Dzisiaj jest piątek, 4 września 2026, 13:21

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie do znawców prundów
Honorowy bajkopisarz

Mam zamontowane w nowym nabytku takie ustrojstwo : Power Commander III USB, w związku z tym że nie ogarniam sprzęta na fabrycznych mapach zapłonowych i nie lubię dodatkowej elektroniki . Chciałbym to zdemontować , nie mogę niczego regulować , poprzedni właściciel nie dał mi kabli i płyt do instalacji , ale to akurat nie problem bo i tak bym to wywalił .
Czy odłączając to ustrojstwo wystarczy odłączyć zasilanie z akumulatora , podpinać kabelki i wypiąć oryginalną wtyczkę z rozdzielacza , czy trzeba jeszcze coś specjalnego zrobić żeby nie popsuć ? I sprzęt zaczął gadać na fabrycznych ustawieniach ?
Ustrojstwo to podłączone jest :
- pod + i - na akumulatorze
- pod wtryskiwacze
- pod wtyczkę z instalacji z rozdzielaczem z którego kable wchodzą do ustrojstwa
Za pomoc w ogarnięciu zagadnienia nagroda w postaci Power Commander III USB , lub inna forma zadość uczynienia .

Tytuł: Re: Pytanie do znawców prundów
Honorowy bajkopisarz

Odłącz PC i złącz wtyczki w oryginalne miejsca, nic się nie stanie motocykl zadziała jak w oryginale. Kabel do programowania i program nie jest jakimś specjalnym problemem, tylko efekty działania (żeby wogóle były) to trzeba mapy pisać mając do dyspozycji hamownię i najlepiej odrazu grzebnąć głębiej w silniku co trzeba. Gotowe mapy dołączone do PC zwykle poprawiają osiągi głównie w psychice posiadacza :lol:
Takie moje zdanie wypróbowane na kilku PC w różnych motocyklach...

Honorowy bajkopisarz

Dziękuje za odpowiedź , tak sobie myślałem że wystarczy to podpinać , ale czasami "wydaje mi się" skutkuje problemami a w prundach jestem ignorant . Podaj namiar na priv , jak będę w najbliższym czasie w Tarnowie odwiedzę Cię z upominkiem :wink: .
Zdrowia .

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
Kabel to nie problem, bo potrzebujesz zwykłego mini usb. Płyta z oprogramowaniem to jeszcze mniejszy problem, bo wszystko co niezbędne jest do pobrania ze strony producenta :) http://www.powercommander.com/powercomm ... fault.aspx
Co do demontażu, to tak jak kolega wyżej napisał, wypiąć urządzenie i spiąć z powrotem fabryczne kostki ze sobą, ale może warto przemyśleć jeszcze to dwa razy... Wizyta na hamowni nie jest droga, jest też pełno gotowych map do ściągnięcia, rozsianych po różnych forach, są też mapy przygotowane przez producenta pod standardowy motocykl lub konkretne akcesoryjne wydechy. Często motocykle są fabrycznie lekko wykastrowane, np. po to by spełniały normy emisji spalin, w efekcie czego szarpią w jakimś zakresie obrotów czy coś tam innego im dolega. PC3 łatwo może usunąć takie dolegliwości :)