Dzisiaj jest piątek, 4 września 2026, 20:00

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rumunia - dosłownie kilka pytań
Zadomowiony

Jak w temacie - szukałem ale nie znalazłem niczego konkretnego.

1.Wymiana waluty - doczytałem, że raczej Euro niż dolary. Lepiej wymieniać czy wypłacać z bankomatu czy może kupić Leje w Polsce? Na co uważać (słyszałem o jakimś podwójnym podatku czy czymś takim przy wymianie)

2.Opłaty za drogi na Słowacji, Węgrzech i w Rumunii - tyle rozbieżnych informacji znalazłem, że nic nie wiem jeśli chodzi o motocykl. Co i gdzie muszę wykupić?

3.Obowiązkowe wyposażenie (apteczka, żarówki itd?) Tu podobnie - przejrzałem kilkadziesiąt wątków ale spójnych i aktualnych informacji nie ma za bardzo.

4.Noclegi Rumunia - jak z dostępnością pensjonatów itp - oczywiście zależy mi na wersji ekonomicznej - może ktoś był ostatnio i korzystał?

Tytuł: Re: Rumunia - dosłownie kilka pytań
Prozaik forumowy

1. najlepiej nic nie wymieniać i płacić kartą, wszędzie można bez problemu

Aktywny

wittek pisze:

1.Wymiana waluty - doczytałem, że raczej Euro niż dolary. Lepiej wymieniać czy wypłacać z bankomatu czy może kupić Leje w Polsce? Na co uważać (słyszałem o jakimś podwójnym podatku czy czymś takim przy wymianie)

2.Opłaty za drogi na Słowacji, Węgrzech i w Rumunii - tyle rozbieżnych informacji znalazłem, że nic nie wiem jeśli chodzi o motocykl. Co i gdzie muszę wykupić?

3.Obowiązkowe wyposażenie (apteczka, żarówki itd?) Tu podobnie - przejrzałem kilkadziesiąt wątków ale spójnych i aktualnych informacji nie ma za bardzo.

4.Noclegi Rumunia - jak z dostępnością pensjonatów itp - oczywiście zależy mi na wersji ekonomicznej - może ktoś był ostatnio i korzystał?

1. My wypłacaliśmy w bankomatach raz na czas większą kwotę. Noclegi bardziej opłacało się płacić w Lei (przeliczniki Lei <--> EUR w hotelach/pensjonatach są barbarzyńskie). Tam gdzie się dało to karta. Trzeba mieć jednak zapas kasy, bo pensjonatu z terminalem nie widziałem.

2. Węgry - płatne autostrady (10 dniowa e-winietka), Rumunia - przeleciałem dla oszczędności czasu autostradą Constanta - Pitesti. Bramek nie było, ale znaki szczerze mówiąc przegapiłem i nie mam pojęcia czy jest jakaś e-winieta.

3. Miałem to, co zawsze mam (apteczka, żarówki). Policja raz nas zatrzymała do kontroli, ale nic nie sprawdzali

4. Nie obawiaj się. Nocleg znajdziesz praktycznie wszędzie. Pensjonatów od groma.

pozdr,
l.

Honorowy bajkopisarz

to co wyżej chłopaki piszą (kasa w bankomatach), my pytaliśmy po prostu za granicą w tych budach (gdzie się kupuje winietę), pokazywaliśmy drogę na mapie i dali nam taką ich mapkę-ulotkę z płatnymi drogami - na Węgrzech kryterium opłacanych odcinków jest tak samo tajemnicze jak ich język.
W Rumunii - jak dobrze pamiętam - jest po prostu niewysoka opłata drogowa za wszystkie drogi.
W Polsce w oddziale PZM chyba powinni mieć winiety i przepisy aktualne

Generalnie nie stresuj się ludzie życzliwi - bardzo, a na Słowacji pilnuj prędkości bo nas dziabnęli radarem w wiosce i ponoć właśnie na turystów z Polski polują, ale poza prędkością nic ich nie interesowało.

Zadomowiony

abrdun pisze:
1. najlepiej nic nie wymieniać i płacić kartą, wszędzie można bez problemu

Ja w Rumunii byłem w sklepie z szufladą i kalkulatorem choć z zewnątrz wyglądał całkiem, całkiem i nawet był samoobsługowy.
1. kup leje na granicy w Polsce lub w Rumunii
2. Słowacja bezpłatne, Węgry wineta na granicy, Rumunia nie mam pojęcia
3. tak jak piszesz "spójnych i aktualnych informacji nie ma" weź samochodową
4. wersja ekonomiczna to namiot, do rozbicia dosłownie wszędzie

Prozaik forumowy

Strona WWW: http://www.blok.excel.pl
adwent szczury robiły tak:
[ img ]

w Rumunii można ominąć płatne odcinki
spanie pod namiotem jest OK, tam to nikogo nie dziwi
pensjuny są w cenach przyjaznych, taryfy też

wiecej tu
https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f= ... ry#p130944

Początkujący

W zeszlym roku . Wegry -winieta na kika dni. Slowacja -darmo. Rumunia -darmo (tylko motocykle)
Pieniadze wymienilismy na granicy, bo z kartami i bankomatami roznie bywa.
Noclegi- roznie W okolicy Baia Mare tylko hotel. Na kemping nie licz. Dalej w kierunku transforgardzkiej i miejsc ,,turystycznych" beda kempingi. Placilismy okolo 40 lei (40 zl) za dwie osoby i dwa moto.
Sklepy jak wyzej kolega pisal sa z szuflada i kalkulatorem- wiec gotowka
Ludzie -bardzo przyjazni

Udanej wyprawy.

ps.
polecam kemping w Rasnow zaraz kolo zamku (takie male domki)

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
Wittek...
Odnosnie opłat nie podpowiem, gdyz oprócz płatnych bramek na autostradach, reszte opłat traktuje jak w Czechach...brak winiet na motocykle!!! :twisted: W sumie jechalem 7 razy przez Słowacje, Węgry i łącznie 13dni w Rumunii.
Co do wymian euro, dolarow...Rumunia to EUROOPA(wMiastach) dzisiaj i nie ma problemu z zadna walutą. Ja osobiście założyłem sobie specjalnie konto w jednym z banków, które reklamuje MajewskiSzymon i mam pobieranie gotówki na całym Świecie, w tubylczej walucie z 0%-ową prowizją :) REWELACJA Panie!!! :mrgreen:
Co do noclegów do przysluguje "prawoJednejNocy", czyli możesz rozbic namiot praktycznie wszędzie na jedna noc...albo polozyc śpiwór :wink: NOclegi w pensjonatach różnie...jak w PL! Najtaniej płaciłem w DomuPolskim, w SolonetuNou, około 15zł/osoba(2009r)
[ img ]
OBOWIĄZKOWO TRZEBA ODWIEDZIĆ :)

Pozdro Orzep

Ostatnio zmieniony czwartek, 21 czerwca 2012, 10:27 przez Orzep, łącznie zmieniany 1 raz.

Zadomowiony

Dzięki za porady! Z tego co sam doczytałem dodatkowo, to na Węgrzech płatne są tylko autostrady o oznaczeniu M np. M3 - zwykłe drogi nie są płatne, a ja autostradami jeździł nie będę - namiot backup'owo oczywiście biorę mały, konto też mam w takim banku (aczkolwiek nie tym od Szymona) gdzie wypłacam na całym świecie bez prowizji. Dopytam jeszcze jak z porozumiewaniem się - rumuńskiego co oczywiste nie znam :)

Honorowy bajkopisarz

Jak nie autostradami, to się nie martw. Co do języka, to z północnej części RO wyniosłem tyle, że jak już to niemiecki, ew. ruski. Z policją z reguły dogadasz się po angielsku, zresztą jak nie wiesz którędy jechać lub szukasz noclegu, to trudno o lepszą informację.

Zadomowiony

wittek pisze:

1. Euro. Zazwyczaj na granicy możesz trochę wymienić. A karta jak najbardziej to dobre rozwiązanie lecz nie wszędzie nią zapłacisz. Zawsze lepiej mieć jakąś gotówkę przy sobie.
2. Węgry. Winiety na autostrady. Kupowaliśmy na stacji benzynowej.
3. Policja nic nie sprawdzała. Pytali tylko o to czy piliśmy alko i jaka pogoda w PL.
4. Dostępność jest i to spora. Cenowo różnie. Zależy gdzie wylądujesz. :P

Honorowy bajkopisarz

Właśnie, z tym alkoholem ostrożnie, bo jest 0.00 :shock:

Poeta forumowy

"prawo jednej nocy" to w skandynawii jest. Masz może jakiś przepis na potwierdzenie tego odnośnie RO czy tylko tak sobie dywagujesz?
Nie wiem jak jest to prawnie usankcjonowane, ale biwakowanie na dziko w RO jest powszechne i nikogo nie dziwi auto na poboczu a 5m dalej na łące namiot.

Odnośnie Węgier-odcinki płatne to nie tylko autostrady. Na przykład droga do granicy w Bors (Oradea) H-RO także jest płatna. Są one oznaczone "tabliczka".

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
erwinw pisze:
"prawo jednej nocy" to w skandynawii jest. Masz może jakiś przepis na potwierdzenie tego odnośnie RO czy tylko tak sobie dywagujesz?
Nie wiem jak jest to prawnie usankcjonowane, ale biwakowanie na dziko w RO jest powszechne i nikogo nie dziwi auto na poboczu a 5m dalej na łące namiot.

Co nieco jest tu napisane:
http://www.koniecswiata.net/europa/rumunia/encyklopedia/gdzie-spac/
Przepisu z paragrafem niestety Ci nie podam, ale takie info uzyskałem od Motocyklistów rumuńskich...przypadkowo trafiając na ichni zlot Transalpa :wink: Wielu z nich władało angielskim!
[ img ]

Pozdro Orzep
p.s. Z POlicja rumunska tez mam tylko pozytywne doswiadczenia...

Aktywny

Orzep pisze:
Pozdro Orzep
p.s. Z POlicja rumunska tez mam tylko pozytywne doswiadczenia...

Potwierdzam. Policjant dłużej nam tłumaczył drogę do Sapinty (szydząc jednocześnie z tego, co proponował mi GPS) oraz próbował nas nauczyć poprawnej wymowy nazwy tej miejscowości niż kontrolował dokumenty :-)

pozdr
l.