Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 18:50

Autor Wiadomość
 Tytuł: docieranie jednocylindrowca
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.televisor.pl
Jakie stosujecie techniki docierania nowych enduro ? Jedyne motocykle ktore docieralem byly drogowymi ktore maja zupelnie inne silniki co za tym idzie interwaly serwisowe rzedu 6000km. W enduro jak wiadomo - serwisowanie co 1000km lub mniej. czy w tym przypadku docieranie silnika jest inne ?

W manualu maja dziwna procedure

- odpalic na 2 min az sie rozgrzeje silnik, wylaczyc
- odpalic ponownie max 5 pozniej na okolo minute, wylaczyc
- odpalic, jezdzic 5-8 minut na srednich obrotach na niskich biegach, zgasic, ma wystygnac
- odpalic, jezdzic godzine na 1/4 - 1/2 rolgazu przy srednich predoksciach, zgasic
- odpalic, jezdzic przez 15 min w calym zakresie obrotow.

i teraz pytanie czy od razu wymieniac caly olej po tej zabawie ?
W manualu bardzo niejasno to opisuja. Mam 2 tabele interwałów serwisowych - jedna zwykła (general ) druga sportowa ( competition use ).
W zwykłej nic nie pisza o zmianie oleju ani filtra po procedurze dotarcia ( pierwsza zmiana oleju dopiero po 1000km, kolejna przy 3000, potem co 2000km ), w sportowej mowia ze olej trzeba zmienic od razu po dotarciu, tak jak sprawdzic zawory.

Z koleji na ThumperTalk czytalem o innej technice docierania - na ostro, opis http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
Twierdza ze pierwsze 30 km zycia silnika jest najwazniejsze i wtedy trzeba jezdzic na maxa zeby sie uszczelki dobrze osadzily, zanim nie wyszlifuje sie cylinder od pracy.

Co zatem według was powinno sie stosowac ?

Tytuł: Re: docieranie jednocylindrowca
Zadomowiony na dobre

Ja ostatnio, postapilem z metoda:

Cytuj:
The Short Answer: Run it Hard !

(dziwak podoba mi sie to okreslenie)
Poprostu moto mialo byc 2 tygodnie wczesnie przed wyjazdem na Bornholm. Mialem sobie spokojnie dotrzec jak zawsze 500-1000km na umiarkowanych obrotach, pozniej zmiana oleju i jazda.
Niestety jak to bywa rozne przeciwnosci losu spowodowaly,ze moto dostalem 2 dni przed wyjazdem. Ale z pomoca przyszedl starszy kolega z kilkudziesiecioletnim stazem na motocyklach. Mowi daj mi motor. Dotre Ci tak,ze nie bedziesz mial zadnego problem. Przez 2 popoludnia natrzaskal 500 km. Ladujac KLRowi do oporu. Podemna sienogi ugiely jak to uslyszalem, ale uspokoil mnie i powiedzial,ze bedzie ok i daje glowe. Bo docieral kilkadzieisat motocykli.
Olej zmienilismmy, bo czorny byl jak smola.
W sumie prawie 1000 km dalej pelnym ogniem (gonilem intruza 1,4) nie ubylo ani grama oleju a kochaj wedlug mnie wzroslo. Duzo lepsze subiektywne odczucia niz kiedy swoja DRe docieralem tradycyjnie.
Gosc na pewno tej strony nie czytal (anty internetowa jednostka), ale wspominal tak samo,ze najpierw powinien zwykly olej zalac jakis.

Tytuł: Re: docieranie jednocylindrowca
Zadomowiony

newbie007 pisze:
Ja ostatnio, postapilem z metoda:

Cytuj:
The Short Answer: Run it Hard !

(dziwak podoba mi sie to okreslenie)
...
Gosc na pewno tej strony nie czytal (anty internetowa jednostka), ale wspominal tak samo,ze najpierw powinien zwykly olej zalac jakis.

W zaleceniach KTM'a podają, że pierwszy olej po remoncie powinien być to zwykły minerał, więc coś w tym jest.