| Autor |
Wiadomość |
|
newbie007
|
Tytuł: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 23:56 |
|
|
|
Byl ktos ostatnio? Mam kilka pytan:
Czy naprawde kolejki na granicach sa az tak duze? Slyszalem,ze trzeba sie przygotowac na nawet 8h czekania.
Czy policja jest az tak upierdliwa? Na Ukrainie bylem zatrzymywany wiele razy i z reguly nie bylo problemow. W najgorszym razie pomagalo granie w gre: Ty masz czas - ja tez mam czas.
Jak z tymi wizami? Jest rejonizacja? Bo w ambasadzie 2 rozne osoby mowily co innego. Jedni,ze jak zameldowanym sie jest w wielkopolsce to nie ma opcji,zeby w Warszawie robic a drudzy ,ze ok.
Jak dlugo sie czeka z reguly?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
magrafb
|
Tytuł: Re: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: wtorek, 19 czerwca 2012, 19:59 |
|
|
|
Czasy długich kilkudniowych kolejek juz poszły w niepamięć, Na wjazd do godziny, powrot jak sie uda też z godzina, moze dwie. Policja do motorow nie jest strasznie czepliwa ale... jak stoją z radarem i przekroczysz to zapłacisz z 10$. Wize rosyjska zrobisz w ambasadzie jest w Krakowie, Warszawie i Gdansku
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: wtorek, 19 czerwca 2012, 20:20 |
|
|
|
Dzieki!
Kilkudniowych nie biore pod uwage, ale kilkugodzinne juz bardziej. I slyszalem to od znajomego, ktory czesto odwiedza te rejony. W kazdym razie dzieki za dobre wiesci! 8)
Wize mozesz zalatwic w kazdym niezaleznie od miejsca zamieszkania? Nocowales tam na dziko?
Jakiekolwiek dobre rady? :mrgreen:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
magrafb
|
Tytuł: Re: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: środa, 20 czerwca 2012, 19:20 |
|
|
|
Wize to chyba obojetnie, ja robilem przez posrednika raz w Warszawie , dwa razy w Gdansku. Na dziko nie nocowałem i raczej nie polecam - wzgledy bezpieczenstwa. Dobre rady ... czy ja wiem tak jak na wschodzie, trzeba byc bardziej czujnym i można latac brzebieg morza:)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Kastorcodex
|
Tytuł: Re: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: środa, 20 czerwca 2012, 22:24 |
|
|
|
Ja w zeszłym roku miałem plan wyskoczyć do obwodu. Skończyło się na planach i telefonie do ambasady w gdańsku jak załatwić wizę. Podano mi nazwę i adres biura turystycznego przez które mam wszystko załatwić i tyle.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Luti
|
Tytuł: Re: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: poniedziałek, 25 czerwca 2012, 23:39 |
|
|
|
Byłem we wrześniu zeszłego roku na moto, granice praktycznie na bieżąco. Wiza robiona za pośrednictwem pośrednika to koszt ok 300zł wraz z ubezpieczeniem. Nocleg na dziko nie powinien być problemem. Większość terenu to nieużytki, także z miejscówką powinno być ok. Jak już to problem może, aczkolwiek niekoniecznie, być z tubylcami, gdyż bieda na prowincji zauważalna. Jedynie odradzałbym nocowania w strefie przygranicznej (ok 5- 10 km od granicy), oraz w okolicy instalacji wojskowych (a jest ich trochę). Co do policji, jak nic nie naskrobiecie to nie będzie problemu, aczkolwiek nie będzie to proste, gdyż z reguły w terenach zabudowanych jest tam 40tka, poza 70km/h. Ważne, nie przekraczać prędkości więcej niż o 40 km/h, no i uważać na linię ciągłą, bo grozi konfiskata prawka, więc pozycja negocjacyjna kiepskawa i jak milicaj pazerny to z 2-3 tys. rubli może wydębić, ale na pocieszenie nie dostaniesz punktów,no i tak będzie nieco taniej niż w Polsce :lol: . W pozostałych przypadkach jak nie wymiękniesz to 500 max1000 rubli powinno załatwić sprawę. Sam obwód jak dla mnie warty odwiedzenia. Fajne wschodniopruskie klimaty przykryte patyną czasu spotykają się z rosyjskim chaosem. Kaliningrad stolica obwodu również polecam. Wybrzeże nie jest tak zagospodarowane jak w Polsce, czy na Litwie, a więc skomercjalizowane. Szerokie plaże nierzadko pustawe nawet w sezonie. Wjazd na Mierzeje Kurońską płatny (100 rubli), warte zobaczenia wydmy tak po rosyjskiej jak i litewskiej stronie. No i najważniejsze PALIWO NIESPEŁNA 3 Zeta. Terra incognita niecałe 300 km od Wawy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Adampio
|
Tytuł: Re: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: wtorek, 26 czerwca 2012, 00:03 |
|
|
|
Też polecam wizę przez pośrednika. W 2009 wizę załatwiałem przez biuro - chyba z Gorzowa Wkp. - mimo, że do ambasady mam kwadrans piechotą.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MaG
|
Tytuł: Re: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: wtorek, 3 lipca 2012, 12:36 |
|
|
|
Napiszcie jeszcze jak wygląda sieć drogowa w Obwodzie? Jest szansa na legalne szutrowe drogi jak nasze gminne na Mazurach czy wszędzie czarne? Doczytałem już, że po plaży można jeździć, a jak po ichniejszych lasach?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: Obwód kaliningradzki - kto byl? Post: wtorek, 3 lipca 2012, 12:40 |
|
|
Mozna. Kolega organizuje wypady http://youtu.be/52-XZcpg2SkKilku znajomych bylo i bardzo polecaja. Trzeba tylko pamietac, zeby nie pchac sie w rejony instalacji wojskowych , a tych tam jest duzo. I na spanie zaszywac sie w lesie - jak najdalej nawet od wiosek. Ja mam pytanie: Ktos tranzytowa wize na obwod bral?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |