Dzisiaj jest czwartek, 10 września 2026, 04:56

Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LC4 Adventure Super stan !
Zadomowiony

Ponieważ jeden z kolegów chce zwrócić motocykl odzyskując całą kasę, a drugi rozważa ewentualne pokrycie części kosztów to sprawa raczej nie do załatwienia. Pozostanie nie smak i rozczarowanie po obu stronach :(

Ex1 "U siebie rób jak u siebie, a u innych na kochaj" skoro naprawa była wykonywana dla siebie 1300km temu i "nie wyszła" to marne szanse by udało się drugi raz, choć propozycja koszt trasportu x2 (bo dwie strony) + "... sprawę załatwić z nim pokrywając część kosztów naprawy..." wydaje się uczciwa.

Jak już ktoś napisał wystarczyło kupić XT660R.

Początkujący

Ja podobnie mam podobne zdanie jak Ex, po co na forum ale widać że nabywca uznał to za lepsze żeby napisac zobić dym. A tak poza tym polecałem ten motocykl znajmomym i ręczyłęm za niego w ciemno, wiedziałem w jakim był stanie. Widziałem go dzień przed sprzedażą i wiem że nic z silnika nie ciekło bo przyglądałem się smarowaniu głowicy natryskowemu. A co do zawieszenia to tam jest podkładka miedziana, i z tego kapie a nie z uszczelniaczy, a kto wie cos na temat tych podkładek to wie że czasami przepuszczają

Bajkopisarz forumowy

Rowniez bylbym delikatny w osadach bo te usterki jak dla mnie latwo znalezc przy zakupie tym bardziej ze kolega dal wolna reke i narzedzia przy sprawdzaniu

Prozaik forumowy

Pocenia się silnika czy lagi można nie zauważyć podczas jazdy próbnej, zazwyczaj krótkiej ( musiało by się lać jak ze starej rury), ale raczej ciężko nie zauważyć podczas sprzedaży. Swoją drogą trzeba być bardzo ostrożny przy polecaniu komuś używanego sprząta, ja osobiście bardzo tego nie lubię.

Bajkopisarz forumowy

Cytuj:
... Swoją drogą trzeba być bardzo ostrożny przy polecaniu komuś używanego sprząta, ja osobiście bardzo tego nie lubię.
Święte słowa - też tego nie lubię, szczególnie gdy to do mnie należy te ostatnie słowo - BRAĆ LUB NIE? Lepiej od tego stronić w przyszłości, tak jak chyba sprzedaży użwyanych enduro na forum - nie ma siły zawsze znajdzie się jakiś element kontrowersyjny ...

Początkujący

Wojak...jak już coś piszesz to chociaż trzymaj się faktów które miały miejsce, a nie koloryzujesz je na swoje barwy.

Świeżo po tym jak dojechałem dałem ci znać co i jak, sam odpowiedziałeś że "jak chcesz to go odwiez a ja zwroce Ci kase za droge", po dalszych rozmowach sam zaproponowałeś "ja Ci powiem, ze jak chcesz to Ci moge nawet swoj silnik oddac, sa w podobnym stanie a swoj itak chce przerabiac na 660 i wstawic skrzynie 6tke wiec itak bedzie do rozpolowienia" z czego również się wycofałeś. Chciałem również abyś ty naprawił usterkę u siebie na warsztacie (jak pisałem interesowało mnie tylko bezgotówkowe załatwienie sprawy), jednak broniłeś się brakiem czasu i zawaleniem robotą. Twoja propozycja pokrycia połowy kosztów robocizny (+ uszczelki) również ostatecznie została wycofana, z obawy że może mnie to nie satysfakcjonować i że będę rozpowiadał jak to zostałem zrobiony w konia.

Tak, potrafię rozpoznać wyciek od pocenia się. Na zimnym piecu występuje pocenie się. Pocenie się uszczelnienia oczka inspekcyjnego pokazałem ci od razu i też byłeś w szoku, dekiel był czysty więc to też nagle wystąpiło ?

Tak, z założenia "uwielbiam" wydawać sporo kasy a następnie katować nowy nabytek (w szczególności w kasku enduro przy temp 5st., we mgle i na mokrym asfalcie) ... takie mam hobby ...

Tak, kupiłem nie nowy motocykl i ze pełną świadomością że bez skazy on nie będzie. Nie wypisuję wszystkiego bo traktuje to jako normalny stan w nie nowej maszynie. Pewne rzeczy są do zaakceptowania, inne nie.

Tak, nagłośniłem to na forach w celu ostrzeżenia innych kupujących (którzy zamierzają coś kupić i to nie koniecznie u tego sprzedawcy). Sprzedający został o takiej możliwości poinformowany wcześniej. Widać przekalkulował i ta opcja jest dla niego korzystniejsza.

Temat dla mnie jest zakończony, żadne dalsze dywagacje na pewno mi nie naprawią sprzętu. Potwierdza się stara zasada że ufać można tylko sobie!

Początkujący

Niektórzy zapomnieli że mieszkamy w Europie w której obowiązują trochę inne zasady odpowiedzialności sprzedawcy niż zasada "widziały gały co brały"

Zupełnie nie rozumiem dlaczego paru osobom nie podoba się nagłośnienie problemu na forum. Przecież motocykl sprzedał forumowicz forumowiczowi a forumowicze go rekomendowali.
Bo jeśli starzy forumowicze polecali to z pewnością była igła a kupujący sam go sobie zakatował? Litości Panowie...

Życzę powodzenia Terrorr!

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.motowyzwania.blogspot.com
Cytuj:
Mnie jest trochę głupio, bo kupujący mnie pytał o zdanie przed przyjazdem i to ja go namówiłem aby przyjechał..
Cytuj:
Swoją drogą trzeba być bardzo ostrożny przy polecaniu komuś używanego sprząta, ja osobiście bardzo tego nie lubię.
Też raz poleciłem motocykl mojego dobrego znajomego na (innym) forum. Mimo dobrych chęci sprzedającego, rekompensaty (m.in. wysłany kardan) kupujący zrobił zadymę na forum, żądna krwi gawiedź podchwyciła gorący temat, zrobił się sąd, ogłoszono wyrok i skazano "winnych"...

Pierwszy i ostatni raz... :roll:

Prozaik forumowy

Cytuj:
Motocykl nie miał żadnego wycieku w dniu sprzedaży(...)Żądania te według mnie były absurdalne ponieważ wiem w jakim stanie oddałem motocykl, za to nie mam pojęcia co się z nim działo po sprzedaży.
Ty pieprzony żałosny hipokryto!

Przypomnij sobie, jak całkiem niedawno opluwałeś mnie na forum Afryki na KILKA MIESIĘCY po sprzedaży mojej afry.
To jak to jest, wytłumacz? Ja "miałem mieć pojęcie" co działo się z motocyklem w kilka miesięcy PO sprzedaży, Ty natomiast umywasz ręce jak gość Ci z podwórka wyjechał?

Co masz teraz do powiedzenia? Nie wstyd Ci?

I na koniec wisienka na torcie:
Cytuj:
Chyba nie pozostaje mi napisać nic innego jak to, że przestrzegałem przed tym sprzętem i pisałem, że silnik chodzi źle...
Kilka osób mnie się tutaj o to czepiało, w szczególności Wolo, ciekawe co obrońcy teraz mają do powiedzenia...
Kupowanie sprzęta polecanego przez kolejnych forumowiczów nijak się chyba ma do dawnej uczciwości,
a ja od paru miesięcy nie mogę sprzedać swojego KTM-a bo w ogłoszeniu wszystko jest rzetelnie opisane. http://olx.pl/oferta/ktm-990-adventure- ... 9sEpN.html
To jak jest z tą "dawną uczciwością" w Twoim przypadku?

Swoją 990 też tak "rzetelnie" opisałeś, jak lc4?

Obrzydliwe.

Zadomowiony na dobre

:shock: :shock: :shock: :shock:

dziwna cała ta sytuacja.. jeden pisze ze sprzedaje moto po remonciku...drugi przyjeżdza widzi ze coś nie tak i je kupuje??? po czy nie może dojechać do chaty

proponuję zdzwonić się ustalić żądania i dogadać się niż opluwać nawzajem na forumie

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 listopada 2015, 12:07 przez maro71, łącznie zmieniany 1 raz.

Szara eminencja

wydaje mi się, że obie strony się wypowiedziały w temacie, nie ma co dalej bić piany, nie zapominajmy że to temat giełdy a nie hyde park

Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.youtube.com/user/MarcinKabat
Cytuj:
Określenie "super stan" wynikało z tego, że motocykl nie wymagał żadnego wkładu finansowego.
Nikt nie pomyślał o tym, że taka usterka mogła się po prostu zdarzyć albo nabywca skatował moto i nie świadczy to o tym, że ktoś kogoś zrobił w konia ?. To nie jest nowy motocykl.
Jeśli motocykl nie wymaga żadnego wkładu finansowego to ja rozumiem, że do czasu następnego servisu jedyny koszt to paliwo. Tutaj mamy do zrobienia lagi na wczoraj i nieszczelne miejsca w silniku w tym jeden wymagający wyjęcie i rozpołowienie go. Także o jakim braku wkładu jest mowa>? :0
Over and Out!

Zadomowiony na dobre

Terror jeśli chcesz to mogę dać namiary do specjalisty w naprawach i serwisie motocykli sportowych.
Wiesław ze Świecia to wieloletni i doświadczony zawodnik enduro/cross country/motocross i jeszcze lepszy mechanik.
Daj tylko znać, bo tu lipy nie będzie :!:

Początkujący

Cytuj:
Terror jeśli chcesz to mogę dać namiary do specjalisty w naprawach i serwisie motocykli sportowych.
Wiesław ze Świecia to wieloletni i doświadczony zawodnik enduro/cross country/motocross i jeszcze lepszy mechanik.
Daj tylko znać, bo tu lipy nie będzie :!:
Śmiało rzucaj na PW to pogadam z nim albo podjadę, dość często jestem w Świeciu

Zadomowiony na dobre

Poszło PW