| Autor |
Wiadomość |
|
Niedzwiedz80
|
Tytuł: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: czwartek, 24 maja 2012, 09:13 |
|
|
Witam Koledzy pomóżcie w ustawieniu zawieszenia w mojej suzie. Nigdy tego nie robiłem więc nie wiem ile na dole ile na górze i którą śrubą co regulować. Jazda przedewszystkim teren, w zasadzie to 90% terenu ale bez rzeźni: szuter, piach, żwir, kamienie, las, łąka czasami jakaś hopa :twisted: i tyle. Porobiłem zdjęcia lagów od góry i od dołu. Jak go kupiłem to na lewym lagu śruba była na S a na prawym na H. Wczoraj obie ustawiłem na H ale podczas kręcenia nie było żadnych klików itp. żeby je policzyć. Teraz kwestia czy klika ta mała czy ta duża :?: Ogólnie poproszę o jakieś ogólne porady jak zacząć zabawę z zawiechą i jej ustawieniami. P.S. Czy zawieszenie tego producenta było montowane do tych motocykli :?: [ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dakarowy
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: czwartek, 24 maja 2012, 11:32 |
|
|
|
Wg mnie nie ma tam żadnej filozofii, ustawienie na max w kierunku S daje maksymalnie miekkie zawieszenie, a kilkukrotne przekręcenie w stronę H daje maksymalną twardość (oczywiście fachowo tego nie opiszę ale łopatologicznie tak to wygląda). Kwestia pokrecenia - między H a S jest kilka obrotów, proponuje zacząć od S (soft) i stopniowo kręcic o obrót/pól w kierunku H (hard) i wyczucie ustawienia jakie Tobie będzie najlepiej odpowiadało, ja lubię ustawienie bliższe S (soft) jak w Cadillacu :) Pisze o przestawianiu tej małej śrubki śrubokretem u góry lagi i nic przy tym raczej klikac nie powinno.. chociaż DRZ-ty nie miałem :wink:
ŻARTOWAŁEM :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony piątek, 25 maja 2012, 22:54 przez dakarowy, łącznie zmieniany 2 razy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
grzybek
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: czwartek, 24 maja 2012, 13:27 |
|
|
|
ja wiem tylko tyle że klikać powinno. Co do ustawień to nie bardzo mogę coś doradzić.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Jaskola
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: czwartek, 24 maja 2012, 13:28 |
|
|
|
Na początek ustaw tak jak mówi instrukcja, pojeździj, poczytaj i jak już będziesz wiedział czego oczekujesz to kręć. Z przodu (lagi) na górze - klika śrubka środkowa, mniejsza. Ta większa nie centralnie to odpowietrznik lagi. na dole śrubka też klika. Jak rozumiem to zakręciłeś o jakieś niecałe 1/4 obrotu z jednej literki na drugą. To nie jest chyba nawet jedno kliknięcie. Każdą śrubką robi się kilka obrotów i kliknięcia są wyczuwalne.
Ustaw sobie na początek preload sprężyny z tyłu na swoją wagę (jak ważysz mocno powyżej 80 kg to i tak będzie trudno na oryginalnej sprężynie), a odbicie i kompresję zgodnie z instrukcją, do tego wymień olej w lagach jak nie było dawno zaglądane (uwaga na sufit w garażu :shock: :lol: ) i zobaczysz jak się będzie fajnie jeździło :wink:
Pzdr Michał
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: piątek, 25 maja 2012, 20:51 |
|
|
Witka Zacznij od tego (ale nie bezkrytycznie, prawdy objawione często zawodzą w detalu): http://www.4strokes.com/tech/racesag.aspA potem kombinuj powolutku I pamiętaj, jak pycisz ostro (lub chciałbyś), nie ma jednych ustawień na każdy rodzaj terenu i na każdy styl jazdy. Albo zgniły kompromis, albo śrubstak i ściągawka w kieszeni. Pozdr rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dudopl
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: piątek, 25 maja 2012, 22:10 |
|
Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
|
|
Posiadałem DR-Z 400 SM. Podejrzewam, że ustawienia tyłu są te same bo z przodu miałem UPS jak to w SM. Masz tam kilka regulacji. Po pierwsze ustaw sobie prawidłowy SAG. Po drugie, to jeden w bardziej zaawansowanych dumperów. Można w nim ustawić szybkie i wolne odbicie i dobicie. I polecam znaleźć w sieci jak to zrobić pod kilogramy kierowcy i terenu w jakim się jeździ, a nie kombinować. Przerabiał i wiem, a ludzie którzy piszą inaczej, albo sobie z Ciebie żartują, albo kompletnie nie wiedzą jaki amor tam siedzi i piszą co im palce na klawiaturę przeniosą :) :mrgreen: Pozdrawiam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
paro
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: sobota, 26 maja 2012, 18:50 |
|
|
ustaw jak poniżej a potem dopasuj do wagi i umiejętności.drz-ta ma dość miękkie zawiechy i fabryczne ustawienie motocykla daje komfort ale lubi dobić w terenie.ja jestem zwolennikiem twardszego dobicia ale elastycznego i szybkiego odbicia....ale co umiejętności to obyczaj. cyfra np.16 oznacza że zakręcasz śrubę na maxa w kierunku zegara i odkręcasz w przeciwnym 16 klików. http://drz400.pl/servis/pokaz/regulacja ... zenia.html
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Niedzwiedz80
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: niedziela, 27 maja 2012, 10:01 |
|
|
|
Dzięki Panowie w tygodniu do tego siądę bo na razie bestia już dwa razy wyrzuciła mnie z siodła :lol: wiec pierwsze co to muszę powalczyć z tymi ustawieniami. Zrobię tak jak piszecie, sag + ustawienia fabryczne i wtedy pojezdze ze srubowkretem i pokombinuje.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
żółf
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: niedziela, 3 czerwca 2012, 10:05 |
|
|
|
Na zdjęciach te lagi nie wyglądają zbyt szałowo, więc zanim zaczniesz się bawić w ustawnianie rozebrałbym to i posprawdzał, czy ta regulacja w ogóle działa, u mnie w ktmie wszystko stało, trzeba było gruntownie wyczyścić
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
bullfan
|
Tytuł: Re: SUZUKI DR-Z400E - Ustawienie zawieszenia Post: sobota, 8 września 2012, 00:02 |
|
|
|
Witam! Mam pewien problem z ustawieniem tylnego zawieszenia. Przy dobiciu nie było problemu ale przy odbiciu jest problem. Albo jestem ślepy, albo nie wiem co, ale nie mam tej malej śrubki do regulacji. Mam wersje S 2002 rok. Czy jest możliwe, ze coś było zmieniane w tym zawieszeniu? Z góry dzięki za odpowiedz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |