| Autor |
Wiadomość |
|
wenzel
|
Tytuł: Czatnogóra - Macedonia Post: poniedziałek, 27 maja 2013, 10:39 |
|
Rejestracja: poniedziałek, 5 października 2009, 11:48 Posty: 179
|
|
Cześć,
Planuję z rodzinką przejazd z Kotoru do Ochrydy w Macedonii(samochodem - żeby nie było ;) ). Google pokazuje 5h20 min. jednak słyszałem, że należy traktować z przymrużeniem oka czas przejazdu przez Albanię. Czy ktoś z Was jechał tą trasę? Da się ją zrobić w ciągu jednego dnia?
Dzięki
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
wicia
|
Tytuł: Re: Czatnogóra - Macedonia Post: wtorek, 28 maja 2013, 12:03 |
|
|
|
Jechaliśmy rok temu. Nad Ochryd lecieliśmy przez Kukes i Peshkopi, duże dziury i brak drogi, GPS do niczego się nie nadawał, łatwo się pogubić, w jeden dzień marnie, nocowaliśmy w Peshkopi. Natomiast wracaliśmy do Shkodru przez Tirane i na spokojnie w jeden dzień przelecieliśmy. Nie wiem jakim samochodem jedziesz bo dziury były niemiłosierne miejscami, z tym że my raczej się tym nie przejmowaliśmy, aczkolwiek jeden kufer odleciał :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ofca234
|
Tytuł: Re: Czatnogóra - Macedonia Post: wtorek, 28 maja 2013, 12:17 |
|
|
|
Da sie.
Ja jechalem (samochodem) przez Struge, Elbassan, Tirane i Szkoder. Droga do Tirany byla w budownie (moze skonczyli), reszta to gorskie wiraze. Ten kawalek do Elbassan to bardzo malownicza trasa. Troche dziur bylo (jak to w tamtych rejonach), ale bez tragedii.
Granice lajtowo, jak na Balkanach, bez kolejek. Przy wyjezdzie Albanczyk moze probowac na Tobie wymusic 2-3 euro 'oplaty ekologicznej' czy czegos takiego.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
wenzel
|
Tytuł: Re: Czatnogóra - Macedonia Post: środa, 29 maja 2013, 09:07 |
|
Rejestracja: poniedziałek, 5 października 2009, 11:48 Posty: 179
|
|
Dzięki za informację :) Jadę "cywilnym" kombii, więc raczej dziur wolałbym unikać ;)
@ofca234 - a kiedy jechałeś? Pytam, ponieważ pisałeś coś o budowie drogi :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ladzior
|
Tytuł: Re: Czatnogóra - Macedonia Post: środa, 29 maja 2013, 09:36 |
|
|
wenzel pisze: Dzięki za informację :) Jadę "cywilnym" kombii, więc raczej dziur wolałbym unikać ;)
@ofca234 - a kiedy jechałeś? Pytam, ponieważ pisałeś coś o budowie drogi :) To NIE JEDŹ przez Tepelene -> Permen -> Leskowik -> Korce :-) Droga cudowna, ale dała grubo w dupę (i w przenośni i dosłownie). l.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ofca234
|
Tytuł: Re: Czatnogóra - Macedonia Post: środa, 29 maja 2013, 10:22 |
|
|
2010 albo 2009. Albanczycy dosyc szybko buduja. Jechalem Saabem 9-3 albo Omega kombi a znajomi jakas stara Almera. Ogolnie przygotuj sie na inne podejscie do przepisow drogowych (rowniez w porownaniu z reszta Balkanow). Szczegolnie w miastach, a w Tiranie to juz w ogole. Ale bez paniki - po prostu jest zabawnie i trzeba uwazac. W ciagu dwoch lat, tak na oko, na odcinku Shkoder - Vlore przyrost ze 40%. Tutaj masz troche opisana droge w innym kierunku, ale klimat pewnie bedzie podobny: http://moto.elban.net/2012/09/30/vuno/
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
drag-driver
|
Tytuł: Re: Czatnogóra - Macedonia Post: czwartek, 13 czerwca 2013, 21:18 |
|
|
|
Oj zmienia się zmienia Albania i to bardzo szybko.Byłem dwa razy samochodem,2010 i 2012.Na samym południu wioska Ksamil(bo to ją akurat tylko odwiedziliśmy dwa razy)całkiem inna. Dlatego jak najszybciej pojadę tam trzeci raz ,by zobaczyć te zakątki których nie widziałem jeszcze.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |