Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 18:22

Autor Wiadomość
 Tytuł: Motocykliści nagminnie łamią prawo - w korkach
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://malachowski-studio.pl
Wirtualna Polska :

"Ciepłe letnie dni zachęcają do jazdy na motocyklu. W tym samym czasie na drogi wyjeżdża jednak wielu kierowców samochodów. Powstają korki, w których właściciele jednośladów często przeciskają się między samochodami. Robią to niezgodnie z prawem.

Niedawno weszły w życie zmiany w prawie o ruchu drogowym. Określają one prawidłowe zachowanie rowerzystów na drogach, ścieżkach rowerowych i chodnikach, a także to, w jaki sposób powinni postępować wobec nich kierowcy samochodów. Przepisy mówią między innymi o tym, że niedopuszczalne jest poruszanie się obok siebie na jednym pasie ruchu dwóch pojazdów. Ta zasada obowiązuje nie tylko do rowerzystów, ale również do kierowców motocykli.

Poruszanie się wąskim jednośladem stwarza możliwość wyprzedzenia samochodów stojących w korku. O ile w przypadku drogi o jednym pasie ruchu często odbywa się to poprzez wymijanie z lewej strony, to w przypadku dróg wielopasmowych zwykle polega na wymijaniu pomiędzy kolumnami samochodów. Taka sytuacja oznacza, że motocyklista podczas wyprzedzania porusza się równolegle do samochodów korzystających z tego samego pasa co on. Zgodnie z nowymi przepisami samochody stojące w korku z prawej strony mogą wyprzedzać tylko rowerzyści.

Jak bardzo takie wyprzedzanie może uszczuplić portfel motocyklisty? Nawet o 500 złotych - mówi Marek Kąkolewski z Komendy Głównej Policji. - Podczas wyprzedzania przez motocyklistę samochodów stojących lub wolno poruszających się w korku najczęściej występują trzy wykroczenia - brak odpowiedniego odstępu od pojazdu wyprzedzanego, niesygnalizowanie zamiaru wyprzedzania oraz jazda wspólną częścią pasa ruchu. Jeśli policjant zauważy te wszystkie przewinienia, może wystawić mandat w maksymalnej wysokości.
Co więcej, jeśli w trakcie takiego wyprzedzania nastąpi stłuczka, winą za jego spowodowanie najczęściej obciążany jest motocyklista."

Tytuł: Re: Motocykliści nagminnie łamią prawo - w korkach
Zadomowiony

500 pln, mało to nie jest... A czemu taka dyskryminacja powstała? I to, i to jest jednośladem...

Dzięki za info. Wygląda na to, że w takiej sytuacji można liczyć tylko na to, że Policja też utknie w korku, a my będziemy już daleko hen hen zanim Oni uruchomią sygnał dźwiękowy :)

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.cecot.pl
To ciekawe jak się to ma do tego: http://moto.pl/Motocykle/1,113810,96636 ... cykle.html

Myślę że w tym kraju jest taki burdel, że tak naprawdę nikt nie wie na ile można sobie pozwolić...

Aktywny

lewar131 pisze:
To ciekawe jak się to ma do tego: http://moto.pl/Motocykle/1,113810,96636 ... cykle.html

Myślę że w tym kraju jest taki burdel, że tak naprawdę nikt nie wie na ile można sobie pozwolić...

Ja wielokrotnie mijałem gości na oczach policji i nigdy nie było żadnego problemu, aczkolwiek zawsze można trafić na takiego co ma np. gorszy dzień ...

Honorowy bajkopisarz

lewar131 pisze:

najgorsze jest to, że niedouczony policjant udziela wywiadu niedouczonemu i sfrustrowanemu pismakowi :(

Takiemu nie podskoczysz!

Niestety, z pobieznej analizy PORD wynika, że od ostatniej nowelizacji, tylko rowery moga poruszać się miedzy pasami. Wcześniej było to nieuregulowane i opierało się na interpretacji (zresztą różnej wg KG Policji i innych komend). Babol legislacyjny i tyle.

Tym niemniej, mnie się nawet udało parę razy wyprzedzić policję w korku (zwykłych P-stójkowych, bo 'eRkę' to nie wiem jak Wy ale ja mam opory).

Jak ktoś jest w stanie znaleźć odpowiednie przepisy to byłoby to użyteczne...

Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.leshek.pl
nie ma w przepisach określonej tzw bezpiecznej odległości od pojazdu dla motocykli i rowerów...
dla aut wynosi jeden metr, więc moim zdaniem zachowując ostrożność można poruszać się pomiędzy stojącymi na światłach samochodami...

Zadomowiony

Ja się trzymam tej wersji.
http://www.motoautostrada.pl/artykul/mo ... amochodami
Nie czytam tanich artykułów z jeszcze gorszych stron. Szukają dymu... :evil:

Bajkopisarz forumowy

W Paryżewie można, w Italii żaden wóz się nie ruszy dopóki nie wyskoczą wszystkie motki spod świateł - to jak jesteśmy w tej Unii czy nie?!

W takich miastach jak W-wa czy Poznań ludzie wracają do motocykli również z powodów sprawniejszej komunikacji (na mocie oczywiście). Poza jak już się ubrałem w te rajdowe portki, katanę, ciężkie buciory i kask to chyba nie po to, żeby stać w korkach za jakimś autobusem?! Masakra jakaś - przejąłem się tą grafomanią :twisted:

Bajkopisarz forumowy

drogi "pismaku".....koniecznie wybierz się na wycieczkę lub jak kto woli pielgrzymkę do wiecznego miasta.popatrz i skmentuj......a przy okazji spróbuj zagrozić 2-śladowi w postaci zajechania drogi lub co gorsza zacieśnienia przejazdu pomiędzy autami w korku.potem wróć i napisz prawdę czyli, że tak wyrozumiałych i tolerancyjnych motocyklistów jakich widzisz na codzień w naszym kraju to nigdzie i nigdy.....

Zadomowiony na dobre

Miernoty też muszą o czymś pisać jak nie o motocyklistach to o legalizacji policyjnych radarów.
Nie wiem jak w wielkich miastach,ale dojeżdżając do pracy zauważyłem znaczny postęp jeżeli chodzi o zachowania kierowców w porównaniu do dwóch trzech lat wstecz.Niereformowalne czereśniaki zdarzają się i będą się zdarzać podobnie jak buraki na motocyklach,ale mam wrażenie,że idzie ku lepszemu.
Co do Policji to też ludzie.Jeżeli nie przeginasz to nie będzie im się chciało cię ścigać.Wiele razy świadomie objeżdżałem stojące w korku R-ki(inaczej nie dojechałbym do pracy) Powoli na dwójce mając pewność,że mnie widzą w lusterku...i nie spotkała mnie przykrość a nawet czasami zrobili miejsce.Podobnie z objeżdżaniem wypadków. Zawsze jak poprosiłem to mnie bokiem puścili.Mam nadzieję,że nie trafię na służbistę ,który czyta artykuły nudzących się pismaków.

Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
A ja miałem taki przypadek. Policjant spytał mnie wprost "co robiłem na jezdni" A że wiedziałem o takim przepisie powiedziałem, że nie wyprzedzałem ale omijałem przeszkodę. Nic mi nie zrobił tylko się pod wąsem uśmiechnął i szerokiej drogi życzył :shock: :wink:

Honorowy bajkopisarz

W UK jest normalną sprawą, że motocyklista sie preciska miedzy korkami (tzw filtracja) !! To tylko nasi skrupulatni stróże prawa mogo sie do tego doczepic !! Tam gdzie potrzeba - to ich nie ma!!!

Prozaik forumowy

Strona WWW: http://www.podrozemotocyklowe.com/
Problem jest w interpretacji. Z tego co wiem / inteligentni koledzy policjanci tak interpretują/ to nie jest wyprzedzanie a omijanie. Ustawa mówi i zachowaniu należytej ostrożności podczas tego manewru. Jak widzę jadąc w korku Puławską / trasa Piaseczno Wa-wa zazwyczaj zakorkowana/ kolesia na skuterze między samochodami który nawet na chwilę nie odpuszcza gazu to mi się scyzor otwiera w kieszeni / zazwyczaj tego scyzora nie wożę, ale się otwiera/. Trzeba uważnie przeczytać ustawę i należycie ja zinterpretować. :D :D :D

Zadomowiony na dobre

To mamy ciąg dalszy ;)
http://www.scigacz.pl/Motocyklem,miedzy ... 15690.html