| Autor |
Wiadomość |
|
Fruniek
|
Tytuł: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: środa, 23 maja 2012, 22:41 |
|
|
|
Witajcie, Przygotowuje sie do wakacyjnego wyjazdu i chcialem Was prosic o podpowiedz. Plan mianowicie jest taki - zaczynam od BMW Motorrad Days w Garmish a dalej chcialbym sie spotkac ze znajomymi w Bulgarii. Wymaga to przjazdu przez Serbie a ze jade wylacznie z moim plecaczkiem, i moze to wylacznie bledne przeswiadczenie ale troche obawiam sie tego kraju. Podpowiedzcie prosze czy to dobry pomysl aby w jeden motocykl sie tam pchac lub czy sa kwestie, na ktore powinienem zwrocic wieksza uwage lub w odpowiedni sposob sie przygotowac.
dziekuje i pozdrawiam Jakub R1150GS
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adampio
|
Tytuł: Re: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: czwartek, 24 maja 2012, 02:00 |
|
|
|
Pare lat temu jechałem osobówka w Piryn, przez Serbie własnie i poza kosztownym produktem "autostradopodobnym" od granicy wegierskiej nic szczególnego nie zauważyłem
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
paro
|
Tytuł: Re: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: czwartek, 24 maja 2012, 07:18 |
|
|
|
Serbia...to już nie strefa otwartej wojny.główne trakty często nadal są pilnowane przez wojska IFOR-u lub inne formacje choć w górach i na "bezludziach" zwłaszcza przy granicy z Kosowem....oj tu możesz się natknąć na kałacha opartego o ścianę domu (2 lata temu sam się natknąłem szukając jakiegoś objazdu).Głównymi drogami możesz sobie śmigać moim zdaniem bez obaw nie zapominając o zielonej karcie. Polski policjant stacjonujący na granicy Serbi i Kosowa doradził mi (wówczas) żebym raczej nie wywieszał żadnych emblematów narodowych na motocykl.wtedy w Kosowie stacjonowały nasze wojska co pasowało Serbom ale nie rdzennym mieszkańcom Kosowa którzy wówczas tłukli się z Serbami o jakiś cmentarz przygraniczny. tak czy siak Serbia głównymi drogami przypomina Chorwację więc jedz i podziwiaj. ja przejechałem i Serbię i Kosowo w którym nocowałem.tu i tam podobnie,ładnie i klimatycznie tylko poranne modlitwy Kosowian zaczynają się o świcie więc uwaga na nocleg przy meczecie.duże miasta zatłoczone pod "sufit". powodzenia
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Johnny
|
Tytuł: Re: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: czwartek, 24 maja 2012, 08:21 |
|
|
|
W majowy długi weekend przelecieliśmy Kraków - Budapeszt - Bukareszt - Debreczyn - Kraków w cztery dni. W Serbii byłem też wcześniej kilka razy służbowo. W Bułgarii i Rumunii przez ostatnie 3 lata bywałem regularnie co miesiąc.
Będziesz zachwycony Serbami! Są to bardzo otwarci, przyjaźni, pogodnie usposobieni ludzie. Podróżowaliśmy przez wioski, o których świat zapomniał i nigdzie nie spotkaliśmy się z jakąkolwiek negatywna reakcją. Pamiętaj o zielonej karcie i paszporcie.
Rumunią też nie musisz się przejmować, również bardzo przyjaźni ludzie. Uważaj tylko na Romów, bo lubią sobie coś przywłaszczyć.
Bułgarię znasz? Uważaj tylko na policję ustawioną za każdym zakrętem, szczególnie na trasie z Sofii nad morze.
Ogólnie nie ma się czego obawiać, bądź miły i otwarty a ludzie odpłacą się tym samym. Jak wszędzie.
pozdrawiam, Janusz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Fruniek
|
Tytuł: Re: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: czwartek, 24 maja 2012, 18:37 |
|
|
|
Dziekuje Wam bardzo za te cenne uwagi i wskazowki. Nie traktowalem Serbii jako strefy otwartej wojny, ale drobne obawy ze wzgledu na podroz jednym motocyklem byly :)
Janusz, Bulgarii nie znam a traktuje ja wylacznie jako "punkt zborny", z ktorego jedziemy do Rumunii. Znajomi beda wracali z Albanii i wlasnie w Sofii planuja postoj, na ktorym mamy sie spotkac. Czy Twoje pytanie jest jakas sugestia odnosnie przejazdu przez ten kraj ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
GrzesiekK
|
Tytuł: Re: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: czwartek, 24 maja 2012, 20:10 |
|
Strona WWW: http://www.moto-izaigrzes.pl
|
|
Jechaliśmy z żoną na majówkę na 1 moto przez Serbie do Grecji i z powrotem , łącznie z noclegiem . Nic niepokojącego nie stwierdziliśmy - może poza brakiem miejsca na obiad .... i paskudnym śniadaniem w hotelu . Paszport nie jest wymagany - na dowód -wiza do wypisania na granicy .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Johnny
|
Tytuł: Re: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: piątek, 25 maja 2012, 07:48 |
|
|
Fruniek pisze: Janusz, Bulgarii nie znam a traktuje ja wylacznie jako "punkt zborny", z ktorego jedziemy do Rumunii. Znajomi beda wracali z Albanii i wlasnie w Sofii planuja postoj, na ktorym mamy sie spotkac. Czy Twoje pytanie jest jakas sugestia odnosnie przejazdu przez ten kraj ?
Nie, nie. Założyłem, że to bułgarscy znajomi i znacie ten kraj :) Nie wiem czemu? Niestety Sofia nie jest zbyt urodziwa, może samo centrum jest OK, ale reszta... :( Szerokiej drogi!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Fruniek
|
Tytuł: Re: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: piątek, 25 maja 2012, 09:46 |
|
|
|
W Sofii cale szczescie wylacznie jeden nocleg a po nim kierunek Rumunia i Transfagorska + Transalpina :)
Raz jeszcze dziekuje za cenne wskazowki i podpowiedzi !
Jakub
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
klanger
|
Tytuł: Re: Bułgaria i Rumunia przez Serbie Post: piątek, 25 maja 2012, 10:08 |
|
|
|
Za autostradę w Serbii można płacić kartą, można też gotówką euro. Normalny kraj, fajni ludzie, pomocni motocykliści - zapraszają na nocleg etc. W zależności od terminu wyjazdu, na granicach może być tłoczno albo w stronę Turcji (początek lata), lub w stronę Eurolandu (koniec wakacji) - na moto bez problemów możesz się pchać pod szlaban budki pogranicznika.
Wydaje mi się, że wizy do Serbii nie ma (nie było) dla obywateli UE, nie pamiętam żebym musiał coś kupić/wyrobić na granicy. Wszystko bardzo sprawnie poszło, w obie strony.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |