|
| Autor |
Wiadomość |
|
kamusial
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: wtorek, 20 lipca 2010, 23:18 |
|
|
|
Mówiąc o małym spalaniu miałem na myśli większy zasięg. Choć może i tu niepotrzebnie tak zwracam na to uwagę i lepiej celować w harda w 2T- lżejszy i lepszy zawias w tej samej cenie. Chcę 250 4T, lub 125 2T, bo są niesamowicie lekkie i wymagają bardziej technicznego jeżdżenia- przynajmniej taka płynie opinia z forów.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
akcent
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: środa, 21 lipca 2010, 00:08 |
|
Strona WWW: http://www.akcent.pl
|
kamusial pisze: Chcę 250 4T, lub 125 2T, bo są niesamowicie lekkie i wymagają bardziej technicznego jeżdżenia- przynajmniej taka płynie opinia z forów. A przypadkiem nie poszedłeś w drugą skrajność?. Coś tak 125 2T pachnie mi forami motocrossowymi. Jeśli chcesz uprawiać enduro to- jedne z najlżejszych i powszechnie używanych są EXC250 - 103kg- to oczywiście jest 2T i daje radę wszędzie, tyle że nie polecana dla nowicjuszy (dlatego też nie piszę o EXC450/525). Czyli tylko 4T, wagowo dla porównania- XR250R -109kg, XR400-116, DRZ400- 113, DRZ400E- 119, EXC400- 114kg. Różnice wagowe niewielkie (mniej zatankujesz do 400 i będzie to samo co w XR250), bardziej czuć różnice w mocy, zawiasach. Taka słaba XR250 będzie musiała na podjazdach siorbnąć więcej pod 80kg chłopem niż mocniejsza 400-tka, czyli zwiększasz sobie zasięg jazdy. Oczywiście życzę powodzenia na dłuższym wyjeździe w teren z 2T, gdy będziesz zabawiał się w robienie mieszanki na stacji CPN, obecnie nawet na Ukrainie nie widziałem przygotowanych specjalnych konewek, jakie dawno temu były w Polsce
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: środa, 21 lipca 2010, 07:19 |
|
|
|
Witam
W zweitaktach standardem jest wożenie ze sobą baniaka z mieszanką. Nawet 125 potrafi wypić zbiornik w godzinę jak sie śmiało odkręca. Dwa że to wrzaskliwe stwry. Trzy: jeśli w grupie to zawsze będziesz jechał ostatni z powodu smtodu spalin za toba. Ale na tor, cymes.
Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Louis
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: środa, 21 lipca 2010, 08:29 |
|
|
|
Też uważam, że jeśli małe enduro ma słuzyć doskonaleniu jazdy lub być etapem na drodze do dużego enduro, to powinieneś wybrać 4T. Znasz jakieś powszechnie używane duże enduro 2T? Inna jest technika jazdy, charakterystyka oddawania mocy, hamowanie silnikiem w 2T i 4T. Rozumiem crossowych pasjonatów ale Ty masz inne cele.
Mam dwa auta jeden manual drugi automat. Często się przesiadam i powiem Ci, że przyzwyczajenia bywają irytujące. :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamusial
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: środa, 21 lipca 2010, 10:39 |
|
|
Jeżeli idzie o 2T, to po prostu za relatywnie małą kasę- zarówno w serwisie, jak i w zakupie, można mieć moto z dobrym zawiasem, niezłym butem i super lekkie. Owszem, do celów wyżej wymienionych nadaje się średnio z uwagi na spalanie, ale na pierwsze kroki w offie lokalnym jest jak znalazł. Hamowanie silnikiem- tak, tu jest różnica, ale umiejętność wykorzystania maksymalnej mocy, która w 2T jest dostępna w niewielkim zakresie, jest przydatna chyba też później, w 4T. Reszta techniki jazdy wydaje mi się taka sama. Rzecz polega na tym, że mam pod domem fajny tor crossowy i chciałbym mieć sprzęt, którym tam też się pobawię. Oczywiście znowu idę na kompromisy- moto na tor, do ciężkiego endurzenia bliżej i dalej nie istnieje. Jakkolwiek pewien kompromis widzę w hard enduro 400 tkach, tak jak wskazaliście. Jeżeli fundusze pozwolą zachować TDMę i kupić 400tkę (jak i o nią dbać), np. yamahę WR400/426, albo KTMa exc (choć boję się jego mocy), to tak zrobię. Ciekawa lektura: http://advrider.com/forums/showthread.p ... ight=wr426Wydaje mi się, że wyrobiłem sobie jakieś tam zdanie (na podstawie forów raczej) o tym do czego, co mogę używać. Pozostaje pytanie gdzie częściej będę jeździł i z czego mam większy fun- ale te wrażenia muszę już zdobyć w praktyce. Natomiast co do xr250 tki, to pogadałem z gościem, który na niej jeździł i popsuł moje idyllistyczne wyobrażenia o niej, a dodawszy do tego Waszą opinię, ten sprzęt również odpuszczam.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
akcent
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: środa, 21 lipca 2010, 12:00 |
|
|
kamusial pisze: Reszta techniki jazdy wydaje mi się taka sama. Z naciskiem na wydaje mi się. A tak na drugi raz zadaj sobie trud by solidniej opisać swoje warunki brzegowe, gdyż niepotrzebnie grono ludzi strzępi sobie języki. Podajesz przyszłe zastosowanie motocykla, by na koniec jeździć po torze crossowym, ludzie proponują KTM 690, drogi jako nowość, a ty masz fundusze na tanią, dorżniętą crossówkę 2T. Trochę to niepoważne
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamusial
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: środa, 21 lipca 2010, 13:19 |
|
|
|
Spokojnie, wszystko sprowadza się do kwestii, czy spuszczać TDMę, czy nie. Zaznaczyłem na początku, że budżet to około 20 tys. Liczę, że tdmę sprzedałbym za nieco ponad 15 i wtedy jest budżet na 690. Jeżeli jej nie sprzedam, to mam ~5 tys, które to starcza na 2T- mam nadzieję, że jasno to przedstawiłem.
Konkluzja jest taka- zostawić TDM i zacząć zabawę w enduro na czymś co pozwoli zajrzeć na tor, pojeździć po lesie i może wyskoczyć gdzieś dalej. Potem się zobaczy.
Jakkolwiek dziękuję Wam za uwagi, bo zorientowałem się jak wygląda rynek szosowych enduraków, enduraków w lekki i ciężki teren oraz na tor- w czym wybierać, czego ewentualnie szukać, z jakich wychodzić założeń i na co się nastawiać.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamusial
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: sobota, 24 lipca 2010, 23:18 |
|
|
|
Jednak zmieniłem poglądy... TDMa leci na sprzedaż, będę się decydował na dwa jak nie 3 motocykle. Celem systematyzacji i poprawienia warunków brzegowych tak to opiszę: 1. do jazdy po torze i okolicy, w takich proporcjach enduro 50%, mx 20%, trial 30% idąc po kolei z ceną zakupu: -cross 2t 125 -hard enduro 125 2t - KTM EXC, lub Husqa WR -cross 4t 250 - yz 250f, sx 250f -hard enduro 4t 250 - ktm EXC 250 f, Yamaha WR 250 f, honda crf 250 x, husqvarna te 250
2. dalsze wyprawy enduro, np. 150 km w jedną stronę 80% ciężki teren, 20% asfalt, już z jakimś bagażem. Tutaj zapewne bardziej sprawdziły by się 400tki i znowu idąc w górę z ceną zakupu: -dr 350 -xr 400 -yamaha wr 400 -ktm exc 400/450f, lub yamaha wr 426, lub wymienione wcześniej hardy 4T 250
3. dojazd asfaltem do terenu, potem jazda po szutrach, czasem zapuszczenie się w jakieś błoto (np. wycieczka na mazury, czy wzdłuż granicy wschodu, albo objazd województwa dookoła) - 50% teren, 50% asfalt, do tego bagaż w postaci namiotu, karimaty i ciuchów. Tutaj po głowie chodzą mi już starsze duale: -XR/TT/DR, albo rezygnując nieco z własności terenowych: dominator, big, dr650 rse, czy tenera, może trampek -KTM LC4 (400 lub 620, czy 640)
(gdyby było więcej asfaltu do przejechania, to pakuję moto do busa)
4. jazda po mieście, codziennie 20 km do przejechania z kufrem. Sezon u mnie zaczyna się, gdy zmyją sól po zimie z ulic i rano nie ma gołoledzi, od czasu do czasu traska 100km po asfalcie, jakieś 6-7 tys. km rocznie. Tutaj nie mam pomysłu jaki motocykl brać, może być wszystko poza skuterem- więc pewnie któryś z powyższych.
Moje pomysły póki co: a) pkt 1 i 2 hard enduro 250 4T, lub 125 2T, a 3 i 4 jakaś tania stara 600tka, typu dominator, BIG itp, lub przy 125 2T coś fajniejszego- 400/600 z kołami SM. b) 1 cross 4T 250, a 2, 3 i 4 jakaś tańsza 400tka - np. XR400, albo 600tka typu DR 650 RSE c) 1 cross 125 2T, a na 2, 3, 4 fajniejsza 400 (np. DRZ albo EXC), lub 600 (np. LC4) z kółkami SM- na co dzień, na miasto zakładam koła SM, a na weekend i błoto kółka enduro d) 1, 2, 3 jakaś 400tka typu EXC 400/450, yamaha wr 400/426, pkt 4. stricte asfaltowy sprzęt.
Zastanawia mnie kwestia motocykla na miasto- jak to rozegrać, czy dokładać i mieć moto z dwoma zestawami kół, którym w weekendy polatam gdzieś dalej w błocie, czy wziąć starszego duala, a zainwestować w fajnego 4T 250 do celów 1 i 2.
Jeżeli macie jakieś spostrzeżenia, uwagi, doświadczenia, albo pytania na które muszę sobie odpowiedzieć, to podzielcie się proszę, bo powstał w mojej głowie już mały mętlik.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
akcent
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: sobota, 24 lipca 2010, 23:34 |
|
|
|
Mój typ- XR650R załatwi większość potrzeb (pkt 2-4) amatora, jak sam siebie określiłeś. Tańszy od 690, pojeździsz nim to będziesz wiedział czego Ci brakuje, a nie będą to pieniądze, których zostanie na nasŧepne ruchy. Oczywiście zakładam, że przeznaczyłeś stosowne kwoty na niezbędne buty i ochraniacze.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kamusial
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: niedziela, 25 lipca 2010, 00:25 |
|
|
|
Podoba mi się tytuł jednego z artykułów: Honda XR650R: The biggest, baddest dirt bike on the planet...
Propozycja ciekawa, choć boli brak elektrycznego rozrusznika, wymiana oleju co 1000 km jest dużym minusem w punktach 3 i 4, oraz ta piekielna moc- 61 KM przy 122 kg na sucho- boję się na samą myśl o tym. Do miasta można by przerobić na SM, wtedy też byłaby niezła jazda. Czy gdybym już przebolał częste serwisy, to nie lepiej np. KTM EXC 400/450?
Tak, odliczyłem już kasę na ortezy i dobre buty- myślę, że to podstawa w terenie. Zbroja ostała mi się z dotychczasowych zabezpieczeń.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
akcent
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: niedziela, 25 lipca 2010, 12:55 |
|
|
|
O zamianie kółek na SM zapomnij- już wiele osób o to pytało, niejeden poczynił stosowne zakupy, a nikt się nie chwali że wytrwał w tym pomyśle dłużej. W każdym bądź razie ja nie słyszałem, więc jeśli będą to wyjątki. Serwis XR- jak danek wróci z Ukrainy to wiele będzie mógł napisać, choć jak sądzę owe 1000km to w przypadku ostrego katownia w terenie. Dla przykładu DRZ400- w wersji S jak szosowa zakłada się wymianę chyba co 5-6tyś km, w wersji E producent zakłada już częstszą wymianę, bo z założenia nabywca świadomie wybrał i nie zapuszcza się nią za asfalty. Różnice między S i E nie są aż tak duże, a każdy posiadacz S-ki gdy jeðźi dużo w terenie to stosownie modyfikuje serwis motocykla. A moc- nikt nie twierdzi że będzie łatwo :-). Początkowo doborem zębatek można się ratować, a kopniak to jest utrudnienie, ale i niższa waga
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
BBking
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: niedziela, 1 sierpnia 2010, 20:31 |
|
|
|
No to masz problem kolego , wielu osobom jest trudno wybrać jedno moto a ty musisz kupić trzy!!! Będzie ciężko! Moja rada , kup enduro około 400-600cm2 hondę Yamahę czy Kawasaki wszystko jedno! Zacznij jeździć !!! 6-7 tyś rocznie to nie jest dużo. zrób 25 - 35 tyś w jeden sezon takim motocyklem po mieście szosach szutrach i bezdrożach i nie będziesz musiał pytać innych jakie moto chcesz..... Ja mam dwa i mówię ci utrzymanie ich jest kosztowne, gumy napędy oleje i waha do nich kosztuje szczególnie jak się robi kilometry. Kup jakieś enduro i ruszaj ! Nic bardziej uniwersalnego nie znajdziesz. Po 30 tyś km będziesz wiedział czy chcesz mieć hard enduro w wadze 100kg do latania po lesie czy kręci cie wyprawa do Albanii a może musisz mieć miejskie super moto.... Pozdrawiam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 21:48 |
|
|
|
ja tylko dodam od siebie:
zupełnie niezrozumiałe dla mnie jest to iż chcesz do motocykl z owiewkami, jednocześnie nie przekraczając 110 na trasie.?
Opcja - 2 motocykle jest na pewno słuszna w przypadku jednego - na twoim miejscu wybrałbym 690 enduro. Najbardziej uniwersalne enduro :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
k.miras
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: wtorek, 3 sierpnia 2010, 11:38 |
|
|
|
witam jest jeden Bing boxer enduro motomirek
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Pretor
|
Tytuł: Re: Motocykl na miasto, trasę i w teren - jak to rozegrać Post: wtorek, 3 sierpnia 2010, 12:11 |
|
Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
|
k.miras pisze: witam jest jeden Bing boxer enduro motomirek oj tak oj tak:):)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |