Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 10:46

Autor Wiadomość
 Tytuł: Chodzi o pieniądze !
Początkujący

Witam!
Chciałem założyć tego posta bo od kilku lat moim marzeniem jest BMW F650GS Dakar i podróżowanie na nim z moja narzeczoną :D
Ale moje prośba do Was czytelników tego forum jest taka, żebyście napisali skąd wzięliście pieniądze na zakup waszych motocykli?
Czy wzięliście kredyt? Czy pożyczkę w pracy? Czy rodzice się dołożyli?
Odsetki od kredytów oferowane przez nasze banki są dla mnie zastraszające!
Ja się przyznam że zarabiam 1,5k i kurcze nie wiem skąd wyściubać te pieniążki na moto...??

Pozdrawiam,
Ignac

Tytuł: Re: Chodzi o pieniądze !
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
Ignac...widze żeś z Zakopanego :)
...tak sie składa, że byłem tam przez ostatni tydzień i proponuje stanąć o godz. 10:00 w jednym miejscu na Krupówkach i pobierać od każdej przechodzącej osoby jeden grosz...gwarantuje, że do 18ej będzie Cie stać na limitowaną, salonową wersje R1200GSA!!! :lol:

POzdro Orzep
p.s. Pochodze z małego, przygranicznego miasta Wrocław i tyle osob na Rynku to widuje tylko podczas imprez zorganizowanych...wośp, koncerty, itd :mrgreen:

Takiemu nie podskoczysz!

Ignac, góralu... Sami w znakomitej większości jesteśmy rodzicami, także nasi z pewnością nam nie dołożyli... Nie szalej z zakupem moto skoro nie masz kasy - to niestety nie jest tania zabawa. Wydoisz się na zakup i na jeżdżenie nie będzie... Kup jakiekolwiek 2oo które się nie będzie psuć i przed siebie... Jest tu na forum człek co Simsonem do Afganistanu pomyka... Także moja dewiza motocyklizmu brzmi: nieważne czym - grunt to do przodu... poszukaj czego co będzie w Twoim zasięgu finansowym - produkcja z początku lat 90 - znajdziesz tego troszkę...
Powodzenia!!

Poeta forumowy

Ja pieniądze na motor ukradłem. Chciałem ukraść motor, ale akurat takiego, jaki sobie wymarzyłem nie znalazłem, więc...
Znajomy wziął pieniądze z półki. Leżały tam sobie.
Można wziąć z konta, czasami są pod materacem, albo w bieliźniarce, a w Ameryce to leżą na ulicy (nie byłem, ale słyszałem).
Można też żebrać, podobno to dość dochodowa działalność, ale nie każdy to lubi. Można wygrać w totka, albo w 3 karty. Jest tyle sposobów, że nie sposób wymienić.

Ale może skoro zarabiasz te 1,5k, to kupcie z dziewczyną po rowerze i już. Pomyślałeś, że jak już będziesz miał ten motur, to będziesz musiał wlać do niego paliwo, nie wspominając już o innych potrzebach? A co wtedy? Zamieścisz post "skąd bierzecie pieniądze na benzynę?"

Nie chcę być niemiły, ale twoje pytanie wydaje mi się nie na miejscu.

Poeta forumowy

Moto to tylko część wydatków. Potem jeszcze trzeba często trochę go podreperować, kupić "garniturki i kapelusze", kuferki lub coś innego żeby się zapakować itp. Przy każdym zakupie są dylematy, czy kiepskie i tanie (a potem zmienić na lepsze), czy dobre i drogie (bez późniejszej zmiany). Jak to mówą angole to nie stać ich na tanie rzeczy i ja jestem tego samego zdania, bo nie raz musiałem wyciągnąć z kieszeni drugi raz kasę.
Niestety moto nie jest tanim hobby (lub stylem życia), ale jak już pokonasz pierwsze wydatki to potem już w większości będzie miodzio.

Początkujący

Mam samochód i potrafię go utrzymać więc podejrzewam że motocykl też utrzymam.
Z tego co czytam w necie, oglądam akcesoria wyprawowe do motorów, kaski, ciuchy, to widzę jakie są ceny - ale nie będę kupował wszystkiego od razu, i jechał od razu dookoła świata :)
Podróżowanie na moto to piękna sprawa i będę dążył do tego żeby spełnić moje marzenie...
Zakopane małe miasto, wszyscy się znają więc na Krupówkach nie będę stał bo to grozi pościgiem Strażników Miejskich i aferę w Tygodniku Podhalańskim :lol:
Najwyżej się zapożycze u rodziny, bo banki to odpadają :roll:

Takiemu nie podskoczysz!

ignac12 pisze:
Podróżowanie na moto to piękna sprawa i będę dążył do tego żeby spełnić moje marzenie...
No i szacunek za samozaparcie - powtarzam, kup na początek coś taniego: XTZ czy KLE, posmakujcie z dziewuchą komarów w zębach i powoli pnijcie się w górę...
Powodzenia

Bajkopisarz forumowy

ok 6 lat temu też przez rok tyle zarabiałem albo i mniej i mój pierwszy moto to było gs500e za 4500zł :) cóż był dojechany :(
więc rozumiem pytanie

teraz mam swoją małą działalność mam lc4 2005 rok .. i cieszę się jazdą :)
mógłbym kupić nowy... ładniejszy tylko po co ?

więc... zainwestuj w coś i zacznij coś sam robić - moim zdaniem najprościej (tak wiem - łatwo powiedzieć) ale sądzę że przy takim ruchu turystów coś wymyślisz
kup jakieś tańsze moto na początek baw się nim i pracuj rozwijając swoją firmę / siebie

kredyty pożyczki itp. odradzam na tego typu rzeczy - to jest zła droga - kula u nogi
samo moto zacznij traktować jako efekt uboczny swojej pracy a nie cel... a za parę lat kupisz 1200gsa czy co tam będziesz chciał

marzenia się spełniają ...trzeba tylko chcieć i po woli dążyć do czegoś
życzę powodzenia

Honorowy bajkopisarz

Kredyty, pożyczki to horror. Dualsportowanie to nie jest piłka nożna i swoje kosztuje. Nawet najtańsze opcje są raczej droższe niż inne sporty. Najlepiej jest znaleźć takie rozwiązanie gdzie zarobisz więcej. Na pewno będzie się to wiązało z większymi nakładami czasowymi, większym zmęczeniem itd. Ale jak dla mnie niesamowitym uczuciem jest gdy po miesiącu ostrego zapierdzielania wsiadasz się na motor i masz przed sobą kilka dni na podróżowanie.

Niektórzy narzekają na Polskę i nasze warunki, ale mamy tu pełno możliwości. Wystarczy chcieć czegoś więcej i nie bać się. Własną działalność zakładasz w dwa dni, a reszta to tylko kwestia Twojego samozaparcia, umiejętności i piekielnego tupetu. Zakopane robi się coraz modniejsze i jestem o tym przekonany, że wkrótce będzie turystycznie bić na głowę morze. Jasne jest też, że przez pierwsze dwa lata możesz chodzić w jednych spodniach i trampkach, ale jak już się coś rozkręci to chyba nie ma przyjemniejszego sposobu na zarabianie jak zarabianie do własnej kieszeni.

Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/jeszua/
Jaqb z Kaszub pisze:
(...) kup na początek coś taniego: XTZ czy KLE, posmakujcie z dziewuchą komarów w zębach i powoli pnijcie się w górę...

dokładnie tak. "zastaw się, a postaw się" jest kiepską metodą: pożyczysz, ktoś będzie oczekiwał zwrotu, zamiast jeździć będziesz oddawał pożyczki rodzinie, żeby móc im patrzeć w oczy - a motocykl będzie stał. wierz mi, to tak właśnie działa, przećwiczyłem na własnej kieszeni

kupić coś tańszego, jw: za rok czy dwa się odkujesz, będziecie mieli już kaski i ciuchy, potem kapitał się zakumuluje i zmienisz na następny już droższy. a w tym czasie zamiast płacić za mebel będziesz powoli pyrkał po okolicy
jsz

Początkujący

Bardzo dziękuję za odpowiedzi !
Szczerze mówiąc to myślałem że ktoś mnie wyśmieje, drugi napisze że w złym miejscu posta zamieściłem, a trzeci żebym se kupił rower (faktycznie Andrzej mi tak napisał) :lol:
A tu miłe zaskoczenie, daliście mi jeszcze więcej do myślenia :)
Jeszcze raz dzięki i do upisania...

Takiemu nie podskoczysz!

ignac12 pisze:
A tu miłe zaskoczenie...
Ignac, Ty nie myśl, że te rady to za friko... Masz metę w Zakopcu, więc skoro już tu do nas wdepnąłeś, to spodziewaj się ADV u siebie pod dachem (lub choć w ogródku)... :lol: :lol: :lol:
Zanim zaczniesz wydawać swe ciężko zarobione pieniądze, sprawdź co i jak używając SZUKAJki - jeżeli czegoś nie znajdziesz, zakładaj post i pytaj - tutaj zawsze Ci pomogą...
Jakby co to mam spodnie SPOOLa na sprzedaż - jeżeli masz 100cm w pasie to pisz... 8)

Początkujący

Niestety mam mniej niż 100cm w pasie :) Za dobre rady może kiedyś się odwdzięczę (ogród mam, namiot też, fajnego psiaka który lubi się przytulać jakby komuś było zimno) Ale jakby w ogrodzie pojawiły się motory to mama mogłaby dostać zawału :lol:
Fantazja mnie już ponosi także dalej nie piszę :)

Takiemu nie podskoczysz!

ignac12 pisze:
jakby w ogrodzie pojawiły się motory to mama mogłaby dostać zawału
Ogol glace na łyso, wyrwij sobie jedynkę, załóż skórę i glany, przypnij łańcuch do boku i powiedz rodzicielce, że te ogry na motocyklach rozjeżdżający Jej grządki to Twoja nowa rodzina… :lol: :lol: :lol:

Zadomowiony

Też swego czasu bardzo chciałem kupić BMW F650 Dakar (no ja chciałem najlepiej tę wersję na wtrysku), ale musiał starczeć trampek 92 z 28000km przebiegu(czy coś koło tego, jak kupowałem to było 25000).
Powiem szczerze mam 19 lat, chodzę do technikum, do moto nikt mi nigdy nie dorzucał, jeżdżę od 11 lat, trzeba zacząć od czegoś taniego, i nie gardzić możliwością dorobku (ŻADNĄ).
PS. Fakt mama opłaciła mi przegląd w tym roku, i tata dorzucił mi jakąś jedną do prawka, pierwsym moim sprzętem był romet za 100 pln, i kupił go tata, potem radziłem sobie sam. Paliwo części, i w ogóle wszystko pokrywam sam, wyspecjalizowani fachowcy byli mi potrzebni tylko do wyważania koła. W sprzętach (było ich 5), nigdy nie było nic zaniedbywane. Chcieć to móc, BMW kupić na początek będzie trudno, ale nie od razu Rzym zbudowano, trzeba umieć liczyć pieniądze, i pracować, pracować, pracować. Powodzenia w dojściu do celu.