Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 10:44

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprzęt dla dziewczyny ?
Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
No właśnie. Koleżanka zapytała co bym jej poradził do kupna na wiosnę. Ma do wydania około 8000 do 10000 PLN więc suma Ok. Ma 165cm wzrostu i chcę jeździć na moto. Przelotówki po czarnym, dużo szutru i ciorgania po piachu. Zastanawiałem się nad Dominatorem 250 może coś innego wam przychodzi do głowy ?

Tytuł: Re: Sprzęt dla dziewczyny ?
Honorowy bajkopisarz

coś małego w stylu GS 500, CB 500, ER 5..albo np. CBF 500 bo ma ABS
http://otomoto.pl/honda-cbf-honda-cbf-5 ... 53157.html
ps
sam na wiosnę będę szukał motor dla małżonki
:D

Honorowy bajkopisarz

dudopl pisze:
... dużo szutru i ciorgania po piachu.

Adam K1200RS pisze:
coś małego w stylu GS 500, CB 500, ER 5..albo np. CBF 500 bo ma ABS

:lol:

Honorowy bajkopisarz

no to Adam poradził koledze :) wstydź się :)
myślę żę ER5 albo CBF to nie sprzęt na szutry tym bardziej właśnie że ma ABS.

Dudo ustrzelić dominatora 250 w dobrym stanie jest praktycznie niemożliwe, podobnie sprawa wygląda z DR350 albo xt350. Wszystkie te motki już dostały nieźle po dupie. Ale jeśli faktycznie koleżance pasował by taki motek i dała by sobie z nim radę bo za długa nie jest to myślę najlepsze wyjście kupić takiego za jak najmniej i zrobić remont pod siebie. Szkoda że głowice tam często padają :(.

Takiemu nie podskoczysz!

Dudo, duży jesteś - nie bój się wejść do pokoju dla dziewczynek :mrgreen:
TU
i
TU

Poeta forumowy

Proponuję Aprilię 650. Moja żona zadowolona. :mrgreen:

Honorowy bajkopisarz

Freewind też widzę uwielbiany przez kobiety, ale podobnie jak Pegaso waży kilka kg więcej niż mały dominator. Aż się boję jak moja żona poradzi sobie z takim klocem jak KLE :?
Gdyby moja powiedziała NIE dla KLEkota, to szukałbym F650ST lub ferdka, ale to bardziej ON niż OFF.

Honorowy bajkopisarz

ale jaja, przeczytałem tylko początek maila
:mrgreen:
ps
ale teraz i tak muszę bronić swego zdania :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=yjBrpN9n ... r_embedded

Takiemu nie podskoczysz!

Jeśli ma być sporo offu to moge doradzić bo sam rozważam dla siebie, a jestem subtelnego wzrostu i jeżdżę jak baba, więc temat mam oblatany
Honda XR250R, Honda CRF 230L, Yamaha XT225, XT250 niestety 3 ostatnie cięzko dostać w naszym regionie, najlepiej sprowadzić z USA lub Japonii.

Aaaa bym zapomniał, KTM Military :D

Poeta forumowy

Jak co to mam gs 500 2007 r. miała jeżdzić moja połówka ale jak do tej pory to tylko stoi.

Zadomowiony

Powtarzam się: TTR 250. Lekkie, ma rozruchałke. Są na alledrogo co jakiś czas, teraz jest nawet w fajnym stanie.

Prozaik forumowy

Ja nie bardzo rozumiem te ostatnie wielkie fascynacje Dominatorem 250. Sporo dziewczyn z towarzystwa AT takie "cuś" nabyło. I są zadowolone - więc pewnie się sprawdza. Jednak koleżanka jakies kostki chińskie nawet do tego znalazła. W każdym razie przysiadłam się do sprzęcika, przejechałam i .... według mnie to jest motocrek fajny na przejażdżki i dojechanie po zatłoczonym mieście do pracy, ale do jazdy (takiej "bardziej jazdy"), szczególnie po terenie, to trochę nie bardzo... Wiem, że zostanę zlinczowana :shock: , no ale cóż - tak własnie myślę.

Sądzać po preferencjach i z tego co piszesz, to jednak ma być motorek, którey będzie używany w terenie. Ja bym prędzej poszła w WR 250 albo DR350, albo coś z tej klasy. Na szutry spoko. W terenie też. A i po asfalcie da się myknąć. Podczas mojej ostatniej bytności w azjatyckich Stanach właśnie DR 350 jeździłam i to dokładnie po trasach, które dwa lata wcześniej Afryką przejechałam. Były bardzo zróżnicowane warunki i wszędzie się dało bez problemu przejechać / dojechać. No i przy okazji lekkie to było.

Aha - ja mam 168 cm jakby co. I uważam, że wysokość motocykla, choć owszem ważna, nie jest największym problemem. Zazwyczaj nie dosięgam do ziemi albo prawie i się da. Waga robi większą różnicę. A na pewno daje dzieczwynom psychiczny komfort (lekki motorek = wszędzie podniosę i dam sobie radę) albo stres (ciężkie moto = muszę liczyć zawsze na jakąś pomoc).

No to chyba tyle.

Polecam też lekturę tego typu wątków w dziale "Lejdis" na forum afrkańskim. Dużo tam już takich debat było - może coś Ci się z tego przyda.

Pozdrawiam
Ola

Honorowy bajkopisarz

Ola pisze:
Ja nie bardzo rozumiem te ostatnie wielkie fascynacje Dominatorem 250. Sporo dziewczyn z towarzystwa AT takie "cuś" nabyło. I są zadowolone - więc pewnie się sprawdza. Jednak koleżanka jakies kostki chińskie nawet do tego znalazła. W każdym razie przysiadłam się do sprzęcika, przejechałam i .... według mnie to jest motocrek fajny na przejażdżki i dojechanie po zatłoczonym mieście do pracy, ale do jazdy (takiej "bardziej jazdy"), szczególnie po terenie, to trochę nie bardzo... Wiem, że zostanę zlinczowana :shock: , no ale cóż - tak własnie myślę.

Sądzać po preferencjach i z tego co piszesz, to jednak ma być motorek, którey będzie używany w terenie. Ja bym prędzej poszła w WR 250 albo DR350, albo coś z tej klasy. Na szutry spoko. W terenie też. A i po asfalcie da się myknąć. Podczas mojej ostatniej bytności w azjatyckich Stanach właśnie DR 350 jeździłam i to dokładnie po trasach, które dwa lata wcześniej Afryką przejechałam. Były bardzo zróżnicowane warunki i wszędzie się dało bez problemu przejechać / dojechać. No i przy okazji lekkie to było.

Aha - ja mam 168 cm jakby co. I uważam, że wysokość motocykla, choć owszem ważna, nie jest największym problemem. Zazwyczaj nie dosięgam do ziemi albo prawie i się da. Waga robi większą różnicę. A na pewno daje dzieczwynom psychiczny komfort (lekki motorek = wszędzie podniosę i dam sobie radę) albo stres (ciężkie moto = muszę liczyć zawsze na jakąś pomoc).

No to chyba tyle.

Polecam też lekturę tego typu wątków w dziale "Lejdis" na forum afrkańskim. Dużo tam już takich debat było - może coś Ci się z tego przyda.

Pozdrawiam
Ola

Olu trzeba było napisać w skrócie: brak mocy i kondon taki dominator :)

no ale moja opinia się nie liczy bo mam pomarańczową gorączkę i też nie dostaje zawsze do ziemi :)

Aktywny

Powiem z doswiadczenia wlasnego czyli "zona zapalila sie do jazdy".
Dwa lata temu zona zapalila sie do jazdy, wziela kurs, zrobila prawko i kupila DR 350 w dobrym stanie. Majac 168cm wzrostu siegala do ziemi na "paluszkach" wiec obnizylem jej gada o jakies 1.5 cala za pomoca Kouba Links. Bylo lepiej, ale na lesnych sciezkach i w piachu meczyla sie kobieta bo DR do najlzejszych nie nalezy, a ona wciaz sie uczyla.
Po roku (bedac w 5 miesiacu ciazy) zamienila DR na Honde CRF 230L i po urodzeniu naszego synka zaczela sie przygoda z CRF. Mimo, ze motorek slabszy od DR to zakres mocy potrzebny do waskich sciezek lesnych, a nawet piachow jest lepszy. CRFka jest zwawsza i ma odczuwalny lepszy moment bez potrzeby krecenia. Zawieszenie mimo ze o mniejszym sporo skoku trzyma zdecydowanie lepiej niz w DRce, a roznica w masie pozwala jej na oraz smielsze eskapady w terenie.

Na tyle smiale, ze jej szosowego Maraudera GZ250 zamienila w ubieglym tygodniu na '03 F650GS i odgraza sie ze GS zjedzie na szutry...

Moim zdaniem dla kogos, kto uczy sie dopiero i zaczyna w wieku troche starszym niz lat kilka lub nascie, dobry lekki i nie za mocny motocykl to podstawa sukcesu. Moja lepsza polowa po jednym rajdzie na DRce byla gotowa porzucic jazde. Lzejszy, nizszy i bardziej nowoczesny motocykl pomogl jej nabrac pewnosci siebie i nauczyc techniki potrzebnej do jazdy na ciezszym i mocniejszym sprzecie.

Honorowy bajkopisarz

DR-ka palona na kopajke to nie jest dobry wybór na początek , szczególnie dla dziewczyny , który po położeniu na bok nie jest prosto uruchomić , pomijam inne kwestie jak waga i mała poręczność. Aby komfortowo i bez stresu uczyć się jeździć trzeba mieć czerwony guzik i lekki poręczny motocykl , CRF-a o której mowa powyżej to idealny motocykl stworzony do stawiania pierwszych kroków w terenie .