Dzisiaj jest czwartek, 10 września 2026, 00:27

Autor Wiadomość
 Tytuł: witam z Bielska-Białej :D
Początkujący

Witam,

Nazywam sie Gosia i mieszkam w Bielsku-Białej. Od kilku dobrych lat jeżdżę ze swoim narzeczonym na Hondzie Shadow vt1100 spirit- jak na razie jako plecaczek. Na razie, bo jestem w trakcie robienia prawka na motor. Niestety, ale jazda jako pasażer bardzo szybko zaczyna niewystarczaż- nie powiem że jest nudna, ale nie jest tak ekscytująca jak jazda za kierownicą :)

Jak na razie to staram się pochłonąć wszelką wiedzę na temat bezpiecznej jazdy , zaawansowanej techniki jazdy i z wielką przyjemnością czyta mi się wasze opisy z dalszych wypraw na dwóch kółkach.

My już niedługo, bo 25 lipca 2009 wybieramy się na 3 motory w podróż po Bałkanach- BB-Słowacja-Węgry-Serbia-Macedonia-Grecja-Albania-Czarnogóra-Bośnia i Hercegowina- Chorwacja (tutaj pobyt 5 dni) i powrót do BB.
Przyznam się, że to będzie nasza pierwsza tak daleka podróż na motorze i mam nadzieję, że dam rade jako plecaczek i nie odpadnie mi wiadomo co ;) Bardzo żałuję, że nie mogę jeszcze jechać jako kierowca, ale może w przyszłe wakacje się uda.

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników i miłośniczek jednośladów :)

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.sailind.pl
Witaj sąsiadko. :D
Cieszę się, że kobiety biorą kierownice w swoje ręce, powodzenia.
Napisz jakie masz plany sprzętowe.

Tytuł:
Aktywny

Także witam koleżankę zza miedzy. :) Udanej bezpiecznej wyprawy. Po powrocie oczywiście czekamy na relację.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Witamy koleżankę i życzymy udanej wyprawy.

Agusia a co Ty moto zmieniłaś, że masz innego avatara :lol:

Tytuł:
Początkujący

nie jestem jeszcze zdecydowana co do sprzetu, chciałabym wypróbować pare motocykli aby zdecydowac na czym jazda bedzie sprawiac mi największą radochę :)
Myślałam o:
Honda CB600 Hornet
Honda Transalp
Suzuki Bandit 600

Pewnie na początek będę jeździć czymś słabszym, bo mój narzeczony kręci głową na motory z tak dużą pojemnością jak dla nowicjusza. ;)

Tytuł:
Prozaik forumowy

Strona WWW: http://koniecznafizjoterapia.pl/
Witam koleżankę z dzielnicy :D
...ja bym proponował na początek coś z niskim siodłem i max 50ps, może jakiś singiel.

Pozdrowienia od:
[ img ]

Tytuł:
Początkujący

Scareguy- a mógłbyś polecić coś konkretnie, może coś na czym sam zaczynałeś? A i czemu z niskim siodłem? :)

Tytuł:
Prozaik forumowy

Strona WWW: http://koniecznafizjoterapia.pl/
Hmm, nie wiem jakiego jesteś wzrostu, ale ja mam 175cm i powiem ci że ciężko mi było zaczynać na moto z wysokością siodła 85cm np. Transalp, moje KLE, AT itp do tego jeszcze waga około 200kg to dużo....

... ja bym raczej na początek polecił ci jakiegoś chopperka:
virago535 lub kawa en500, miłe i łagodne sprzęty o dobrej trakcji,
no chyba że masz już dość choperrów :P

to może coś z sportowych sprzętów, gs500, er5, ale pamiętaj jak nigdy nie
jeździłaś to lepiej coś lekkiego, a z czasem możesz zmienić, jak sama piszesz że
Cytuj:
Jak na razie to staram się pochłonąć wszelką wiedzę na temat bezpiecznej jazdy , zaawansowanej techniki jazdy

na lekkim sprzęcie zawsze możesz się podeprzeć i utrzymać moto w razie np. niekontrolowanego hamowania i uniknąć paciaka :)

takie jest moje zdanie, sam bym mojemu "plecaczkowi" nie pozwolił się na początku poruszać na czymś co przerasta jej jeszcze bardzo małe doświadczenie.....

p.s zapraszam na : http://forum.bgm.org.pl/

Tytuł:
Poeta forumowy

Witam !
Milo jest patrzec jak Plecaczek wyrasta ze swojej roli i zajmuje miejsce za sterami ! Co do moto to trudno konkretnie cos doradzic bo nie wiadomo co preferujesz. Myslalas moze o Kawasaki ER-5 lub Hondzie CB500 ? Na poczatek w sam raz w dodatku z zapasem mocy na jakiś czas. To uniwersalne motocykle dla każdego, kto zaczyna przygodę. No chyba, ze cos wiekszego gabarytami np. KLE-500. Za nieduże pieniądze mozna kupic te motocykle w dobrym stanie i na ogół nie kupuja ich goście którzy niszcza moto dla widowni,.. :)
Pozdr.!

Tytuł:
Początkujący

Scareguy- dziekuje za propozycje :) Mam 177 cm wzrostu. Jesli chodzi o virago to na nim siedzialam- motor fajny, ale dla mnie za mały- mam długie nogi a ten motor jest ogólnie krótki (podobno kobiecy), a ja przy moim wzroscie troche sie nie mieszcze ;) Kawasaki musze zobaczyc na zywo i sie przymierzyc, bo nie mialam tej okazji.
Największy w tym problem, że nie wiem czy chce choppera czy motor "normalny" (takie mam dziwne określenie ;) ), musze sie namyslec na czym bedzie na początek łatwiej...
Gs500 poleca mi moj narzeczony, podobno wyczytal ze to bardzo dobry motor na poczatek

Rockride- Kawasaki ER-5- przymierzałam się do niego i pozycja na tym motorze bardzo mi się podobała, ogólnie cały motorek jest w moim stylu. Czytałam też opinie, że jest stosunkowo niedużej masy, więc na początek może mógłby być okey.

Natomiast CB500- motor fajny, pozycja niby wygodna, ale wiem że po 2 godzinach jazdy odpadłyby mi ręcę, bo akurat w moim przypadku pozycja na tym moto powodowała skupienie się większości mojej masy na rękach. Także odpada.

Myślicie, że na początek motor o pojemności 500 jest dobrym rozwiązaniem, czy lepszy byłby np. 250? Czy to zależy też od konkretnego motoru?

Tytuł:
Początkujący

Dzięki za rady :) czytałam, że zarówno gs500 jak i ER-5 są naprawdę fajnymi motorami na początek ale jedynym minusem są słabe hamulce :? Czy kwestia wymiany tarczy na większą czy tam innych tym podobnych rzeczy jest drogą sprawą, aby ulepszyć hamowanie w tych motocyklach?

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Z BMW F650 lub F650GS, ewentualnie F650CS byłabyś naprawdę zadowolona. Witaj na forum. i uważaj na to ... wiadomo co, żeby nie odpadło bo... wiadomo co. :D

Tytuł:
Poeta forumowy

Witam,..
nie zebym byl fanem Kawasaki ale ER-5 nie ma napewno slabych hamulców. Idzie jak burza i mocy napewno Tobie nie zabraknie przez jakis czas. Silnik tez bezawaryjny i ogolnie całosc "ładnie" wyglada. Słabew hamulce to moze sa w wiekszosci moto , ktore ma z przodu gumowe przewody zamiast w stalowym oplocie jak pojeździmy w górach itd.

Tytuł:
Początkujący

będę uważać :D

Tytuł:
Aktywny

wybierz lepiej jakąś 650-tke bo po sezonie góra dwóch mocy brakuje :twisted: a przy najmniej u mnie tak było