze mnie testowanych polecam:
- suzuki gsr 600, przewspaniały miejski bike, dziewczyny na tym śmigają aż miło;
- kawasaki er6f (z owiewką)
- yamaha xj 600 diversion - z późniejszego rocznika 2000/2003
- honda cbf600 (owiewka-bardziej tourist), a nawet cbf500 (bardziej naked).

Każdy z nich ma inne zaletyv i wady (to ostatnie może z wyjątkiem xjtki :) ), ale mają wspólne cechy spełniające powyższe założenia.

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
...dla Dziewczyny stanowczo polecam Kawsaki ER-6N/F(rzeczGustu)
Motocykl(ER-6N) taki posiadala moja szanownaMałżowina(170cm/58kg), ma wiele zalet, ale najwazniejsza to WAGA!!! Motocykl dynamiczny, równo oddający moc, zwrotny i cieszący oko :)
Zaletą-ERki też jest bycie "1-szymMotocyklem", ale i pozostanie juz jako ten docelowy
Z wad to... za wąskie lusterka i potrzeba "chowania" łokci, by zobaczyć świat od zadu strony!!!
...i jest to jedyna wada której sie dopatrzyliśmy przez rok eksploatacji! :lol:

MT-03 tez byla brana pod uwage, ale...jakos tak wyszlo :P

Pozdro orzep
p.s. Zalezy tez jak twoja Córka czuje sie na jednośladzie, bo takim motocyklem dziewczecym, czesto kupowanym na 1-szy motocykl to HONDA CBR 125R...motocykl "bardzoLeki", "dizajnKarierowy", 6cio biegowa skrzynia, tarczowe hamulce....uczy prawidlowych odruchow i wybacza wiele BŁEDÓW nowicjusza!!! Silniczek dosc dynamiczny jak na 125tke(Vmax-125km/h)...
Moja Pani po kursie prze 2miesiace ujezdzala wlasnie CBRke!

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
Orzep pisze:
Moja Pani po kursie prze 2miesiace ujezdzala wlasnie CBRke!

Myślałem że na Hayabusę ją posadziłeś :lol: A tu taka cienizna - 125ccm.... zaskoczyłes mnie :lol:

Początkujący

Andrzej pisze:
Jak w temacie.
Szukam pierwszego motoru dla córki. Natknąłem się na MT 03, wygląda toto nieźle, ale to tyle co o tym wiem. Może ktoś ma, jeździł, testował itd. A może jakieś inne propozycje na pierwszy motorek, bo sami rozumiecie dla córki to bym chciał coś "najlepszego".

Polecam tę sztukę koleżanki:

http://otomoto.pl/yamaha-mt-03-M2654655.html