Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 07:58

Autor Wiadomość
 Tytuł: Super Tenere XT1200 Z czy R 1200 GS Adventure ?
Bajkopisarz forumowy

Kilka dni temu sprzedałem swoją ukochaną Yamahę TDM 900. Byłem z tego motocykla bardzo zadowolony, ale tak to już bywa, że nawet najlepsza kochanka się kiedyś znudzi. Teraz nadszedł czas na coś nowego. Po latach doświadczenia z motocyklami obecnie mam dwa słuszne wybory tj. BMW R 1200 GS Adventure lub Yamaha XT 1200 Z Super Tener. Który teraz wybrać ???

SUPER TENERE

1. NOWOŚĆ
minus - bo konstrukcja niesprawdzona czyli narażona na choroby wieku dziecięcego,
plus - bo będzie produkowana przez kilka lat i może stać się ponownie legendą,

2. Bo Yamaha
plus - sama marka jest gwarancją niezawodności - potwierdzenie w historii,
minus - większe spadki wartości rynkowej na rynku wtórnym niż GS, przy podobnej cenie zakupu motocykla nowego,

3. Mało dodatkowych akcesoriów - minus.
4. Mniejsza popularnośc wśród złodziei - dwa plusy
5. Smukła sylwetka - plus.
6. Dobrze wyważony - plus.

GS 1200 ADVENTURE

1. JUŻ TROCHĘ LAT NA RYNKU
plus - konstrukcja w miarę sprawdzona i przewidywalna,
minus – (i tu się pewnie wielu narażę) archaiczna konstrukcja silnika chłodzonego powietrzem, który jest szpikowany elektroniką by dorównać konkurencji (trochę jak ze starą babą, która próbuje nadążyć za nastolatkami ubierając się w mini i nakładając mocny makijaż),

2. Bo BMW
plus – bo BMW a tym samym niższe spadki wartości niż u konkurencji
minus - brak
3. Duża ilość dodatkowych akcesorii - plus.
4. Duża popularnosc wśórd złodziei - minus.

I co wybrać ? Proszę kolegów o pomoc – dokładajcie swoje minusy i plusy do powyższej listy

PS. Czy są tu użytkownicy nowej Super Tenery ?

Ostatnio zmieniony niedziela, 5 września 2010, 21:44 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: Super Tenere XT1200 Z czy R 1200 GS Adventure ?
Prozaik forumowy

Paweł pisze:
minus – (i tu się pewnie wielu narażę) archaiczna konstrukcja silnika chłodzonego powietrzem,

to jest właśnie jeden z największych plusów tego boksera - docenisz w "cieplejsze dni"
poczytaj o ST jak się często wiatrak włącza - ktoś pisał o testach

Bajkopisarz forumowy

sum pisze:
Paweł pisze:
minus – (i tu się pewnie wielu narażę) archaiczna konstrukcja silnika chłodzonego powietrzem,

to jest właśnie jeden z największych plusów tego boksera - docenisz w "cieplejsze dni"
poczytaj o ST jak się często wiatrak włącza - ktoś pisał o testach

Szczerze mówiąc w wcześniejszych motocyklach nigdy nie miałem problemu z wentyaltorem i nigdy temeratura nie skoczyła mi ponad "skalę", a po ciepłych krajach trochę jeździłem.

Poeta forumowy

Czy to prowokacja, czy na prawdę rozważasz wydanie 60 tysi na ten eksperyment powstały w bólach i to w czasach kryzysu a dodatkowo składany już chyba w 3/4 z podzespołów Made in PRC (jeżeli jeszcze nie pobudowali całej fabryki w Chinach)?
Sorry, bo generalnie cenię japońską myśl ale oprócz lektur dokładnie oglądałem tę Yamahę i oględziny nic pozytywnego nie wniosły. Wiele rozwiązań (na przykład związanych z bagazami, stelażami, czy kuframi) tylko udaje praktyczne z daleka a z bliska wygląda na słabo przemyślaną taniochę.
Na jazdę próbną nie nabrałem ciągle ochoty mimo zachęt, bo i tak jej nie kupię.
Do Adventure to bym w ogóle nie porównywał Yamahy choćby z racji gabarytów. ST jest najwyżej rozmiarów obniżonego GS. Generalnie jest dość mała i wąska zwłaszcza jak się patrzy na nią po zejściu z Adventure.
Oczywiście jak chcesz to kup ale spróbuj do niej przekonywać innych tak po przejechaniu ze 30-40 tys. km.
Taka jest moja opinia i mam do niej prawo. Howgh...

Poeta forumowy

Witam,..
to i ja wtrące swoje 3 grosze,..
akurat sam jeżdzę TDM 850 4TX i w przyszłości spotka mnie ten sam dylemat. Plusy i minusu obu maszyn zostały chyba słusznie uchwycone ale ja napewno nie przekreślałbym nowej Tenery,..primo silnik - to rozwinięta konstrukcja niezawodnego i trwałego do bólu silnika TDM 900. Jeśli dorówna temu silnikowi ( a myśle, że tak) to niestety bije śmigło bo w przeciwieństwie do niego nie kaprysi, jest tani w serwisowaniu i raczej przewidywalny. Elektronika w japońcach nie sprawia żadnego kłopotu i właściwie zapominasz że tam coś sie może popsuć,..oby tak było. Uwaga na temat produkcji w PRC jest nie na miejscu bo totalnie nieważne jest co gdzie dzisiaj jest wykonane a jakość zależy tylko od przyjętego reżimu produkcyjnego a nie miejsca produkcji. Jakiego pochodzenia są elementy chociażby w GS 800 ?,...no właśnie ,.....To czego Yamaha napewno nie ma to "traktorowatość" wyglądu, która w dużym GS-ie bardzo mi sie podoba :) ! Wygląd gra tu dużą role, GS wygląda bardzo solidnie, można go właściwie dowolnie modyfikować itd,..
Jeśli miałbym kupić nowy to byłby to GS tylko ze względu na nisższy spadek wartości i chęć poznania,...jeśli używany to tylko Teresa,..za mniejszą cene bedzie pewnie ten sam rocznik i być może spokojna i bezawaryjna jazda z pominięciem nieplanowanych i drogich serwisów,..

Pozdr.!
Piotrek

Takiemu nie podskoczysz!

Paweł, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o YST przeczytaj ten wątek. Nie zapominaj też, że tzw. podróżnych enduro jest trochę więcej (polecam te wątki: https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f=24&t=6288 oraz https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f= ... o+varadero). Jak wspomniał v-strom GSA to jednak nieco inny kaliber pojazdu i YST bliżej do zwykłego GS (poza wagą). Na GSie przejechałem kilkanaście tysięcy na YST kilkanaście w czasie testów. Moim zdaniem lepszym wyborem (ale subiektywnym) jest GS: bokser ma lepszą charakterystykę od V-ki w YST, wydaje się znacznie lepiej wykonany, jest lżejszy, nieco bardziej funkcjonalny, podobna cena zakupu (przy tym samym wyposażeniu) ale znacznie mniejsza utrata wartości, sprawdzona wieloletnia konstrukcja. Jednak wrażenia z jazdy wcale nie dyskwalifikują w tym porównaniu YST. Przed wyborem po prostu przejechałbym się oboma sprzętami.

Bajkopisarz forumowy

V-STROM pisze:
Czy to prowokacja, czy na prawdę rozważasz wydanie 60 tysi na ten eksperyment powstały w bólach i to w czasach kryzysu a dodatkowo składany już chyba w 3/4 z podzespołów Made in PRC (jeżeli jeszcze nie pobudowali całej fabryki w Chinach)?
Sorry, bo generalnie cenię japońską myśl ale oprócz lektur dokładnie oglądałem tę Yamahę i oględziny nic pozytywnego nie wniosły. Wiele rozwiązań (na przykład związanych z bagazami, stelażami, czy kuframi) tylko udaje praktyczne z daleka a z bliska wygląda na słabo przemyślaną taniochę.
Na jazdę próbną nie nabrałem ciągle ochoty mimo zachęt, bo i tak jej nie kupię.
Do Adventure to bym w ogóle nie porównywał Yamahy choćby z racji gabarytów. ST jest najwyżej rozmiarów obniżonego GS. Generalnie jest dość mała i wąska zwłaszcza jak się patrzy na nią po zejściu z Adventure.
Oczywiście jak chcesz to kup ale spróbuj do niej przekonywać innych tak po przejechaniu ze 30-40 tys. km.
Taka jest moja opinia i mam do niej prawo. Howgh...

Czy informacja o produkcji jakiś podzespołów do Super Tenery w Chinach jest potwierdzona ? Jest to dla mnie nowa informacja.
Fakt, kufry w Super Tenere też mi sie nie podobają, ale pewnie będzie można wkrótce kupić jakieś solidniejsze w firmach akcesoryjnych. Tu jest następna zaleta BMW - duża ilość dostępnych akcesoriów. To, że S.T. jest wąska to jest akurat zaletą i przewagą na plus w stosunku do GS-a.Co do jazdy próbnej to zachęcam - gdy spróbowałem to banan z twarzy nie schoddził mi przez trzy dni.

Poeta forumowy

Sikorp pisze:
bokser ma lepszą charakterystykę od V-ki w YST, wydaje się znacznie lepiej wykonany,

YST nie ma V-ki tylko jest twin (2 gary w rzedzie) podobnie jak w TDM,..a po czym wnioskujesz, że jest lepiej wykonany ? :)

Pozdr.!

Bajkopisarz forumowy

rockride pisze:
Sikorp pisze:
bokser ma lepszą charakterystykę od V-ki w YST, wydaje się znacznie lepiej wykonany,

YST nie ma V-ki tylko jest twin (2 gary w rzedzie) podobnie jak w TDM,..a po czym wnioskujesz, że jest lepiej wykonany ? :)

Pozdr.!

YST tak jak TDM 900 ma przesunięte wykorbienia wału korbowego o 270 st. - czyli chodzi tak samo jak V-ka mimo, że cylindry są w rzędzie.

Takiemu nie podskoczysz!

Oczywiście moja pomyłka :roll: YST ma rząd z 270` przesunięciem.
A odsyłałem do tego wątku: https://new.advrider.pl/viewtopic.php?f=37&t=1895
Wykonanie stwierdziłem organoleptyczne + w YST urwał się np. podnóżek i mam wrażenie, że może ona chorować jeszcze jakiś czas na choroby wieku młodzieńczego. Za np. to w cięższym terenie jej upside-down z przodu daje radę lepiej niż telelever Zachęcam do czytania i dyskusji w w/w załączonym wątku znajdziecie tam znacznie więcej informacji.
A w ogóle to uwaga bo ostatnio panuje P O M A R A Ń C Z O W A gorączka :lol: i można się np. zarazić dziczyzną.

Aktywny

Długo czekałem na nową YST ale muszę powiedzieć, że trochę się rozczarowałem. Miałem wcześniej dwie Yamahy i nie jestem pewien czy YST dorównuje im solidnością wykonania. Podkreślam, że nie jeździłem tylko oglądąłem i te cieniutkie plastiki mnie nie przekonały. Ponandto gdzieś słysząłem, że jest nota serwisowa na YST bo podobno odpada kufer centralny. Do czasu rozwiązania problemu fabryka rekomenduje jasdę bez centralki. Nie wiadomo czy nie wyjdą jakieś inne choroby "wieku dziecięcego"

Z drugiej strony jest GS i GSA oba doskonale dopracowane i przez lata doprowadzone "niemal" do perfekcji.
Piszę "niemal" świadomie bo po 18 tyś km na GS nasłuchałęm się histori o komputerze odmawiającym współracy i innych "dziwnych" przypadłościach.
Ujeżdżając dwie Yamahy nie zawracałem sobie głowy meachaniką, elektroniką ani sprawdzaniem oleju. Pokonując kolejne kilometry na BMW cały czas się martwiłem, że coś się stanie tylko nie wiedziałem kiedy......ale nic się nigdy nie stało!!!!!!!
Pozatym już niegdy nie kupię sprzęta z zawieszeniem typu tele, para albo inny lever. Na asfalcie doskonałe
po zjechaniu z szosy porażka i ciągła walka z masą motocykla uciekającą na boki.
Pozdejrzewam też że szybko pojawi się modyfikacja YST na 21 cali z przodu co znacznie poprawi jazdę poza asfaltem. W GS taka modyfikacja jeżeli jest nawet możliwa to kosztuje niweyobrażalną kupę kasy.
Nie wiem czy dla Ciebie ma to znaczenie ale części i servis Yamaha conajmniej 1/3 tańsze niż w BMW.

Podsumowując : YST jak najbardziej tak ale nie dziś tylko za rok dwa i na pewno bez seryjnych kufrów. Jak na razie to GSA jest chyba bezkonkurencyjny na asfalcie z całą masą gadżetów typu ESA, seryjnymi kuframi, szybą, siodłem i solidnością wykonania. Jeżeli nowy AD 2011 będzie miał silnik 115 km jak zwykły GS to rewelacja.
PS.
Ja swojego zamieniłem na KTM 990 Adv.

Bajkopisarz forumowy

Mim zdaniem na minus dla Yamahy:
- brak możlwiści wyłączenia ABSu (momo całej zaawansowanej elektroniki to jeednak podażka w takim typie motocykla)

Początkujący

Da się wyłączyć ABS poszukaj na YouTube, tak więc nie ma co panikować

http://www.youtube.com/watch?v=2uSIkixMpDs

Prozaik forumowy

Buczek pisze:
Jeżeli nowy AD 2011 będzie miał silnik 115 km jak zwykły GS to rewelacja.

ale o co chodzi ? - obydwa GS i GSA 2010 mają ten sam silnik i charakterystykę - żaden z nich nie ma 115 KM

MirekEm pisze:
Da się wyłączyć ABS poszukaj na YouTube, tak więc nie ma co panikować

http://www.youtube.com/watch?v=2uSIkixMpDs

niech to yamaha da w instrukcji obsługi :lol:
tak to pewno każdy ABS się "wyłączy" bo komp głupieje ...

a może ktoś zapoda rozwiązanie na kanały dolotowe do chłodnicy na cieplejsze dni ?