Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 17:18

Autor Wiadomość
 Tytuł: motocykl z przyczepką
Prozaik forumowy

Każdy kto jeździł w dwie osoby z dużym bagażem wie jak zachowuje się motocykl.
Tym którzy nie próbowali podpowiem, że diametralnie wydłuża się droga hamowania, obniża znacznie sterownośc motocykla i przewidywalnośc jego zachowań.
W przypadku mojego motocykla dochodzi jeszcze brak miejsca spowodowany nietypową charakterystyką tylnego zawieszenia.
W efekcie od kilku miesięcy poszukuję alternatywnych rozwiązań mając jednak na uwadze, by zachowac jednoślad (odpada wózek boczny czy trajka).
Wybór padł na przyczepkę (dzięki Wiesiek za nocne rozmowy - jak widzisz coś wykiełkowało :idea: ).
Termin realizacji - do końca maja 2010. (tolerancja 14 dni)
Pierwsze rozpoznanie i zaskoczenie :shock: - diagności nie wiedzą o co kaman 8) :mrgreen:
Na chwilę obecną mam już sporo informacji którymi w miarę rozwijania wątku będę się dzielił.
Ale o tym później, na początek polecam filmik reklamowy:
http://www.uni-go.com/
i co Wy na to :?:

Tytuł: Re: motocykl z przyczepką
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.sailind.pl
Wojtas - mogę skontaktować Cię z moim tatą - zjechał pół socjalistycznej europy często, gęsto z przyczepką - drifter to nie jawa 350 ale podzieli sie z Tobą swoimi doświadczeniami. :lol:

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://malachowski-studio.pl
Wojtas - dla Twojego motka, wg mnie, super rozwiązanie. Zadbaj o stylistykę :D

Aktywny

Jednokolowa przyczepka motocyklowa to temat ktory i mnie gryzie od jakiegos czasu. Uni Go to fajny produkt, ale niektorzy uzytkownicy wychwycili jedna z wazniejszych wad - podatnosc do wypadniecia z toru jazdy i skakanie, przy mijaniu z ciezarowka, badz przy duzym bocznym wietrze.
Wydaje mi sie ze konstrukcja zawieszenia powinna byc bardziej zaawansowana - sprezynki i amortyzator marnej jakosci to troche za malo.
Swoja droga, jakis hamulec (najazdowy) tez by sie przydal, oczywiscie zestrojony tak, aby nigdy nie zablokowal kola.

Jako offtopic, dorzucam fote dla tych ktorym dwa kola to za duzo o przynajmniej jedno ;-)

[ img ]

Honorowy bajkopisarz

Myślicie, że na tym pojeździe z jednym kołem da się jechać?

Mam wątpliwości... - może jakiś filmik?

Prozaik forumowy

NEMO GS pisze:

Filmiku nie mam, ale się da na pewno. Kiedyś widziałem jak się coś takiego "ujeżdza".
Podobno najtrudniej jest hamowac :mrgreen: :lol:
To był chyba jakiś program na Discovery. Pokazywali taki sam motocykl jak na zdjęciu i podobnej konstrukcji taki z ogromnym kołem (średnica ze 2 metry) gdzie silnik, wraz z resztą i kierowcą był wewnątrz tego gigantycznego koła.

Prozaik forumowy

Wiesiek TDM 900 pisze:
Wojtas - dla Twojego motka, wg mnie, super rozwiązanie. Zadbaj o stylistykę :D

Osobiście chciałbym by wyglądała estetycznie, ale najważniejsze jest dla mnie jej zastosowanie użytkowe.
Co do stylistyki to można iśc w kilka kierunków.
1. Wykorzystac / przystosowac przyczepkę z lat 60/70. Kiedy polska motoryzacja (zwłaszcza jednoślady) kwitła, co niektórym młodszym może wydac się dziś nierealne gdy nawet Romet ma skośny wzrok :mrgreen: . Czyli np. pogadac z Daniela tatą którego serdecznie pozdrawiam (z tego co Daniel napisał to byśmy się dogadali :D )
Mamy do wyboru przyczepki produkowane przez zakłady w Niewiadowie, bardzo ładne są również przyczepki Pav 40 naszych południowych sąsiadów z tego samego okresu. To rozwiązanie wydaje się najrozsądniejsze, gdyby nie fakt że nie wiem jak rozwiązania (i materiały) z tamtych lat wytrzymają upływ czasu, prędkośc przelotową 100-110 km i tysiące przebiegu (w tych czasach odległośc miała inny wymiar :D ).
2. Model amerykański (czyli jak zabrac w podróż dom z sauną 8) ) http://www.alsmotorcycleaccessories.com ... ailer.html
http://www.alsmotorcycleaccessories.com ... llery.html
niestety nie spełni przepisów (o czy więcej w następnej odsłonie)
3. robic od podstaw (najdrożej, ale największa swoboda przy projektowaniu zarówno wyglądu jak i funkcjonalności)

Aktywny

Wojtas pisze:
NEMO GS pisze:

Filmiku nie mam, ale się da na pewno. Kiedyś widziałem jak się coś takiego "ujeżdza".
Podobno najtrudniej jest hamowac :mrgreen: :lol:
To był chyba jakiś program na Discovery. Pokazywali taki sam motocykl jak na zdjęciu i podobnej konstrukcji taki z ogromnym kołem (średnica ze 2 metry) gdzie silnik, wraz z resztą i kierowcą był wewnątrz tego gigantycznego koła.

Jak widac na zdjeciu, proby konstrukcyjne tego dziwaka byly juz przed wojna
[ img ]

Prozaik forumowy

Jak widac na zdjeciu, proby konstrukcyjne tego dziwaka byly juz przed wojna
[ img ][/quote]

dzięki właśnie "to coś" miałem na myśli :shock:
choć jak widzę z wielkością koła trochę przesadziłem - ach ta wyobraźnia :D

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
Znalazłem na dysku zdjęcia sprzed 5 lat (wybaczcie jakość- kiepskie skany z kliszy) przykład dopracowanego moto z przyczepką
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Aktywny

Strona WWW: http://www.tanisklepmotocyklowy.pl
Przyczepka Niewiadów jeśli mnie pamięć nie myli. Do dostania jeszcze, ale jako używka do remontu.. no może jako odrestaurowana ale za większa kasę.

Prozaik forumowy

LukaSS pisze:
Przyczepka Niewiadów jeśli mnie pamięć nie myli. Do dostania jeszcze, ale jako używka do remontu.. no może jako odrestaurowana ale za większa kasę.

Masz rację - to Niewiadów były produkowane od lat 60-tych do lat 80-tych.
Ostatnio była taka sama w lux stanie, ale nie kupiłem bo szukam bardziej pakownej. Ta jest chyba najmniejsza ze wszystkich które widziałem.

Dzięki Akcent za foty. Bardzo ładnie uchwycony zaczep co jest dla mie bardzo ważne bo jeśli nie kupię nic gotowego to zamierzam robic od podstaw.

Obiecałem kilka informacji na temat rejestracji.
Z informacji jakie uzyskałem polskie prawo (prawdopodobnie takie same przepisy są w całej Europie - jeśli ktoś może sprawdzic to będę wdzięczny) dopuszcza połączenie motocykla z przyczepą pod warunkiem, że:
1. Długośc całkowita obu pojazdów nie przekracza 4 m.
2. DMC przyczepy nie przekracza 100 kg
3. DMC przyczepy nie przekracza połowy masy motocykla. (w obu przypadkach nie ma żadnego znaczenia czy przyczepa jest hamowana czy nie)
4. Przyczepa posiada niezbędne oświetlenie zgodnie z przepisami.

Przyczepa taka nie podlega obowiązkowi przeglądu i rejestracji. Należy na przyczepie zamontowac rejestrację zgodną z rejestracją motocykla który ją holuje.

Jeśli macie pomysły co wykorzystac jako zaczep lub z czego zamykanego na kluczyk można zrobic korpus przyczepki około 50 cm wysokośc, 30 cm szerokośc i 70 cm długośc (tworzywo lub aluminiu - byle lekkie) celem zaoszczędzenia kosztów produkcji części na zamówienie to ędę wdzięczny za pomysły.
Jeśli macie zdjęcia przyczep lub wszystkiego co w temacie to proszę o wklejanie.
Jeśli macie informacje dotyczące przepisów w Polsce i w innych krajach dotyczących przyczep przy motocyklach - piszcie.

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://f650gs.pl
Wojtas pisze:
3. DMC przyczepy nie przekracza połowy masy motocykla. (w obu przypadkach nie ma żadnego znaczenia czy przyczepa jest hamowana czy nie)

zacytuje z testów na egz teoret. kat.A :

"Kierujący motocyklem nie może ciągnąć przyczepy, której rzeczywista masa całkowita:
- przekracza 100kg.
- przekracza masą własną motocykla"

z trzeciej odpowiedzi wynika że wolno "przyczepę 100kg, przy masie własnej moto 100kg"

ps. nie wiem czy mi to do końca logicznie się zgadza, ale te testy zawsze uważałem za "logicznie podejrzane"

Prozaik forumowy

MiKo pisze:
Wojtas pisze:

zacytuje z testów na egz teoret. kat.A :

"Kierujący motocyklem nie może ciągnąć przyczepy, której rzeczywista masa całkowita:
- przekracza 100kg.
- przekracza masą własną motocykla"

z trzeciej odpowiedzi wynika że wolno "przyczepę 100kg, przy masie własnej moto 100kg"

ps. nie wiem czy mi to do końca logicznie się zgadza, ale te testy zawsze uważałem za "logicznie podejrzane"

Nie jestem ekspertem ale szukając informacji o przepisach dotyczących przyczepy do motocykla znalazłem bodajże ustawę (pewności nie mam) w której:

1. w motocyklu masa przyczepy nie mogła przekraczac 50 % masy motocykla
2. w samochodzie osobowym 100 % masy samochodu
3. w samochodzie ciężarowym 120 % masy samochodu
4. w samochodzie ciężarowym 150 % masy pojazdu

Niestety nie mogę tego w tej chwili od ręki odnaleźc. Może mamy na forum jakiegoś diagnostę który zechce się wypowiedziec w tej sprawie :?:

Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
MiKo pisze:

logicznie jedno drugiemu nie przeszkadza: lżejsza przyczepa nie podlega rejestracji, cięższą trzeba rejestrować i poddawać przeglądom - przynajmniej tyle wynika z ww. zapisów
jsz