| Autor |
Wiadomość |
|
rafał k
|
Tytuł: dętka Post: niedziela, 24 czerwca 2012, 19:06 |
|
Strona WWW: http://www.desperadoclub.pl/.
|
|
witam panowie szukam dętki do swojego ktm 950 adv teraz pytanie czy kupić coś z allegro czy jakąś wzmacnianą(grubszą )- chociaż myślę że to nie ma znaczenia przy gwoździu takim jak dziś potrzebuję na kolo 140/80/18 gdzie najlepiej szukać :roll: ????
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Niedzwiedz80
|
Tytuł: Re: dętka Post: niedziela, 24 czerwca 2012, 19:22 |
|
|
|
Grubego michelina polecam. 4mm detki i nie ma problemu. Od kiedy używam nie mam problemów.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rafał k
|
Tytuł: Re: dętka Post: niedziela, 24 czerwca 2012, 19:34 |
|
Strona WWW: http://www.desperadoclub.pl/.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Niedzwiedz80
|
Tytuł: Re: dętka Post: poniedziałek, 25 czerwca 2012, 07:49 |
|
|
|
Mniej więcej za tyle kupiłem. Taniej nie widziałem ale uważam, ze warto wydać więcej. Wkońcu chodzi tu o Twoje bezpieczeństwo.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
myku
|
Tytuł: Re: dętka Post: poniedziałek, 25 czerwca 2012, 08:04 |
|
|
|
A ja sie podlacze do watku :roll: .Czy zmieniajac opone,nalezy rowniez zakladac nowe detki?Gdzies tak slyszalem...?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
wicia
|
Tytuł: Re: dętka Post: poniedziałek, 25 czerwca 2012, 08:25 |
|
|
myku pisze: A ja sie podlacze do watku :roll: .Czy zmieniajac opone,nalezy rowniez zakladac nowe detki?Gdzies tak slyszalem...? Nie, nie ma takiej potrzeby. Jak dętka jest w porządku to po co ją zmieniać. Co innego jak masz już połataną dętkę, to przy okazji zmiany opony warto od razu zmienić dętkę.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dzikm
|
Tytuł: Re: dętka Post: poniedziałek, 2 lipca 2012, 14:37 |
|
|
Kup sobie zwykłą detkę do motocykla za 30-40zł normalnej grubości i będziesz miał dobrze, jak złapiesz gwoździa przynajmniej ją skleisz, jak będziesz miał te najgrubsze to będzie z tym problem. Te grube są do motokrosu do jazdy na niskim ciśnieniu na trzymaczach opon po piachu błocie jak im dobije do felgi to grubej nie potnie, również na niskim ciśnieniu dętka o opone trze i sie ściera więc grubsze lepsze. W enduro gdzie latasz po asfaltach kamieniach szutrach korzeniach najlepiej nie bawić się w trzymacze i niskie ciśnienie co sie tylko przydaje w miekkim piachu i błocie, więcej z tego kłopotu i mordęgi niż pożytku, w grubej dętce na małym ciśnieniu też łatwo wętyl wyrwać, już to przerabiałem i teraz latam na 1,5atm bez trzymaczy i na najtańszych dętkach i z łapkami i zapasowym zestawem dętek i łatek Uszkodzenie w grubej dętce nie do naprawienia, ja próbowałem kleić 2 razy, wulkanizator 3 razy nie dało rady [ img ]przyczyna przebicia opony dętki i fartucha [ img ]Jeździłem też z dętką od MZtki w oponie 120, przejechałem z 700km i dopiero mi pękła od strony szprych na gorącym asfalcie przy 80km/h trochę woziło ale bezpiecznie zjechałem na pobocze.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kulka
|
Tytuł: Re: dętka Post: poniedziałek, 2 lipca 2012, 16:17 |
|
Strona WWW: http://jeep.org.pl/.
|
|
potwierdzam , kupilem wzmacniana detke za mnustwo kasy i huj :evil: zlapalem raz kapcia to potem juz bylo tyylko gorzej co pare dni mi uchodzilo powietrze , nie dalo sie zalatac na zicher . kiedy zmienialem opone delikatnie przyszczypalem detke i nic juz sie nie dalo zrobic , latka puszczala co rusz, zanabylem w koncu detke jakas za 28zl :mrgreen: 18" wsadzilem w moje kolo 17" i w koncu latam spokojnie bez stresu :wink:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: dętka Post: poniedziałek, 2 lipca 2012, 19:49 |
|
Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
|
dzikm pisze: W enduro gdzie latasz po asfaltach kamieniach szutrach korzeniach najlepiej nie bawić się w trzymacze i niskie ciśnienie co sie tylko przydaje w miekkim piachu i błocie, więcej z tego kłopotu i mordęgi niż pożytku, w grubej dętce na małym ciśnieniu też łatwo wętyl wyrwać Co ty piszesz ? chyba coś się pomyliło :roll:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Tarna
|
Tytuł: Re: dętka Post: poniedziałek, 2 lipca 2012, 22:14 |
|
Strona WWW: http://www.tarna.pl
|
kulka pisze: potwierdzam , kupilem wzmacniana detke za mnustwo kasy i huj :evil: zlapalem raz kapcia to potem juz bylo tyylko gorzej co pare dni mi uchodzilo powietrze , nie dalo sie zalatac na zicher . kiedy zmienialem opone delikatnie przyszczypalem detke i nic juz sie nie dalo zrobic , latka puszczala co rusz, zanabylem w koncu detke jakas za 28zl :mrgreen: 18" wsadzilem w moje kolo 17" i w koncu latam spokojnie bez stresu :wink: to macie zupełnie odmienne doświadczenia do moich
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
danek-dr
|
Tytuł: Re: dętka Post: poniedziałek, 2 lipca 2012, 22:51 |
|
|
|
Bo guma gumie nierówna. Czyli ważne ile jest gumy w gumie :lol: Tzn. kauczuku, lateksu i innych dodatków. Dlatego warto brać markowe. Moje micheliny UHD mam 3 sezony a nalatałem sporo w każdym terenie na małym ciśnieniu, trzymaki i ani jednej gumy. Felgi pogiąłem a kapcia nie złapałem. Nie bez znaczenia jest też stan obręczy w środku.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Kastorcodex
|
Tytuł: Re: dętka Post: wtorek, 3 lipca 2012, 07:07 |
|
|
|
Ja mogę tylko potwierdzić, że gruba dętka może wiecej. Powiem tylko, że przez grubą dętkę ciężej wyważyć koło np jak się założy metzellera tourance z taką dętką.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: dętka Post: wtorek, 3 lipca 2012, 09:13 |
|
|
Tarna pisze: kulka pisze: potwierdzam , kupilem wzmacniana detke za mnustwo kasy i huj :evil: zlapalem raz kapcia to potem juz bylo tyylko gorzej co pare dni mi uchodzilo powietrze , nie dalo sie zalatac na zicher . kiedy zmienialem opone delikatnie przyszczypalem detke i nic juz sie nie dalo zrobic , latka puszczala co rusz, zanabylem w koncu detke jakas za 28zl :mrgreen: 18" wsadzilem w moje kolo 17" i w koncu latam spokojnie bez stresu :wink: to macie zupełnie odmienne doświadczenia do moich Tarna dobrze prawi. U mnie to samo. Pomimo endurzenia, po zalozeniu grunych detek i trzymakow mam zero problemow z gumami. Cisnienie reguluje wedle uznania i nie mam problemow zadnych. Zapomnialem o kapciach do tego stopnia,ze w iosna pojechalem na kilka dni zapominajac wogole o detkach dzikm pisze: W enduro gdzie latasz po asfaltach kamieniach szutrach korzeniach najlepiej nie bawić się w trzymacze i niskie ciśnienie co sie tylko przydaje w miekkim piachu i błocie, więcej z tego kłopotu i mordęgi niż pożytku, w grubej dętce na małym ciśnieniu też łatwo wętyl wyrwać, już to przerabiałem i teraz latam na 1,5atm bez trzymaczy i na najtańszych dętkach i z łapkami i zapasowym zestawem dętek i łatek
Uszkodzenie w grubej dętce nie do naprawienia, ja próbowałem kleić 2 razy, wulkanizator 3 razy nie dało rady Ciekawa teoria. :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Krzemien
|
Tytuł: Re: dętka Post: wtorek, 3 lipca 2012, 11:16 |
|
Strona WWW: http://www.televisor.pl
|
|
Ja zawsze wszedzie zakladam grube detki z trzymakami - do WRki mam nawet 2 trzymaki. Nigdy jeszcze nie przebilem ani nie wytarlem
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PawelS
|
Tytuł: Re: dętka Post: wtorek, 3 lipca 2012, 15:42 |
|
|
|
Potwierdzam - gruba dętka = bezpieczeństwo. Nawet jak Ci zejdzie powietrze to masz w oponie całą tonę gumy która jakoś nadal wypełnia oponę i idzie się zatrzymać.
Na normalnych dętkach łapałem kapcia na każdym wypadzie - co mogą potwierdzić koledzy :mrgreen: Od czasu gdy założyłem Michały raz mi powietrze zeszło (na postoju).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |