| Autor |
Wiadomość |
|
mario33
|
Tytuł: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: piątek, 24 lipca 2009, 15:31 |
|
|
Producent racji na rzecz wojska, straży etc. Przede wszystkim taniej niż w tego typu innych sklepach z produktami zachodnimi. Produkuje racje w kompletach z podgrzewaczami chemicznymi oraz kuchenkami ESBIT, jak i bez oraz konserwy tzw. wojskowe - duże na 2-3 osoby.
http://sklep.arpol.net.pl/start.html
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Rembik
|
Tytuł: Post: piątek, 24 lipca 2009, 15:36 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Post: piątek, 24 lipca 2009, 21:41 |
|
|
|
Tylko że to drogie. Ktoś kto nie musi oszczędzać maksymalnie na wadze - wystarczą mu racje, do których link podałem.
Nie bez znaczenia jest fakt, że pod 'moim' linkiem racje to nie sam jeden główny posiłek ale cała masa dodatków, które tworzą kompletny posiłek z kilku dań. I za 3/4 ceny.
Oba typy produktów przeznaczone są dla różnych użytkowników.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Skaut
|
Tytuł: Post: piątek, 24 lipca 2009, 22:02 |
|
|
|
Potwierdzam dobre jedzonko z tego Arpolu. Sam niejodnokrotnie spożywam :roll:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Hanibal
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: środa, 6 października 2010, 19:01 |
|
|
|
Odświeżę troszkę temat aby nie otwierać nowego wątku.. Chciałbym się głównie skupić na żywności liofilizowanej. O ile racje wojskowe są tańsze i bardziej kompletnie wyposażone to jednak troszkę cięższe. Natomiast żywność liofilizowana jest bardzo lekka co dla mnie ma duże znaczenie. I w związku z tym mam dwa zasadnicze pytania : - Jak walory smakowe? Czy nie robi się z tego zwykła papka o nieokreślonym smaku którą ciężko przełknąć? - Czy tzw porcja na dwie osoby faktycznie zapełni brzuszek dwóm osobnikom?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
sum
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: środa, 6 października 2010, 19:24 |
|
|
Hanibal pisze: - Jak walory smakowe? Czy nie robi się z tego zwykła papka o nieokreślonym smaku którą ciężko przełknąć? - Czy tzw porcja na dwie osoby faktycznie zapełni brzuszek dwóm osobnikom? przed 12 dni jadłem Travellunch podwójne porcje wieczorem i zupę rano - jako że dużo jem to na początku było ok - później zaczęło zostawać ale nie tyle żeby starczyć na drugą osobę wg mnie na 2 osoby to porcja podwójna + pojedyncza - no chyba, że mało jecie to ok ale jadłem to w zimnym klimacie - Norwegia - może jak ciepło to człowiek mniej zje smak jest naprawdę ok - pierwsze 2 dni musisz się przyzwyczaić, że trochę słone [chyba dużo soli mineralnych] ale po 2 dniach nie czujesz żadnej różnicy - zaspokaja nawet takiego głodomora jak ja. Polecam - przygotowanie, zaspokojenie głodu itd rewelacja i nie musisz nic szukać kupować, pichcić - ot zalewasz wodą gorącą i już ja zabrałem za dużo - następnym razem wezmę tylko na dzień 1 zupę + 1 podwójne danie - zabrałem więcej bo myślałem, że nie starczy ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
akcent
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: środa, 6 października 2010, 19:33 |
|
Strona WWW: http://www.akcent.pl
|
|
Kilka "pęt" kiełbasy suszonej z małej, lokalnej masarni- taniej i smaczniej niż te liofilizaty. Link bezpośredni- drogą prosto, koło sołtysa w prawo i za "trzema buczami" pełen wybór. Uwaga, przed świętami łącza przeładowane klientami :-)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
sum
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: czwartek, 7 października 2010, 05:55 |
|
|
akcent pisze: Kilka "pęt" kiełbasy suszonej z małej, lokalnej masarni- taniej i smaczniej niż te liofilizaty. Link bezpośredni- drogą prosto, koło sołtysa w prawo i za "trzema buczami" pełen wybór. Uwaga, przed świętami łącza przeładowane klientami :-) chciałbym zobaczyć jak wyglądasz po 2 tygodniowym żywieniu się samą kiełbasą a przy tym jeżdżeniu po 8 -12 h dziennie na motorku :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Golab
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: czwartek, 7 października 2010, 06:13 |
|
|
|
W ostatnim objeździe Skandynawii 3 tyg. żywiłem się przysmakami z Arpolu i muszę powiedzieć, że złego słowa nie powiem a kasza z gulaszem palce lizać!!:)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
graphia
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: czwartek, 7 października 2010, 08:02 |
|
Strona WWW: http://www.graphia.pl
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: czwartek, 7 października 2010, 14:15 |
|
|
|
Podróżowanie to również smakowanie różnych kuchni. Po co ruszać się z domu, jeżeli mamy zamiar jeść paszę ? :shock:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
czosnek
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: czwartek, 7 października 2010, 14:42 |
|
|
|
Według mnie te wszystkie liofiolizowane racje mają sens gdy wybieramy się np. gdzieś daleko na wyprawę w góry gdzie przez dłuższy czas po prostu nie ma szans na zdobycie jedzenia w dodatku musimy to dźwigać na plecach, natomiast wożenie ze sobą na różne wyjazdy czegoś co jest drogie i o dyskusyjnym smaku, podczas gdy dookoła bez problemu można kupić choćby wspomnianą kiełbasę nie ma najmniejszego sensu. Nawet gdzieś na zadupiach Pamiru czy w głebokim Kazachskim stepie zawsze można wkuszać coś lokalnego.
No może jeszcze w takiej właśnie Norwegii ma to sens gdzie wszystko jest drogie jak ch... ;)
Chyba, że dochodzi tutaj jeszcze kwestia poczucia, że się jest hardkorowym podróżnikiem, żywiącym się jak himalaiści czy komandosi ;)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
sum
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: czwartek, 7 października 2010, 15:05 |
|
|
|
dla mnie najważniejszy jest czas - jakikolwiek normalny obiad to ok 1 h zmarnowane w trakcie dnia i nie mam na myśli pizzy czy innego fasta - to sobie mogę zjeść jako dodatek a nie żywność podstawowa
ja jem rano i wieczorem na wyjeździe - tam gdzie śpię - co więcej wiem przed wyprawą ile za jedzenie zapłacę
po za tym, że średnio lubię lokalne rzeczy i często mam po nich żołądkowe wspomnienia to liofilizaty są pełnowartościowym posiłkiem i nie ma po nich niedoboru minerałów a to ma duże znaczenie. Dla wrażliwych żołądków są najbezpieczniejsze.
Osobiście nie wyobrażam sobie wzięcia liofilizatów na 3 miesiące [Pamir itd] i zapakowania na motor - za duzo tego. Dla mnie wyprawa na dziś to 2 max 3 tygodnie - rodzina, praca i doświadczenie na więcej nie pozwala.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Misza
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: czwartek, 7 października 2010, 18:02 |
|
|
Można liofilizat w postaci makaronu muszelki paczkowanego 500g. wystarcza na długo tanie i szybko się gotuje na czymkolwiek. Człowiek zapycha się w mgnieniu oka a z odrobiną polotu można stworzyć przecudne smakowo, niekoniecznie piękne w wyglądzie dania. [ img ]Jakbym miał jeść paczkowane żarcie a wypadzik traktować jak w pełni zaplanowane co do godziny WYDARZENIE w linii życia, z dokładnie wymeirzonym czasowo spotkanie niedźwiadka oraz przeszkodami terenowymi zabezpieczonymi czerwoną taśmą oraz helikopterem nadzorującym "adwęczerera" to chyba bym pindolnął. Gdzie znowu ten duch przygody? Lepsza sucha kiełbasa niźli suszonych mielonych masa
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
graphia
|
Tytuł: Re: Racje żywnościowe, posiłki i konserwy Post: czwartek, 7 października 2010, 18:11 |
|
Strona WWW: http://www.graphia.pl
|
|
A co ma "prawdziwa przygoda" z możliwością zaplanowania sobie minimum jedzeniowego? Skoro dają nam taką możliwość to dlaczego nie skorzystać? A i tak wychodzi niezbyt drogo (13-15 zł za sycący obiadek gdziekolwiek jesteś - no chyba że tam gdzie właśnie jesteś masz możliwość zjedzenia smacznego i pewnego żarcia)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |