| Autor |
Wiadomość |
|
danek-dr
|
Tytuł: Maroko w sierpniu-pogoda Post: piątek, 28 stycznia 2011, 00:23 |
|
|
|
Był ktoś może w tamtym rejonie w letnich miesiącach? Ciekawią mnie warunki pogodowe a raczej temperaturowe przy wybrzeżu, w Atlasie i na pustyni (tu wiadome). Wszystko pod jazdę na moto po bezdrożach.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Joseph
|
Tytuł: Re: Maroko w sierpniu-pogoda Post: poniedziałek, 7 lutego 2011, 11:23 |
|
Strona WWW: http://fabrykaprzestrzeni.wordpress.com
|
|
Nie wiem na ile ma to dla Ciebie znaczenie w kontekście bezdroży, ale w tym roku na praktycznie cały sierpień przypada Ramadan (01.08 - 30.08).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
JaroGL75
|
Tytuł: Re: Maroko w sierpniu-pogoda Post: wtorek, 19 kwietnia 2011, 19:50 |
|
Strona WWW: http://www.wataha.strefa.pl/.
|
|
Ja się tu podepne aby nie tworzyć nowego tematu. Jak wygląda pogoda w drugiej połowie maja w Maroku? Rejony zarówno pustynne jak i górskie. Oczywiście potrzebuję to wiedzieć aby nie przesadzić z ubraniem. Proszę też o sugestię co wziąśc z ubioru. Jade w ubraniu enduro. Planuję zabrać dodatkowo polar, 1 lub 2 podkoszulki, bieliznę, odzież termoaktywną oraz dwu częściowe ubranie przeciwdeszczowe lekkie. Czy to mi wystarczy?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
tdm
|
Tytuł: Re: Maroko w sierpniu-pogoda Post: wtorek, 17 maja 2011, 09:06 |
|
|
danek-dr pisze: Był ktoś może w tamtym rejonie w letnich miesiącach? Ciekawią mnie warunki pogodowe a raczej temperaturowe przy wybrzeżu, w Atlasie i na pustyni (tu wiadome). Wszystko pod jazdę na moto po bezdrożach. Znalazłem taki opis pogodowy: Maroko - Sezon i pogoda Pogoda. Najlepiej jechać wiosną (marzec – maj) lub jesienią (wrzesień – połowa listopada). Unikać natomiast najlepiej lipca i sierpnia – najazd turystów i wysokie temperatury. Zdecydowanie najgorszy okres to lipiec/sierpień – potworne upały, 50 stopni! Jeśli się nastawiacie na zwiedzanie kraju, lepiej w tych miesiącach zrezygnować z wizyty w Maroku. Można wtedy w miarę normalnie zacząć funkcjonować od godz. 19.00. – wcześniej nie będziecie w stanie – leży się plackiem, śpi lub odwiedza się toaletę, bo organizm nie wytrzymuje takich temperatur. W Maroku nie byłem ale byłem w czerwcu w Egipcie, w niektórych miejscach na południu było naprawdę 50 stopni, podróżowania w ubraniu motocyklowym przy takich temperaturach sobie nie wyobrażam. Twardziel z Ciebie skoro masz taki plan.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
doktorek
|
Tytuł: Re: Maroko w sierpniu-pogoda Post: czwartek, 19 maja 2011, 05:34 |
|
Rejestracja: poniedziałek, 5 października 2009, 16:39 Posty: 174
Strona WWW: http://www.nadziejawet.pl
|
|
Jechałem przez Maroko od Tangeru przez całe Maroko aż do Mauretanii i dalej do Senegalu i Gambii. Jechaliśmy głównie wzdłuż wybrzeża, przełom czerwca i lipca. Jest gorąco i sucho, ale wiatr od oceanu niesie przyjemny chłodzik. Na Saharze Zachodniej poranki były dość chłodne, ale potem powietrze szybko się nagrzewało.Znacznie gorzej jest w głębi lądu gdzie nie czuć już bryzy morskiej. Masakra w tym czasie jest w Senegalu i Gambii bo wtedy jest tam pora deszczowa, a więc do dość wysokich temperatur, dochodzi bardzo wysoka wilgotność. I to jest naprawdę trudno wytrzymać. pozdrawiam marcin
|
|
| Na górę |
Offline |
 |