Dzisiaj jest piątek, 4 września 2026, 19:58

Autor Wiadomość
 Tytuł: 30 lat temu Marek Michel objechał calutki świat na... wuesc
Poeta forumowy

Nie wiem czy mieliście już okazję to przeczytać?

http://wsk-fenix.republika.pl/dookola1.html

Jeżeli się powtarzam i ktoś już zamieścił tą niesamowitą historię to Admina proszę o usunięcie postu.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://malachowski-studio.pl
Bodajże w 1934 roku Afrykę przejechał z góry na dół i z powrotem na rowerze (też dwa kółka, zajęło mu to dwa lata) Kazimierz Nowak - jest jego świetna książka, polecam.
A o tym rajdzie na WSK nie słyszałem :roll:

Tytuł:
Początkujący

Kiedyś była taka ciekawa gazeta dla podróżników motocyklowych NOMADA tam było to opisane szkoda, że już się nie ukazuje :D :D

Tytuł:
Poeta forumowy

Poniżej cytat za "Onet.pl Wyprawy":

"Historia notuje tylko dwa przypadki objechania świata motocyklem, będące dziełem Polaków. Jako pierwszy dokonał tego w roku 1974, Marek Michel, ówczesny student czwartego roku Akademii Rolniczej w Krakowie. Trasa pana Marka liczyła 40 tysiące kilometrów, które pokonał motocyklem WSK 125 cm3 w ciągu 115 dni. Chicagowski „Dziennik Związkowy” relacjonował to wydarzenie na swoich lamach dnia 21-22/09/1974 roku. Następnym w historii był Andrzej Sochacki na stale mieszkający w Phoenix (Arizona). Pan Andrzej wyjechał na trasę motocyklem marki Harley-Davidson. Podróż Sochackiego trwała 15 miesięcy w ciągu których Harley ”Adam” i jego kierowca przemierzyli ponad 55 tysiące kilometrów.
Jak podaje Księga Rekordów Guinnessa, pierwszą kobietą, która dokonała podobnego wyczynu była Włoszka Monika Vega, która w ciągu 444 dni pokonała 83500 kilometrów przemierzając 53 kraje na pięciu kontynentach."

Tytuł:
Poeta forumowy

I jeszcze coś z ciekawostek,

"Najdłuższe podróże motocyklem:
"Argentyńczyk Emilio Sciotto najdłużej podróżował motocyklem, Hondą Gold Wing pokonując dystans ponad 735 tys. km. Podróż rozpoczął 17 stycznia 1985 r. w Buenos Aires, gdzie powrócił 2 kwietnia 1995 r. W drodze odwiedził 214 państw, nauczył się pięciu języków, sześć razy wsadzano go do wiezienia, zużył 42 000 litrów paliwa, 12 akumulatorów, 700 litrów oleju i 86 opon.
Podróżnicy Jim Rogers i Tabitha Estabrook z Nowego Jorku (USA) pokonali na swoich motocyklach dystans 91 766 km na sześciu kontynentach. Wyruszyli z Nowego Jorku w marcu 1990 r. a powrócili w listopadzie 1991 r.

Najdłuższa jazda non stop:
Najdłużej non stop - 1001 godz. - jeździł skuter Kinetic Honda DX 100ccm, na którym 22 kwietnia do 3 czerwca 1990 r, Har Parkash Rishi, Amarjeet Singh i Navjot Chadha z Indii w Traffic Park w Pune (stan Maharasztra, Indie) pokonali odległość 30 965 km.

Kobieta na motocyklu dookoła świata:
Pierwszą kobietą, która samotnie objechała świat była Monika Vega z Rio de Janeiro. Jej podróż na motocyklu Honda 125 ccm rozpoczęła się w Mediolanie (Włochy) 7 marca 1990r. a skończyła również we Włoszech 24 maja 1991 r. po pokonaniu 83 500 km i odwiedzeniu 53 państw. "

I wiele innych ciekawostek możecie przeczytać na stronie:
http://www.jawa350cz.prv.pl/rekordy.html

Tytuł: Re: 30 lat temu Marek Michel objechał calutki świat na... w
Aktywny

Strona WWW: http://www.radekprzysiecki.pl
desmo pisze:
Nie wiem czy mieliście już okazję to przeczytać?

http://wsk-fenix.republika.pl/dookola1.html

Jeżeli się powtarzam i ktoś już zamieścił tą niesamowitą historię to Admina proszę o usunięcie postu.

Przeczytałem całość. Qurde 1,5 gościa w jednym flaku. Kawał zucha.
Zastanawia mnie tylko w jaki sposób w tamtych czasach udało mu się dostać paszport i wszystkie wizy.

Tytuł: Re: 30 lat temu Marek Michel objechał calutki świat na... w
Honorowy bajkopisarz

siecki pisze:
Zastanawia mnie tylko w jaki sposób w tamtych czasach udało mu się dostać paszport i wszystkie wizy.

i to jest bardzo dobre pytanie :lol:

Tytuł:
Początkujący

gregor gs pisze:
Kiedyś była taka ciekawa gazeta dla podróżników motocyklowych NOMADA tam było to opisane szkoda, że już się nie ukazuje :D :D

Nomada była naprawdę super. Bardzo konkretnie redagowana. Artykuły obszerne i ciekawie napisane. Mam prawie wszystkie numery i często do nich powracam. Cały czas mam nadzieje że będzie kontynuacja, chociaż minęło już kilka lat (chyba sześć). Ale czasy się zmieniają i rolę papierowej gazety przejmują m.in. NASZE FORUM. Bo przecież tutaj znajduje się sporo profesjonalnych reportaży i nie tylko. Sezon się zaczyna (dla niektórych poprzedni się nie skończył) i tylko patrzeć jak się posypią artykuły, reportaże, dzienniki których nie powstydziłby się nawet najlepszy magazyn dla motocyklowych podróżników.
Obfitości przeżyć życzę :wink:

Tytuł:
Site Admin

Strona WWW: http://www.holan.pl
eeech.... tez pamietam jak po artykule Artura Kufla (z Krakowa na 1150GSie) w Nomadzie zachorowałem na Islandię i ta nieuleczona choroba trwa do dzisiaj :)
ps. szukam sponsora na prom w te i wewte :)

Tytuł:
Aktywny

Apropos Nomady to właśnie ostatnio mnie naszło żeby może samemu zabrać się za reaktywacje takiego pisma. W "Motocyklu" czy "ŚM" można teraz znaleźć conajwyżej 2 artykuły w każdym numerze traktujące o czymś sensownym. Jest chyba luka na rynku. Nie ma pisma kierowanego do motycklowych podróżników.
"Motocykl" chwali się że ostatni nr ma 228 str, niestety polowa z nich to reklamy lub artykuły sponsorowane.
Może ktoś chciałby się podjąć takiego zadania. Dochodowe to to chyba nie będzie ale nie samym chlebem...

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Radek ciekawy pomysl , jestem za :lol:

Tytuł:
Zadomowiony

desmo pisze:

"Argentyńczyk Emilio Sciotto najdłużej podróżował motocyklem, Hondą Gold Wing pokonując dystans ponad 735 tys. km. Podróż rozpoczął 17 stycznia 1985 r. w Buenos Aires, gdzie powrócił 2 kwietnia 1995 r. W drodze odwiedził 214 państw, nauczył się pięciu języków, sześć razy wsadzano go do wiezienia, zużył 42 000 litrów paliwa, 12 akumulatorów, 700 litrów oleju i 86 opon.

..........mocny zawodnik ten Emilio,
bardzo mnie rozbawiło krótkie podsumowanie jego rekordu :lol:

dzięki Desmo

Tytuł:
Site Admin

Strona WWW: http://www.holan.pl
Wojtek, dawno nic nie wkleiles

Tytuł:
Aktywny

Kodi pisze:
Radek ciekawy pomysl , jestem za :lol:

To co do konia robimy coś?? Tylko jak się do tego zabrać :evil:

Tytuł:
Prozaik forumowy

A może tak: aktywni forumowicze wybierają specjalizację i każdy piszę o tym co go pasjonuje, w ten deseń jest szanse na interesujący towar:-)