Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 06:33

Autor Wiadomość
 Tytuł: Bieszczady z wózkiem ?
Zadomowiony na dobre

Czołem Koledzy i Koleżanki !

Planuję urlop z rodzinką i szukam miejsca w Bieszczadach ewentualnie innych górach dla 4 osób (w tym dwa bąble).
Chcemy pochodzić po górkach, ale problemem może okazać się wózek, w którym jeździ jeszcze młodsza córa.

Czy znacie może jakieś górki gdzie szlaki są na tyle szerokie i w miarę równe (bez przesady) żeby przejechać wózkiem ?
Oczywiście dam radę przenieść wszystkie dzieciaki pod pachą i żonę na karku, bo jestem męski i wspaniały :lol: , ale nie o to chodzi.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

Tytuł: Re: Bieszczady z wózkiem ?
Zadomowiony na dobre

W bieszczdach np. szlak do Zrodel Sanu ( o ile dobrze pamietam)
Nie mam map przy sobie, ale to ktorys kilometr jest.
Moje ulubione miejsce to Dolina Sanu wlasnie i tam z np. zatwarnicy masz wyjscie na kilka szlakow szutrowkami gdzie spokojnie wozkiem pojedziesz - przechodzilem temat. :)

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
Byłem u źródeł Sanu i miejscami są takie krzaczory ze z wózkiem nie przejedzie.
Poza tym tam jest troche nudno :D Prócz widoku na Ukraine i Sianki niewiele da sie zobaczyć, ale jest to dobre miejsce aby sie odizolować.

Tu są foty z tego szlaku:
https://picasaweb.google.com/1100251268 ... UZrodeSanu

Zadomowiony na dobre

No oczywiscie dalej jest gorzej. Nie mowie tez o zejsciu na łaki w strone cmentarza. Nie wiem jaka kolega ma kondyche, ale dla mnie z wozkiem w ta i spowrotem szutrowka to sie naspecerowalem.
Faktycznie odrobine nudno, ale na spacer sie nada. Pozaty polecam jak pisalem szlaki z Zatwarnicy. Drogi zamkniete dla ruchu, a stale utrzymywane na wysokim poziomie.
A jak jestes zaciety to spokojnie mozesz sobie 30 km petle wytyczyc ze spaniem po drodze gdzies.

Zadomowiony na dobre

Jakbym miał iść tylko po stokówce to bym jajo zniósł, tam jest kupa kilometrów i widoków oprócz drzew praktycznie żadnych.
Roi sie od dzików, niedźwiedzi tez tam pełno, od Bukowca na południe siedzi ich od cholery.

Polecam dziedziaczka wsadzic w nosidełko na plecy i z buta atakować wyższe tereny :D

Zadomowiony na dobre

Tak z ciekawosci: widziales kiedys niedzwiedzia w Bieszczadach? :mrgreen:
Pomysl z nosikiedelkiem ok, ale Pawel pisze, ze ma 2 bable. Sprobowac mozna jakis znany i latwy szlak np. chatke puchatka, ale tam dramat jesli chodzi o ludzi i tlok.
Jeszcze raz polecam Doline Sanu.

A szuterki sa b. ok. Te w dolinie Sanu, ktore mialem okazje odwiedziec (4x4, moto, pieszo) oferuja naprawde dziwak widoki + inne atrakcje np. opuszczone wsie. I ludzia tam ciezej spotkac. Niedzwiedzi tez jakby mniej. Spalismy w tym roku w baraku wypalaczy wegla i jedyne ze zwierzac co zobaczylismy to jakies zagubiony dzik kilometr dalej :mrgreen:

Zadomowiony na dobre

Ja chce sie wybrać na Łokieć i Dydiową jakos na jesieni, jeszcze nie byłem a podobno fajnie całkiem.

Przełom Osławy też chce dokładniej zrobic i isc sobie szlakiem wąskotorówki. Plecak i but po torowisku cały czas.... :D

Miśka widziałem 3 razy, raz z odległosci 1 metra jak przeszedł pod oknem lesniczówki :lol:
Kumpel mu fotek napstrykał, dorwe go by cos wysłał to tu wrzuce kilka.

Zadomowiony na dobre

Tez bym chcial, ale w najblizszym czasie niwykonalne niestety.
Niedzwiedzai zazdroszcze. Gdzie to bylo?
Mam kilku znajomych lesniczych (mi. Sękowiec) i mowia,ze w swoim zyciu 2 widzieli :mrgreen:

BTW Masz 666 postów :mrgreen: :mrgreen:

Zadomowiony na dobre

Dzięki za szybkie odpowiedzi :)

Oczywiście mam też nosidło na plecy z mega full wypasem, ale tam już siedzi 2 letnia córka :)
Akcja typu szutrówki jest całkiem fajnym wyjściem z sytuacji.
Sęk w tym, że ja jestem zwierzęciem górskim i jak będę w górach a gór nie zobaczę to się zdenerwuję. Stąd pytanie o szlaki którymi można dojść na szczyt.

Swojego czasu oczywiście chodziłem z plecakiem z namiotem gdzie but poniesie, ale z dzidziaczkami :) nie tak łatwo już się przespać gdziekolwiek i bez stresu o pogodę. Za kilka lat :)

Z galerii Pawła - Jednodniowy wypad rowerowy, 216km. Nałęczów, Kazimierz Dolny - ja pitole ale masz kondychę men :)

I jeszcze pytanie o spanie - najlepiej jakiś sprawdzony domek z kominkiem czy cuś :)

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.kapitanmisfit.ownlog.com
A ja mam takie pytanie w tej materii...Jako ze junior w drodze to zaczynamy sie zbroic.

Jaki wozek kupic aby nadawal sie w outdoor?
Przegladam wozki ale nie mam pojecia jaki dobry i sie sprawdzi w gorskich warunkach...

pozdro Taty i Mamy.

Zadomowiony na dobre

Ja mam X-Landera
Całkiem fajna konstrukcja i chyba już unowocześniona - poprawione na ten przykład blokada przednich kół, u mnie zaczęły nieznacznie latać na boki (przy pozycji zablokowane).
Opony mam bez bieżnika, co jest słabym rozwiązaniem na cokolwiek innego niż asfalt.
Z plusów to jest możliwość założenia fotelika samochodowego X-Car czy coś do podwozia od wózka i śmignąć na zakupy nie przekładając bąbla.

Z minusów to potwornie ciężki jest fotelik samochodowy.

Wczoraj biegłem z dzieckiem w wózku i też dawał radę i dzidzia spała więc spoko loko :)

Do offrołdu :lol: wózek musi mieć pompowane koła !!!

Takiemu nie podskoczysz!

Po tytule pomyślałem, ze ktoś się ruskiem z zaprzęgiem na szczyty wybiera... :mrgreen:
PawelS pisze:
dla 4 osób (w tym dwa bąble)

Paweł, ile dzieciaki mają lat?? Czy dobrze siedzą już same?? Jeżeli tak, to pomyśl nad przyczepką rowerową zamiast wózka - duże koła sprawiają, że w teren jest o wiele wygodniejsza od wózka, a "bagażnik" jest na tyle duży, że zabierzesz więcej także i dla rodziców...
[ img ]
Jeżeli będziesz zainteresowany to podjedź do mnie - wypożyczę...
Wziąłem tę przyczepę do Zakopanego i gdzyby nie ona, to by mnie pewnie z wózkiem szlag trafił...
michur pisze:
Jaki wozek kupic aby nadawal sie w outdoor?

Tylko i wyłącznie X-Lander:
duże koła pompowane, łożyskowane, bardzo łatwy do utrzymania w czystości, dość lekki, uniwersalne przekładanie gondoli, spacerówki i nosidełka (tu potrzebne adaptery)
Używam X-Lander'a od 5 lat (zajeżdżam już drugi) i złego słowa nie powiem, a był już i nad morzem i w górach i w hipermarkecie i błocku... Jest super...

Zadomowiony na dobre

Mam i ja przyczepę. Sprawa rozbija się o Gabryśkę, która nie siedzi i ma całe 5 miesięcy.
Wózek i to bez 2 zdań. Druga już jeździ w foteliku rowerowym i śpi w nim i śpiewa.
Ogólnie bomba, ale póki dzidzia nie zacznie siadać to nie ma jak zastosować innej rzeczy niż wózek ew. nosidło/chusta.

Decyzja padła na Tatry :) - jestem grotołazem od lat więc coś pewnie znajdę dla takich małych brzdąców :)

hej ho

Prozaik forumowy

Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
Paweł :)
pamiętaj, że terenie wózek lepiej ciągnąć nić pchać :):):):)

widzę, że się uparłeś by 5 m-czne dziecię targać ze sobą w góry ... nie wiem czy podziwiać, czy współczuć :) i nie wiem komu :)

ja złaziłem lightowe góry kiedyś z rocznym dzieciakiem, ale miałem zmiennika do nosidełka = najlepiej zabierz ojca lub teścia :)

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.kapitanmisfit.ownlog.com
dzieciaki musza poczuc zew natury od małego inaczej wkreca sie w playstation i mtv...

X - lander ? Ok,szukam wiec takiego.

dzieki.