| Autor |
Wiadomość |
|
orka
|
Tytuł: Noclegi w Toskanii Post: poniedziałek, 17 maja 2010, 19:51 |
|
|
|
Witam Forumowiczów. Za dwa tygodnie wybieram się na tygodniowe szwędanko po Toskanii. Czy ktoś może mi polecić jakąś fajną miejscówkę za przyzwoite pieniądze, z której można by zrobić bazę wypadową? Za wszystkie namiary będę bardzo zobowiązany (czytaj: za najlepszą podpowiedź przywożę lokalną dobrą winówkę).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adagiio
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: wtorek, 18 maja 2010, 19:13 |
|
|
W Toscanie żyją najbardziej życzliwi ludzie ze wszystkich makaronów jakich znam o poglądach di sinistra , mają głęboko w dupie berluskę i dla tego ich lubię, łoją na śniadanie dobre wińsko , przepijając od czasu do czasu smacznym cafe . Uważaj na takiego jednego w okolicach Sieny co go Stingiem zwą , nie lubi ciekawskich co mu do chałupy zaglądają . Skoro wybrałeś ten region to pewnie wiesz co zobaczyć , polecam piękne kilometrowe szutry w górach , bistecca alla fiorentina , salciccia alla grilia i montepulciano koniecznie rosso , zadupia o pięknych widokach i miłych tubylcach , gdzie czas płynie własnym rytmem , plantacje wina , kup go od chłopa prosto z beczki . Oraz smaczne rybki w nadmorskich miejscowościach , omijaj szerokim łukiem kurorty turystyczne , dwa tygodnie to w sam raz jak na zajefajne szwędanie . Co do spania to polecam stodoły u chłopa , zawsze śpimy gdzieś pod gołym niebem , chyba że lubisz komfort to tu coś znajdziesz : http://www.dormireintoscana.it/ Powodzenia .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
willard
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: wtorek, 18 maja 2010, 19:42 |
|
|
|
my bylismy w 2007 r u p. Passaponti w okolicy Castelfiorentino. Super stara willa z pokojami/apartamentami w przyzwoitych cenach, wokol winnice, wzgorza. Od bramy kilometr drogi do domu ;) Willa nazywa sie Sorbigliana . http://www.agriturismosorbigliana.com/f ... mhouse.php
|
|
| Na górę |
|
 |
|
keram
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: wtorek, 18 maja 2010, 21:32 |
|
|
|
:)
To bardzo piękna kraina... gorąco polecam :)
Nigdy nie robiłem planów i rezerwacji.. wystarczy po południu popytać miejscowych i wskażą odpowiednią kwaterę, a jest takich dosyć w każdym niemal miejscu.... to kraj przyjazny dla turystów, a włoska spontaniczność ma trochę słowiańskiego smaku.. Im bardziej zapadła dziura tym ludzie mniej skażeni, w ośrodkach turystycznych brak spontaniczności, liczy się tylko komercja, w nieznanej niemal u Słowian skali.... Podstawa to zadbać o to przed wieczorem, inaczej mogą być kłopoty. Ja zawsze stawiałem na spontaniczność i nie miałem żadnych kłopotów. Pozdrawiam i samych dobrych wspomnień życzę.. moje takie są... a maj w Toskanii jest wart wiele.... bardzo wiele... i zapachów natury nie zapomnisz do końca swoich dni... o widokach nie wspomnę...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
willard
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: środa, 19 maja 2010, 09:56 |
|
|
|
|
| Na górę |
|
 |
|
orka
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: piątek, 21 maja 2010, 08:06 |
|
|
|
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie posty. Chyba rzeczywiście pójdę na żywioł z noclegami - na pewno coś się znajdzie. Gdyby ktoś z Was był przejazdem w terminie 29.05-6.06 w okolicy Toskanii, to zgodnie z obietnicą wino czeka...
pozdrawiam,
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
willard
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: piątek, 21 maja 2010, 14:07 |
|
|
|
|
Baw sie dobrze i po przyjezdzie zapodaj ladna relacje ze zdjeciami.
|
|
| Na górę |
|
 |
|
keram
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: piątek, 28 maja 2010, 23:39 |
|
|
|
Koniecznie odwiedź Manhatan, ten w Toskanii był pierwszy.... i zupełnie inaczej romantyczny..i zapadłe dziury w okolicy.... tam w poplamionym barze można poznać smak włoskiej wsi.... mniam :)
Po wino jeszcze kiedyś się zapewne zgłoszą chętni... a może i ja.... wszak ta kraina raz zażyta nie da się zapomnieć.... ehhh .... Poranki są najpiękniejsze.......słońce przytula czerwienią wschodu.., łaknienie umyka.. a z serem i winem... na nieobecnej plaży, gdzie zwiewna odziana w wiatr nimfa kusi kolejny raz....... nierealność odurza... i niech trwa...
Miłych poranków, i księżycowych wieczorów ......., ja wtedy niemal nie sypiałem....
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MG75
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: poniedziałek, 31 maja 2010, 19:09 |
|
|
|
Polecam kemping w Fiesole 10km na pln-wschod od centrum Cudowny wiodok na Florencje. Jest fajny basen. Niestety dosc drogo.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
arti
|
Tytuł: Re: Noclegi w Toskanii Post: poniedziałek, 31 maja 2010, 23:16 |
|
|
W samej Florencji na wzgórzu jest też niedrogi kemping- co prawda nie ma basenu :wink: ale widoki na miasto są super a zwłaszcza jak się podejdzie kawałek na plac o tej samej nazwie; 2 lata temu za 2os+mały namiot+moto płaciliśmy 27Euro i to był nasz najdrozszy kemping w IT, tu masz stronkę: http://www.camping.it/english/toscana/michelangelo/. Polecam odwiedzić też małe stare miasteczko z klimatem- San Gimignano; jest tam również kemping kawałek od miasta ale jakbyś chciał coś pod dachem to fajne apartamenty znajdziesz po minięciu ronda oraz drogi zjazdowej do starówki- kierując się w stronę kempingu po prawej stronie jadac lekko w dół będą wille i w jednej z nich (2 lub 3 po skrecie w lewo w kierunku kempingu) wynajmują apartamenty- warunki super choć bez klimy :lol: ale za to jest ogromny taras porośniety winoroślą :!: Niestety dość drogo było ale był to szczyt sezonu. Polecam też jak coś w drodze powrotnej zahaczyć o jez. Garda i się orzeźwić kompielą w nim- kempingów jest tam masa i o tej porze powinny jeszcze być miejsca :arrow: polecam bardziej stronę od południa, bo jest mniejsza komercja...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |