Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 05:23

Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW F700GS vs Suzuki V-strom 650 vs Triumph Tiger 800
Szara eminencja

Witam
Poszukuję motocykla na zwiedzanie Europy.
Oto fakty:
- mam 176 cm i 80 kg
- jestem średnio doświadczonym sobotnio-niedzielnym motocyklistą (30 tys. km przebiegu, 8 lat jazdy)
- planuje wyprawy 3-5 tys. km w 7-14 dni (Norwegia, przełęcze alpejskie, Bałkany, może Krym)
- będę jeździł w 90-95% po asfalcie, w 5-10% po szutrach i nieutwardzonych drogach. Żadnego ciężkiego terenu, do tego używam mtb :)
Chciałbym, żeby był to motocykl nowy, nie za ciężki, wygodny (w wieku 40 lat zaczynam doceniać komfort), bezawaryjny, z ABS-em
Biorę po uwagę trzy wymienione przeze mnie motocykle, ale możliwe, że znajdzie się coś ciekawszego.
Budżet to max. 45-50 tys., ale już z kompletem kufrów, szybą turystyczną itd.
O ile parametry silnika mogę wyczytać z danych technicznych, to komfortu podróżowania (zawieszenie, ochrona przed wiatrem) już nie.
Chętnie posłucham rad doświadczonych kolegów.

Przeszukałem całe forum i wydaję mi się, że nie dubluję podobnego tematu. Jeśli jednak tak jest to przepraszam.

Pozdrawiam
Tomek

Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lutego 2013, 14:37 przez tomek..., łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: BMW F700GS vs Suzuki V-strom 650 vs Triumph Tiger 800
Bajkopisarz forumowy

Jakbym stał przed takim wyborem, to pierwsze co bym zrobił, to umówił się na jazdy testowe u dealera i samemu porównał.

Szara eminencja

A to zrobię na pewno, jak tylko temperatura wzrośnie tak do 7-10 st. C.
Ale po pierwsze mogę pominąć jakieś moto warte zainteresowania, albo tracić czas na totalne badziewie.
A po drugie nie dowiem się wszystkiego o motocyklu podczas godzinnej przejażdżki (np o jego awaryjności).

Pozdrawiam
Tomek

Takiemu nie podskoczysz!

przy jeździe jaką preferujesz wszytkie 3 motocykle dadzą Ci porównywalne możliwości, niestety mału to osób które miały do czynienia z tymi motocyklami, ja osobiście wybrałbym Tigera, ale znów asfaltowo najlepiej wyjdzie chyba jednak V-strom. i będzie najtańszy zapewne. BMW bym odrzucił, bo napewno nie będzie tanie, mocno plastikowe, a ceny serwisowe zabijają. no ale to moje zdanie :)
reasumując, wszystkie 3 dadzą Ci podobne wrażenia z jazdy, a jak dają to samo to po co przepłacać ? :)

Bajkopisarz forumowy

tomek... pisze:
Witam
Poszukuję motocykla na zwiedzanie Europy.
Oto fakty:
- mam 176 cm i 80 kg
- jestem średnio doświadczonym sobotnio-niedzielnym motocyklistą (30 tys. km przebiegu, 8 lat jazdy)
- planuje wyprawy 3-5 tys. km w 7-14 dni (Norwegia, przełęcze alpejskie, Bałkany, może Krym)
- będę jeździł w 90-95% po asfalcie, w 5-10% po szutrach i nieutwardzonych drogach. Żadnego ciężkiego terenu, do tego używam mtb :)

Cześć,
moje nieobiektywne parę groszy ... zatem polecam Tigera z kilku powodów:
-miałem kiedyś Tigera (955i) i do takiego celu jak opisujesz był świetny i wygodny i się nie psuł wcale, a serwisowo nie był jakiś trudny, czy drogi,
- XC800 jest lżejszy znacznie, ale silnik nie stracił nic ze swojej przyjemnej charakterystyki,
- kolega (z którym kilkak razy latałem) ma tyle wzrostu co i Ty, waży parę kilo mniej i spokojnie temat XC ogarnia, co więcej jest zadowolony. Dawał radę też w terenie, ale jakieś cięższe warunki, czy piach to na pewno nie był jego preferowany teren,
- DL bez urazy, ale najdalej za 2 lata będziesz sprzedawał, bo nie będzie Ci wystarczał, a zresztą jest brzydki (to oczywiście moje zdanie subiektywne, bo np. moja "girlie" też była specyficznej urody ;-) i taki nijaki jakiś,
- o BMW nie chcę się wypowiadać, bo moim zdaniem w tej marce cena to w bardzo istotnym stopniu wynik skutecznego marketingu, a nie faktycznych przewag motocykla, ale pewnie inni są lepiej w tej marce zorientowani to się wypowiedzą :idea: .
pzdr
Jac

Szara eminencja

Witam
XC spokojnie ogarniam, jeździłem 2 sezony na wyższym XT660R i spokojnie dawałem radę.
Ale jeżdżąc wspomnianą Yamaszką zraziłem się do opon dętkowych (za dużo łapałem gwoździ) i dlatego wolę felgi alu.
Cenowo na dzisiaj to Triumph wychodzi podobnie jak 700GS, w dodatku ten drugi ma kontrolę trakcji, ESA i RDC. Suzuki jest oczywiście tańsze.
Najbardziej podoba mi się zwykły Tiger 800 z uwagi na silnik. Ostatnio jeździłem Hondą CB1300s, więc czym więcej momentu tym mniejszy będę czuł dyskomfort. Naczytałem się jednak trochę o niekomfortowym zawieszeniu, zresztą wszystkie Triumphy, którymi dotychczas jeździłem były twarde. Przejadę się, to zobaczę.
Co do DL-a, to zdaję sobie sprawę, że nawet na drodze polnej może nie dać rady.
BMW jeździłem kiedyś 800GS i z tego, co go pamiętam był zbyt sportowy jak na moje potrzeby. I wydawał się ciut za wysoki. F700GS jest niższy i jeśli dodatkowo zawiechy nie są takie nerwowe, to może być faworytem.

Pozdrawiam
Tomek

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
Mnie się Tomku wydaje, że ty już wybrałeś model i tylko nas "kokietujesz" :wink:
Jeżeli to ma być nowe salonowe, to EX ma racje odnosnie serwisu BMWu...choć u pozostałych marek też rozsądnością cenników nie grzeszą!
Jeżeli masz zaplecze finansowe i cena nie jest najważniejszym czynnikiem, to oczywiście biegiem do salonów i testówki pomiędzy nogi, bo to jest odpowiedź na twoje wątpliwości. W tym segmencie jest w czym wybierac
Zerknij na Kawasaki Versysa, Honde Transalpa i NC700X(cena), bo z opisanego przez ciebie sposobu podróży mało ważny jest rozmiar koła przedniego...oby prześwit był zwiększony.

Pozdro Orzep
p.s. Z podanych przez Ciebie modeli, to wybrałbym chyba Triumpha. DL650 też zacny motocykl, a 700GSa nigdy nie widziałem w realu!
Najlepszym turystykiem z możliwością zjazdu na szutr dla Mnie jest oczywiście GS12y, są wersje fabrycznie obniżane...więc pomyśl Chopie :mrgreen:

Honorowy bajkopisarz

Akurat z tych co wymieniles to jezdzilem nowym v-stromem 650 i na plus napewno moge zaliczyc silnik, tzn jak pracuje, jego charakterystyke i ogolnie przyjemnosc z jazdy. Zawieszenie jak w mojej Tenere wiec szalu nie ma, ale dosc wygodny do podrozowania asfaltowego mysle ze w sam raz. Osobiscie tez chyba wybralbym Tigera ale jak cos to XC :D
Nie ma co ktoregos odrzucac przed wyprobowaniem.

Szara eminencja

@Orzep - naprawdę jeszcze nie wiem, który kupię.
Na chwilę obecną preferencję mam takie (BMW-Triumph-Suzuki): 40%, 30%, 30%.
Boxera też brałem pod uwagę, ale trochę nim pojeździłem w zeszłym sezonie i uznałem,ze takiego kloca nie potrzebuję. A w grę wchodziłby powiedzmy 2-latek. Po drodze wyeliminowałem też Crossrunnera, XTZ660 abs, Transalpa.
Wrócę do wątku po pierwszych wrażeniach, jak przejadę się każdym z nich.

A tak w ogóle to za chwilę napiszesz tysięcznego posta.

Pozdrawiam
Tomek

Zadomowiony na dobre

BMW nie jest wygodny na dłuższe przeloty (wąska twarda kanapa,żadna ochrona przed wiatrem).Tiger wypada tu o wiele lepiej a także Suzuki .Po szutrówce da się pojechać wszystkim.
Serwis BMW pomimo że sieć serwisowa wydaje się gęsta to sensowne są dwa no może trzy serwisy. :D Akcesoria też o 50% droższe.

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
Nie mam bladego pojęcia o BMW czy triumphie, natomiast coś tam o sztormiaku mogę powiedzieć. Silnik bez większych zmian jest produkowany od 1999r do chwili obecnej. Te zmiany to tak na prawdę system zasilania (gaźniki, potem wtrysk) i jakieś kosmetyczne poprawki. Silnik jest pozbawiony jakichś "typowych wad", z resztą wszystkie przypadłości wieku dziecięcego jeśli były, to były 14 lat temu. Serwis nie wymaga technologii nasa i każdy może zrobić praktycznie wszystko w swoim garażu. U nas w kraju to raczej nie, ale za granicą pojawiają się na sprzedaż egzemplarze z przebiegami rzędu 100-200tys km i dalej jeżdżą, to chyba coś mówi o trwałości. No i cholerstwo naprawdę mało pali. Jeżeli zamierzasz jeździć sam i nie planujesz wyścigów z pod świateł z plastikami, to mocy wystarczy ;) Przy dwóch osobach na pokładzie i z bagażem, z dynamiką mogą być już problemy... Co do własności "terenowych", to nie oszukujmy się, v-strom jest szosowym turystycznym motocyklem z wygodną odprężoną pozycją, a słowo "enduro" ma chyba tylko poprawiać sprzedaż ;) Tak, bez problemu jeździ po szutrach, po leśnych duktach czy po łące. Te same "off-roadowe" trasy można by pokonać każdym plastikiem i większością chopperów :P

Prozaik forumowy

Ja stawiam na V-STROMA sprawdzona konstrukcja i mały apetyt na paliwo.

Poeta forumowy

w skrócie, moimi dwoma typami na tą chwilę dla Ciebie będą:
-Yamaha TDM 900 najlepsze w tym segmencie osiągi +/- 95/5 czarne/szutry
-Honda Transalp 700 wygoda też dla pasażera, koła szprychowe złote DID, silnik V, +/- 85/15
oba o wysokiej kulturze pracy i nie do zarżnięcia
Transalpa w malowaniu HRC widziałem za 30t wyprzedaż rocznika we Wrocławiu RPM (tam brałem swojego, przygotowanie serwisu świetne a jestem wymagający, podstawienie pod dom 250km od nich)

Szara eminencja

Witam
Transalpem nawet jeździłem w RPM.
Wiem, że to motocykl nie do zajeżdżenia, ale nie przypadł mi do gustu silnik. Nawet bez obciążenia wyprawowego wydawał mi się za słaby. No i okazał się sporo cięższy niż myślałem.
Nad TDM-ą pomyślę, nie sądziłem, że jeszcze można wyrwać nówkę i to w dobrej cenie.

Pozdrawiam
Tomek

Takiemu nie podskoczysz!

ai koło zawsze lepiej szprychowe niż alu. zechcesz kiedyś do jakiejś albanii pojechać i może być zonk :)