| Autor |
Wiadomość |
|
lakeland
|
Tytuł: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 01:56 |
|
|
|
Już od dłuższego czasu spotykam się z tym określenie i nie wiem co to jest. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Slepy
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 06:53 |
|
|
umiejętność wykorzystywania internetu w dzisiejszych czasach staje się niezbędna, przemyśl to :-) http://www.pinlock.com/
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 07:36 |
|
|
Slepy pisze: umiejętność wykorzystywania internetu w dzisiejszych czasach staje się niezbędna, przemyśl to :-) http://www.pinlock.com/Przecież zadał pytanie na forum, a czyż to nie jest wykorzystanie internetu, przemyśl to.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Slepy
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 08:22 |
|
|
|
przemyślałem, wniosek leń z niego. :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaqb z Kaszub
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 08:35 |
|
|
|
Nie leń, tylko świeżak, a nowych trza troszku pokierować... Pinlock Panie Jezioraku to jest dodatkowa szybka w kasku - montuje się ją od wewnątrz szyby wklejając lub co bardziej popularne poprzez umieszczenie jej między dwoma pinami które po przekręceniu blokują tę dodatkową szybkę przed poruszaniem się. Niestety tylko w teorii bo w moim kasku Nolan N103 mam drugą już szybę (pierwsza miała mocne rysy) i niestety pinlock lekko porusza się względem szyby, co skutkuje lekkim zarysowaniem na górnym styku tychże... No i najważniejsze pytanie: po kiego grzyba takie cudo?? Odpowiedź jest banalna; zapobiega parowaniu szyby od wewnątrz
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tekus
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 08:40 |
|
Strona WWW: http://tekus.net
|
Jaqb z Kaszub pisze: Niestety tylko w teorii bo w moim kasku Nolan N103 mam drugą już szybę (pierwsza miała mocne rysy) i niestety pinlock lekko porusza się względem szyby, co skutkuje lekkim zarysowaniem na górnym styku tychże... No i najważniejsze pytanie: po kiego grzyba takie cudo?? Odpowiedź jest banalna; zapobiega parowaniu szyby od wewnątrz A to w takim razie skoro ci się porusza to nie dolega idealnie do szyby, skoro nie dolega to szybka paruje, skoro paruje tzn że nic nie widać czyli w twoim przypadku to zbędny gadget :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Slepy
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 09:02 |
|
|
Jaqb z Kaszub pisze: Nie leń, tylko świeżak, a nowych trza troszku pokierować...
pokierowałem!!!, podesłałem link nawet z obrazkami :-)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Przemek_XL
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 09:09 |
|
|
tekus pisze: Jaqb z Kaszub pisze: Niestety tylko w teorii bo w moim kasku Nolan N103 mam drugą już szybę (pierwsza miała mocne rysy) i niestety pinlock lekko porusza się względem szyby, co skutkuje lekkim zarysowaniem na górnym styku tychże... No i najważniejsze pytanie: po kiego grzyba takie cudo?? Odpowiedź jest banalna; zapobiega parowaniu szyby od wewnątrz A to w takim razie skoro ci się porusza to nie dolega idealnie do szyby, skoro nie dolega to szybka paruje, skoro paruje tzn że nic nie widać czyli w twoim przypadku to zbędny gadget :) Patent ten w nolanie N103 sprawdza się rewelacyjnie jesli chodzi o nieparowanie szyby ale tak jak Kaszubiak napisał rysuje (a raczej matuje) szybę na obrzeżach styku pinlocka z wizjerem. Dzieje sią tak w trakcie deszczu kiedy woda z pyłem i innym syfem wnika co nieco pomiedzy dwa elementy a drgania załatwiają resztę. Wklejane antyfogi albo powloki w sprayu, pomimo że nie są tak skuteczne, to chyba lepiej zdają egzamin bo nie niszczą wizjera. Warto to wziąć pod uwagę bo wizjer z pinlockiem do nolana kosztuje coś ok 200 PLN (jesli dobrze pamiętam).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaqb z Kaszub
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 09:18 |
|
|
tekus pisze: A to w takim razie skoro ci się porusza to nie dolega idealnie do szyby, skoro nie dolega to szybka paruje, skoro paruje tzn że nic nie widać czyli w twoim przypadku to zbędny gadget :) Nie jestem odosobnionym "przypadkiem", kilku moich kompanów ma podobny problem z tym kaskiem, także jest to raczej jego przypadłość. Jak pisałem wyżej mam drugą szybę i zachowuje się dokładnie tak samo. Nie ma problemu z parowaniem, ponieważ antifog przylega do szyby właściwej niemalże na całej powierzchni - jedynie jego góra łapie parę i kurz co powoduje na styku górnego brzegu antifoga z szybą matowienie o szerokości 0,5cm. A jedynym zbędnym gadżetem który ze sobą wożę jest co najwyżej brzuch :D tudzież byłaby nią teściowa, gdyby ze mną jeździła...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
michalbtl
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 11:08 |
|
|
|
Ja to bym raczej nie powiedział, że pinlock to dodatkowa szyba. Moim zdaniem pinlock to tylko system mocowania tej dodatkowej szyby, która zdaje się, że nazywa, sie antyfogiem. W moim kasku (Schubert) za pomocą pinów reguluje się docisk dodatkowej szyby do szyby podstawowej więc nic nie lata. Zdaje się również, że większość systemów pinlock daje taką możliwość. Więc pewnie i w nolanie jest taka możliwość. Popatrzcie czy przekręcenie pina o kilkanaście lub kilkadziesiąt stopni nie dociśnie szyby. Powodzenia :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaqb z Kaszub
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 12:45 |
|
|
michalbtl pisze: pinlock to tylko system mocowania tej dodatkowej szyby, która zdaje się, że nazywa, sie antyfogiem. Bardzo trafna uwaga - celowo nie mieszałem z nazwami antifog czy pinlock, ponieważ na wielu forach jest to traktowane na równi... Co do dociskania antifoga do szyby - pinlock jest dokręcony; mocniejsze dokręcenie powoduje tylko "odejście" boków antifoga od szyby - środek antifoga przylega do szyby bardzo dobrze, jednakże mimo togóra pod wpływem czynników atmosferycznych ulega uszkodzeniu.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
lakeland
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: piątek, 16 lipca 2010, 18:21 |
|
|
|
Dzieki chłopaki za wyjasnienia. A Slepy jesteś troche uszczypliwy, przemysl to :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
GrzesiekK
|
Tytuł: Re: Pinlock co to jest? Post: sobota, 17 lipca 2010, 21:21 |
|
Strona WWW: http://www.moto-izaigrzes.pl
|
lakeland pisze: Dzieki chłopaki za wyjasnienia. A Slepy jesteś troche uszczypliwy, przemysl to :) No i chciał Gość pomóc a się załapał :roll: :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |