| Autor |
Wiadomość |
|
Kamil R1150GS
|
Tytuł: Trzyma zacisk w GS 1150 Post: niedziela, 26 sierpnia 2012, 10:24 |
|
|
|
Witam, po powrocie z Rumunii zauważyłem że coś niedobrego dzieje się z moim przednim hamulcem, a konkretnie z prawym zaciskiem czyli po prostu klocki cały czas lekko trą o tarczę haulcową, porozbierałem, przeczyściłem, przesmarowałem, tłoczki chodzą jak po maśle lecz problemu nie udało się wyeliminować. I już sam nie wiem co teraz?? może ktoś miał podobny przypadek?? proszę o podpowiedź, pozdrawiam Kamil
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
maher
|
Tytuł: Re: Trzyma zacisk w GS 1150 Post: niedziela, 26 sierpnia 2012, 10:49 |
|
|
|
Sprawdż czy pompka cofa się do końca może jakiś brud ją ogranicza
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Piotr M
|
Tytuł: Re: Trzyma zacisk w GS 1150 Post: niedziela, 26 sierpnia 2012, 13:12 |
|
Strona WWW: http://piotrela.pl
|
|
gdyby nie odbijała pompa hamulcowa to blokowały by dwa zaciski a nie jeden. Klocki mogą lekko obcierać o tarczę, ale nie powinny blokować koła. Sprawdź czy klocki przemieszczają się luźno w prowadnicach. Kiedy był wymieniany płyn hamulcowy? Jeżeli bardzo dawno to też może być przyczyna.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Kamil R1150GS
|
Tytuł: Re: Trzyma zacisk w GS 1150 Post: niedziela, 16 września 2012, 19:02 |
|
|
|
Z powodu braku czasu temat trochę się odwlukł, ale jestem już z powrotem i jutro zabieram się za wymianę płynu i czyszczenie przednich zacisków, z tego co sprawdzałem to płyn w przodu wygląda jakby nigdy nie był wymieniany :-) straszne czarnidło
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Kamil R1150GS
|
Tytuł: Re: Trzyma zacisk w GS 1150 Post: środa, 26 września 2012, 10:39 |
|
|
|
Witam ponownie, zgodnie z podpowiedziami wymieniłem na początku płyn - wyglądał tak, jakby nigdy nie był wymieniany ale nie zawiele pomogło, więc rozebrałem przednie zaciski, wszystko wyczyściłem dokładnie - nie było jakiś widocznych przytarć czy mocnych zabrudzeń ale poskładałem wszystko na paście na nowo i pomogło - hamulec działa super, pozdrawiam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Piotr M
|
Tytuł: Re: Trzyma zacisk w GS 1150 Post: środa, 26 września 2012, 15:49 |
|
Strona WWW: http://piotrela.pl
|
|
no i Ok, standardowy problem. Ja po każdym sezonie, wyjmuję klocki i czyszczę prowadnice oraz tłoczyska (oczywiście tą część która wystaje poza obręb zacisku - nie wysuwam całych tłoków bo wtedy trzeba cały układ odpowietrzać). Jeżdżę tylko po asfaltach więc nie brudzą się tak jak po jeździe w terenie, chociażby byłyby to tylko szutry. Zawsze więcej kurzu jest w tylnym zacisku, ale to zrozumiałe. Udanego jeżdżenia
|
|
| Na górę |
Offline |
 |