|
| Autor |
Wiadomość |
|
gobo
|
Tytuł: problem z ubezpieczeniem za granica Post: poniedziałek, 12 listopada 2012, 14:31 |
|
|
|
Witam,
mam taki oto problem : motocykl zarejestrowany i ubezpieczony w Polsce stal zaparkowany na parkingu we Francji. W sobote jakis idiota nie wyrobil na zakrecie parkujac swoj samochod i wjechal w moj motocykl (ktory z kolei przewrocil sie na motocykl stojacy obok). Spotkalem sie z panem Idiota i podpisalimy oswiadczenie o wypadku - pan Idiota cala wine wzial na siebie, podal ubezpieczyciela i numer polisy we Francji, podpisal sie, itd.
Niby systuacja prosta, ale to wlasnie tu zaczynaja sie problemy. Zadzwonilem do ubezpieczyciela pana Idioty : oczywiscie wszystko pokryja ale nie beda ze mna rozmawiac, tylko z moim ubezpieczycielem. To moj ubezpieczyciel powinien zajac sie sprawa, a nastepnie wyslac fakture ubezpieczycielowi sprawcy. No to dzwonie do mojego ubezpieczyciela (Warta). A tam mi mowia, ze jesli nie mam AC (mam tylko OC) to oni niczym nie beda sie zajmowac, tym bardziej za granica.
No i jest pat, motocykl stoi uszkodzony, nie nadaje sie do jazdy, ubezpieczyciel sprawcy nie chce ze mna gadac i kaze mi zwrocic sie do mojego ubezpieczyciela w Polsce, czyli do Warty. Z kolei Warta tez nie chce ze mna gadac bo mam tylko OC.
Jest jakis prawnik lub znawca od ubezpieczen na forum, zeby napisac jakie mam prawa zeby sprawa ruszyla do przodu ?
Pozdrowienia, Pawel
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adam K1200RS
|
Tytuł: Re: problem z ubezpieczeniem za granica Post: poniedziałek, 12 listopada 2012, 18:12 |
|
|
Nie rozumiem dlaczego sprawcę wyzywasz od Idiotów, z tego co piszesz to facet to zderzeniu zachował się bardzo "fair play" ??? gobo pisze: ........ Spotkalem sie z panem Idiota i podpisalimy oswiadczenie o wypadku - pan Idiota cala wine wzial na siebie, podal ubezpieczyciela i numer polisy we Francji, podpisal sie, itd. .............
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gobo
|
Tytuł: Re: problem z ubezpieczeniem za granica Post: wtorek, 13 listopada 2012, 09:30 |
|
|
wprawdzie nie tego typu odpowiedzi sie spodziewalem, ale przyznaje, ze emocje po mojej stronie wystepuja. Nie bede tu rozstrzasal zachowania delikwenta po zdarzeniu bo nie jest to tematem watku. Dla watku wazne jest, ze podpisal oswiadczenie o wypadku Adam K1200RS pisze: Nie rozumiem dlaczego sprawcę wyzywasz od Idiotów, z tego co piszesz to facet to zderzeniu zachował się bardzo "fair play" ??? gobo pisze: ........ Spotkalem sie z panem Idiota i podpisalimy oswiadczenie o wypadku - pan Idiota cala wine wzial na siebie, podal ubezpieczyciela i numer polisy we Francji, podpisal sie, itd. .............
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MADRAFi
|
Tytuł: Re: problem z ubezpieczeniem za granica Post: wtorek, 13 listopada 2012, 10:59 |
|
Strona WWW: http://crf250l.pl
|
|
To co Ubezpieczyciel we francji chcial od ciebie to bys naprawil ze swojego AC i Warta zrobila regres polisy odzyskujac kase od niego. Poniewaz nie masz AC to taka droga nie jest mozliwa. KOntaktujac sie z ubezpieczycielem we francji robiles to telefonicznie czy oficjalnie zglosiles szkode wedlug ich procedur ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gobo
|
Tytuł: Re: problem z ubezpieczeniem za granica Post: wtorek, 13 listopada 2012, 14:19 |
|
|
|
dokladnie tak, o tym regresie mowili mi w Warcie.
Z ubezpieczycielem francuskim kontaktowalem sie telefoniecznie - jest to oficjalna droga kontaktu. Jednak nigdzie nie ma sladu tego kontaktu bo ze mna nie chca rozmawiac, tylko z moim ubezpieczycielem, ktory z kolei nie chce kiwnac palcem.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jac
|
Tytuł: Re: problem z ubezpieczeniem za granica Post: środa, 14 listopada 2012, 10:52 |
|
|
Cześć, Napisz do nich oficjalne zgłoszenie szkody z OC sprawcy wraz z opisem oikoliczności zdarzenia. Może być nawet po polsku, choć oczywiście łatwiej i szybciej będzie po francusku (ew. eng.). Dołącz oczywiście wszystkie dodatkowe infomracje dotyuczące zdarzenia, tj. oświadczenie sprawcy, jeśli masz notkę z policji to już w ogóle bomba. Nie mogą odmówić jego przyjęcia i zasłaniać się jedynie kontaktem telefonicznym, ew. kazać likwidować szkodę z Twojego AC z ewentualnym regresem do polisy sprawcy. Ponieważ OC jest wszędzie regulowane odrębnymi przepisami, warto sprawdzić ile czasu mają na odniesienie się do szkody (w praktyce jest bardzo trudno odmówić wypłaty z OC, oczywiście pozostaje kwestia wyceny szkody). Jeśli możesz zrób wycenę pro forma, np. w autoryzowanym serwisie we Francji i prześlij wraz z tymi dokumentami. Nas koniec jeśli nie zadziała, skontaktuj się z PBUK. Przydatny link: http://pbuk.pl/index.php?option=com_con ... &Itemid=34powodzenia Jac
|
|
| Na górę |
Offline |
 |