Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 18:21

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sankt Petersburg
Zadomowiony

We wrześniu planuję Sankt Petersburg.
2 dni w jedną stronę,2 dni w drugą i 3 na miejscu.

Nie mam doświadczenia w kierunku wschodnim.
Oprócz wizy coś więcej potrzeba.
Na co zwrócić uwagę?

Tytuł: Re: Sankt Petersburg
Poeta forumowy

Niezbędne są: mocne postanowienie, że chce się tam dojechać i wrócić, niezmącony spokój i dobry humor przy spotkaniu z władzą, anielska cierpliwość, która już na granicy zostanie wystawiona na próbę no i $$$ w nominałach po 5 i 10 :mrgreen: , które mogą się przydać w dyskusjach z władzą przy braku innych argumentów (ostatecznie może być Euro choć tam nadal się kocha "zielone"...)

EDIT: upewnij się, że na Twojej Zielonej Karcie jest wymieniony symbol RUS, bo jak nie to bedziesz musiał kupic na granicy ichnie OC; ponoć od ubiegłego roku weszła umowa, że nasze OC jest respektowane....aż spojrzałem na swoją ZK z PZU, którą 2 miechy temu dostałem i nie ma na nim RUS wiec pewnie dali mi jakiś stary blankiet- będę to wyjasniał
Na co zwracać uwagę :?: jak zwykle suszarki pochowane po krzaczorach :lol:
Manifestowanie polskości też moze być czasem źle postrzegane; wskazany zachwyt nad ich pieknym krajem :wink: no i pamietaj dodać, że "ty słyszał szto Petersburg ocień priekrasnyj gorod bolszie Wenecji togda chociesz go uwidzeć" :D

Zadomowiony

:lol: :lol:
dzięki

Aktywny

Arti ruskie nie ponoć tylko weszły do Zielonej Karty jak 2x2=4, w zeszłym roku byłem w Rosji a także dotarłem do St. Petersburga. To co napisałeś o ichniejszej władzy potwierdzam. Rozmawiać spokojnie i po przyjacielsku, czasami wystarczy wspólna fota (my tak raz załatwiliśmy sprawę). Suszarki mają leprze od naszych tylko nigdzie po trasie się nie dopatrzyłem ograniczeń. Raz jeden chciał nas skosić bez suszarki tak na oko. W potfeliku najlepiej mieć tylko jedną piątkę i parę rubli i w żąń wypadku nie dawać milicjantowi prawka bo przepadnie. Okazać paszport, dowód osobisty i to wszystko.
Drogi mają leprze od naszych, paliwo także, wystarczy benzynka 92.
Najgorszym wykroczeniem w Rosji za które można stracić prawko jest przecięcie linii ciągłej.
Sam St. Petersburg wg. mnie jest dużo ładniejszy od Moskwy.
Może to co napisałem jest trochę chaotyczne ale chciałem podac najważniejsze rzeczy.

Początkujący

przekraczałem granicę EST-RU, na granicy spokojnie, wypełniasz papierki, i bez większych emocji ją przekraczasz. Grunt to zachować twarz pokerzysty i nie "palić głupa" bo wszyscy Cię dokładnie obserwują - nawet psy do szukania dragów.
Pamiętaj że papierki które otrzymasz na granicy schowaj jak najgłębiej, bo bez nich trudno będzie Ci wyjechać.
co do szuszarek to tubylcy dają znać światłami jak suszą, albo jak stoi fotka.
w Sanktpeterburgu poznasz napewno świat bogatej i biednej rosji.Jakby co mam namiar na hostel na moskiewskim prospekcie.
jak masz zieloną kartkę ze znaczkiem RUS to nie musisz kupywać ichnego ubezpieczenia(brak zielonej kary i ubezpieczenia kosztuje 1500 rubliczków, ale można się dogadać).
P.S wacha tania, wódka tania, dziewczyny piękne.
powodzenia

Zadomowiony

Z moich dośwaidczen wynika ze za 5-10 $ to milicja nawet nie chce gadac z tobą. lepiej uwazac bo stawki maja europejskie.
Za ciagle linie na trasie zabieraja nawet prawko. Póżniej trzeba załatwiać przez konsulat.
W starych Ładach milicja też ma kamery. Wygląda to komicznie ale ma. W samochodzie wstawiony jest słupek (taka zwykła meblowa rurka) od podłogi do dachu. Na tym jest kamera VHS lata 90. Chyba bez radaru ale ustawiają się na inne wykroczenia.
Teraz tam moze byc duzo chlodniej niz u nas.
Muszisz zobaczyc koniecznie Peterhof obok Sankt Petersburga.
Jezeli motocykl którym jedziesz nie jest zarejestrowany na Ciebie musisz mieć pisemną zgodę właścicela na użytkowanie przetłumaczoną u tłumacza przysięgłego na j.rosyjski.

Powodzenia

Zadomowiony

Witam, chcialem odswiezyc temat, bo wybieram sie tam za niecaly miesiac. Czy wie ktos moze jaka pogoda panuje tam na polnocy w kwietniu czy dalej sa sniegi czy juz nie, chodzi mi rowniez o Finlandie I szwecje? Jade puszka I niewiem czy wrzucac zimowki. Jak z rosyjskim wyglada, bo ja to tylko troszke rozumiem, ale nic nie gadam. Da sie porozumiec w jakims innym jeezyku? Czy lepiej jechac przez estonie czy na litwie/ lotwie wbijac sie do rosji? Jak wyglada tam ruch, bo sie naogladalem mnostwo filmikow z wypadkow w rosji I wychodzi na to, ze nawet jak jest sie przeostroznym to I tak mozna zaliczyc dzwona? Czy ktos ma namiary na jakis Tani hotel/ hostel z parkingiem I pokojami dwoosobowymi w St. Petersburgu? Czy mozna zlapac mandat za kierownice ze "zlej" strony - auto angielskie? Uff na razie Tyle jak sobie jeszcze cos przypomne to napisze.