Dzisiaj jest piątek, 4 września 2026, 07:20

Autor Wiadomość
 Tytuł: GS1200 nowy model vs GS1200 adv vs GS800
Szara eminencja

Hej,
bardzo proszę o porady, bo mam straszny mętlik.
Moja sytuacja wygląda tak, że do jeszcze kilku dni temu byłem zdecydowany na GS'a 800, ale...

Ostatnio byłem na jeździe próbnej dużym GS'em i.... poczułem, że to jest to, zauroczyłem się w nim :)

I teraz z jednej strony za 800tką przemawia zwinność, możliwości terenowe i cena. Najgorsza wada dla mnie, to niskie właściwości turystyczne - oryginalnie nie daje prawie żadnej ochrony przed wiatrem i w przypadku jazdy z plecaczkiem jest nienajlepiej. Poza tym akcja w nim zaczyna się od ok. 4000 obr.

Za nowym modelem - świetny moment od dołu, super wygląd, bardzo wygodny do jazdy na asflacie, dobre właściwości turystyczne (duży = dużo miejsca, tylna kanapa wygodna, niezła ochrona przed wiatrem). Z wad, to przede wszystkim cena, a poza tym mam wątpliwości o to jak sobie radzi w terenie i o tu bardzo proszę o opinie. Boję się również nowej konstrukcji, czyli wad wieku dziecięcego.

I ostatnia opcja - adv z ubiegłego roku. Jego zalety, to podobnie jak wyżej, z tym, że dochodzi mega zbiornik.
I tu mam kilka pytań: jakie większe różnice są ? Lepszy skok zawieszenia ? I jeszcze sporo większa waga... Co jeszcze ?

Generalnie co podpowiecie ? Chcę by był to motocykl na wszystko - i do jazdy po mieście (z mojej jazdy próbnej wynika, że jest niezwykle sprytny jak na swoje gabaryty) i w teren (tu moje największe wątpliwości, nie chce się gdzies po prostu głupio zakopać) i oczywiście na wyprawki.

Tytuł: Re: GS1200 nowy model vs GS1200 adv vs GS800
Honorowy bajkopisarz

Może rozwiązaniem będzie poczekanie na nowego ADV, który wyjdzie na 2014 rok.

[ img ]

Więcej

Pozdrowienia,
D

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
Usul co ci podpowiadać, jak widać, że wiedzę w temacie masz.
Wg mnie to musisz sobie tylko odpowiedzieć jak czesto i w jaki teren chcesz wjeżdźać?
Pozdro Orzep
p.s. Ciekawa jest też oferta KTMa 1190...

Aktywny

Sprecyzuj co myślisz pisząc teren?

Ja proponuje ADV + coś z klasy 400-450 w teren (DRZ400, WR450, KTM450).

Poeta forumowy

ostatnio widzialem jak dakarowy zapitalal osiemsteka w okolicach bornego sulinowa to mi szczena opadla, ja ze swoim 1150 nawet nie mialem mozliwosci kurzu powachac bo juz dawno opadl zanim dojechalem. duze GS`y po prostu sie nie nadaja w teren i basta, mozna pomykac po szutrach ale to generalnie wszystko na co ten moto pozwala. na palcach jedej reki moge policzyc tych co ogarniaja duzego GS na rowni z duzymi KTM. a i oni twierdza ze po prostu szkoda tego motka na dzidowanie. chyba zloty srodek to GS i jakas lekka maszyna na endurzenie. albo LC8, ponoc to zacna maszyna, ale niech od tego wypowiedza sie ci ktorzy na tym lataja. nie wierze w to co pisze ale gdybym mogl cofnac czas to mocno bym sie zastanawiam GS czy LC8.

Szara eminencja

Dzięki wszystkim za odpowiedzi !

Z terenówek to miałem KTMa SXF'a 250tkę, ale to był hardcorowiec :)

Ale macie rację, że w teren musi być coś mniejszego, lżejszego i zwinniejszego.

Zaś jeśli chodzi o 1200tkę, to jak np. z przejazdem przez powiedzmy lekko rozmokły teren (ot chodźby łąkę po większym deszczu), piaski oraz błotka takie typowo leśno-drogowe - za ciężki, czy da radę ?

Z większych sprzętów jeździłem TDM'em oraz Chopperem - Midnight Starem - mój tato to ma i to nawet na lekkim piaseczku zaczyna się ślizgać...

Generalnie jestem niemalże zdecydowany na dużego GS'a - 800 jest bajecznie zwinna, ale jak wsiadłem na nią zaraz po 1200 to.... po prostu nie było to.

A jeszcze gdyby ktoś mógł mi uściślić różnice między adv, a zwykłym ? Bo czytałem różne rzeczy (to co napisałem w pierwszym poście), ale chciałbym usłyszeć opinie od kogoś kto jeździ - jaka jest praktyczna różnica względem normalnej wersji ?

Jeśli chodzi o markę, to nie tłumacząc za dużo będzie to BMW (z przyczyn takich, że współpracuję z nimi i mam lepsze możliwości rozliczania się).

Poeta forumowy

Mam F800 drugi sezon i fanem tego motycykla nie jestem.
Do jazdy turystycznej po asfaltach,z plecakiem czy bez - są lepsze motocykle i (tańsze).Najgorsza jest ochrona przed wiatrem - praktycznie jak w nakedach.

Co do terenu - wiele zalezy od kierownika motocykla.Ostatnio w Maroku widzialem goscia ktory na V-Stromie wjezdzal w ten sam teren co my na F800 i świetnie sobie radził...
I w tym samym terenie jezdzily tez oczywiscie duze GS-y :)
Duży GS ma problem dopiero w naprawdę ciężkim terenie ale w takim miejscu F800 też ma prawie taki sam problem!

Więc moim zdaniem jezeli ma to byc motocykl w miare uniwersalny to na pewno lepszy duzy GS niż F800

Poeta forumowy

usul pisze:
A jeszcze gdyby ktoś mógł mi uściślić różnice między adv, a zwykłym ? Bo czytałem różne rzeczy (to co napisałem w pierwszym poście), ale chciałbym usłyszeć opinie od kogoś kto jeździ - jaka jest praktyczna różnica względem normalnej wersji ?

Jeśli chodzi o różnice pomiędzy GS a GSA (ale nie porównuję z najnowszym wodnym), to:

- lepsza ochrona przed wiatrem i pogodą (większa szyba, wingleki, szeroki bak osłania nogi)
- duży bak (33l) - generalnie jedziesz gdzie oczy poniosą bez zawracania sobie głowy stacjami
- handbary w standardzie
- inne siodło (niektórzy twierdzą, że wygodniejsze)
- większy skok zawieszeń
- większa ładowność
- gmole w standardzie
- osłony cylindrów w standardzie
- aluminiowe mocownia kufrów
- szerokie "enduro" podnóżki (zjadacze podeszw )
- dodatkowe halogenki
- koła szprychowe
- nakładka na dzioba
- większy akumulator
- fajny wygląd :)

Chyba tyle. Na błota i piachy raczej nie polecam, chociaż sporo tutaj zależy od opon i kierownika. Ale czy jest sens czochrać po krzakach sprzęt za kilkadziesiąt kafli?
Generalne do turystyki bajka. Ja czekam na nowego ADV ale kupię go dopiero najwcześniej za 2 lata jak się go nauczą porządnie składać ;)

Jeśli chcesz bezstresowo podróżować to raczej bierz "starego" ADV to już dopracowana konstrukcja... no chyba, że masz podjarkę na nowego wodnego GS-a i nie boisz się być beta-testerem ;)

Ostatnio zmieniony wtorek, 16 lipca 2013, 19:13 przez Peet, łącznie zmieniany 4 razy.

Honorowy bajkopisarz

Mam adv z zeszłego roku i wczoraj pojeździłem nowym 1200.
Wniosek jeden:
-nie zmieniłbym na nowego!!!

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
usul pisze:
Zaś jeśli chodzi o 1200tkę, to jak np. z przejazdem przez powiedzmy lekko rozmokły teren (ot chodźby łąkę po większym deszczu), piaski oraz błotka takie typowo leśno-drogowe - za ciężki, czy da radę ?

...najważniejsze są opony, ale TAK da sobie radę spokojnie, znaczy jeżeli spotkasz taką łąkę na swojej drodze, to przez nią spokojnie przejedziesz.
Gdy będziesz chciał przez taką łąkę przelecieć jak Czachor to już większy problem :wink:
Konstrukcja przedniego zawieszenia w dużym GSie bardzo "nieLubi" poprzecznych nierówności i strasznie "bije" po rYncach, w zestawieniu z klasycznym zawiasem.
Jednak sumując wszystkie zalety i wady, to duży GS jest dla Mnie najbardziej uniwersalnym motocyklem z dostępnych na rynku...jeżeli masz zajawkę na skakanie po łąkach i baganch, biłbym w KTMa.

Pozdro Orzep

Aktywny

usul pisze:
Zaś jeśli chodzi o 1200tkę, to jak np. z przejazdem przez powiedzmy lekko rozmokły teren (ot chodźby łąkę po większym deszczu, piaski oraz błotka takie typowo leśno-drogowe - za ciężki, czy da radę ?

Bezproblemowo jedynie odpowiednie oponki
Poniżej link z przykładowego wypadu
viewtopic.php?f=7&t=8189&start=60

Kupuj ADV

Prozaik forumowy

Orzep pisze:
Usul co ci podpowiadać, jak widać, że wiedzę w temacie masz.
Wg mnie to musisz sobie tylko odpowiedzieć jak czesto i w jaki teren chcesz wjeżdźać?
Pozdro Orzep
p.s. Ciekawa jest też oferta KTMa 1190...

:D :D