| Autor |
Wiadomość |
|
Arkadiusxmoto
|
Tytuł: Opony do turystyki "mieszanej" (E-08) Post: sobota, 12 grudnia 2009, 18:53 |
|
|
|
Witam , Jestem na etapie wyboru opon do TTRy 600 . Obecnie śmigam na kostkach , ale z myślą o wakacyjnych wyjazdach szukam opon dosyć uniwersalnych . W planach jest Ukraina bocznymi drogami (nie myślę tu o ścisłym off'ie) . Moim typem są Mitasy E-08 za względu na cenę , myślałem też o Pirelkach MT 90 ale nie wystepuja w interesującym mnie rozmiarze (90/90-21 i 130/80-18) Jakie macie doświadczenia z E-08 ? Jakieś inne typy ? Cena nie jest ścisłym kryterium :wink: Zależy mi na dobrym prowadzeniu na asfalcie w każdych warunkach i średnich możliwościach terenowych . Pozdro.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Opony do turystyki "mieszanej" (E-08) Post: sobota, 12 grudnia 2009, 21:18 |
|
|
|
Witam
Jak ma być nawet łatwy off i myślisz o Ukrainie to lepiej postaw na E09. Na szosie głośniejsze od E08 i równie marnie trzymają na mokrym. Ale off znoszą dość dobrze. Te boczne drogi na Ukrainie to często wg polskich standardów czysty off. Zniosą dużo o ile nie zejdziesz zbyt nisko z ciśnieniem. Cenowo podobnie, rozmiarówka jest.
Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Arkadiusxmoto
|
Tytuł: Re: Opony do turystyki "mieszanej" (E-08) Post: sobota, 12 grudnia 2009, 21:29 |
|
|
|
Dzięki za odpowiedz :wink: Jak wypadają z trzymaniem na suchym asfalcie ? Są przewidywalne , można je podomykać na ładnym asfalcie ? Na mokrym bardzo zle :?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dopra
|
Tytuł: Re: Opony do turystyki "mieszanej" (E-08) Post: sobota, 12 grudnia 2009, 22:00 |
|
|
|
E09 są trwalsze, E08 bardziej enduro. na suchym OK, na mokrym podobno przód trochę ucieka, dlatego ja mam z tyłu E09, na przód załóż np. TKC 80, albo MCE KAroo
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
klos242
|
Tytuł: Re: Opony do turystyki "mieszanej" (E-08) Post: niedziela, 13 grudnia 2009, 17:05 |
|
|
|
Ja mam e09 na xl 600, na suchym nie ma żadnych problemów można je spokojnie domknąć, na mokrym trzeba poprostu zwolnić i też się nic nie dzieje( najbardziej trzeba uważać przy skrętach na skrzyżowaniach gdy idą po skrajnych kostkach, przy małej prędkości lekkie dodanie gazu powoduje odrazu uślizg) w terenie spisują się bardzo dobrze przy prędkościach na jakich pozwala xl 600 - tt to dość podobny motocykl więc nie powinieneś mieć problemu. Mogę dodać tylko że dość szybko się zużywają, też się na nich wybieram na Ukrainę ale przed wyjazdem założę nowe.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Opony do turystyki "mieszanej" (E-08) Post: niedziela, 13 grudnia 2009, 18:15 |
|
|
Witam dopra pisze: E09 są trwalsze, E08 bardziej enduro... Bez obrazy, ale chyba odwrotnie. Niezłą opcją za podobne pieniądze jest Michelin AC10. To typowa opona enduro. Dobrze oceniam trzyma na asfalcie, ale głośna i robi się lekko niestabilna w szybkich łukach. Na kolano raczej nie zejdziesz, ale na E09 też. Przy tym dość trwała. Najpierw zrobiłem na niej enduromanie (na KTM520) , potem 2x Ukrainę (na XT600), latanie na miejscu, w sumie miała z 5 tys. km i jeszcze sporo bierznika jak ją sprzedałem razem z motocyklem. Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dopra
|
Tytuł: Re: Opony do turystyki "mieszanej" (E-08) Post: niedziela, 13 grudnia 2009, 20:13 |
|
|
rrolek pisze: Witam dopra pisze: E09 są trwalsze, E08 bardziej enduro... Bez obrazy, ale chyba odwrotnie. Niezłą opcją za podobne pieniądze jest Michelin AC10. To typowa opona enduro. Dobrze oceniam trzyma na asfalcie, ale głośna i robi się lekko niestabilna w szybkich łukach. Na kolano raczej nie zejdziesz, ale na E09 też. Przy tym dość trwała. Najpierw zrobiłem na niej enduromanie (na KTM520) , potem 2x Ukrainę (na XT600), latanie na miejscu, w sumie miała z 5 tys. km i jeszcze sporo bierznika jak ją sprzedałem razem z motocyklem. Pozdr rr tak, masz rację rrolek, pomyliłem się, tyle tych oznaczeń opon...........
|
|
| Na górę |
Offline |
 |