Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 10:18

Autor Wiadomość
 Tytuł: Single Can vs Dwururka
Honorowy bajkopisarz

Heyo.

Od długiego już czasu zastanawiam się na zmianą wydechu w XT660Z. Tenere słynie z ciężkiego katalizatora i akcesoryjne tłumiki są bardzo popularne. Widziałem po różnych stronkach, że Single Can(jeden tłumik), Slip-On system jest całkiem rozpowszechniony i wielu decyduje się na takie rozwiązanie. Jednak nie było mi dane przeczytać jakie są tego efekty.

Tenere w orginale posiada jeden tłumik, który to jednak ma dwa otwory wylotowe. Tak sobie myślę, że pojedyńcza rurka może w pewnym stopniu ograniczyć swobodę wydmuchiwania i osłabić moto. Z drugiej strony, gazy wylotowe lecą od silnika w jednej rurze (co prawda są dwie od zaworów ale łączą się po paru centymetrach) więc uproszczony system jednorurkowy nie powinien powodować żadnych problemów.
O zaletach wagowych pojedyńczej puszki nie będę się rozpisywać ale chciałbym się jeszcze dopytać jak taki Slip-On system ma się do mocy silnika i spalania?
Czy takie "gotowe" rozwiązania muszą być "konsultowane" z silnikiem czy zwyczajnie podmienia się tylko puszki i wsio lata wspaniale?

Zastanawiam się na opcją MTC, tanie, proste... więc obstawiam, że będzie działać ;)
[ img ]

Co o tym sądzicie?

Tytuł: Re: Single Can vs Dwururka
Honorowy bajkopisarz

Silniki xt660 na rozluźnienie wydechu reagują lepszą dynamiką w średnich obrotach, gorsza góra maleje v-max (które i tak jest marne), ciężko mi ocenić dokładnie sam dół ale wrażenia ma że niewiele lepiej, to moto ma króciutką jedynkę(ogranicznik obrotów szybko reaguje) dwójki też niewiele. Takie moje odczucia może ktoś ma inne, napewno wrażenia dźwiękowe są pozytywne przez co wydaję się że że osiągi super się poprawiły. Niestety urządzenie typu PC do zmiany map niewiele pomaga choćby ktoś super mapy napisał(oryginalne na płycie lipa) ma wpływ tylko na dawkę paliwa a to za mało. Da się zrobić aby było dobrze w całym zakresie obrotów ale konieczna jest ingerencja w mechanikę silnika i dokładne strojenie a wtedy wchodzimy w koszty za które można kupić mocniejsze moto......ale czego się nie robi dla hobby :!:

Honorowy bajkopisarz

klos242 pisze:
Silniki xt660 na rozluźnienie wydechu reagują lepszą dynamiką w średnich obrotach, gorsza góra maleje v-max (które i tak jest marne), ciężko mi ocenić dokładnie sam dół ale wrażenia ma że niewiele lepiej, to moto ma króciutką jedynkę(ogranicznik obrotów szybko reaguje) dwójki też niewiele. Takie moje odczucia może ktoś ma inne, napewno wrażenia dźwiękowe są pozytywne przez co wydaję się że że osiągi super się poprawiły. Niestety urządzenie typu PC do zmiany map niewiele pomaga choćby ktoś super mapy napisał(oryginalne na płycie lipa) ma wpływ tylko na dawkę paliwa a to za mało. Da się zrobić aby było dobrze w całym zakresie obrotów ale konieczna jest ingerencja w mechanikę silnika i dokładne strojenie a wtedy wchodzimy w koszty za które można kupić mocniejsze moto......ale czego się nie robi dla hobby :!:

Czekaj, czekaj... ja nie mam zamiaru robić z osła araba ;) Tenere to nie KTM, jakbym chciał MOCY to wiem gdzie szukać :twisted:
Wymiana rurki ma za zadanie zrzucić parę kilo, przede wszytkiem... i poprawić spalanie (mam takom nadziejem) :roll:

Mocy mam wystarczająco, jak dla mnie, krótka jedynka i tak jest zadługa, a Vmax udało mi się zdobyc ze 3 razy w życiu 8). Latnie 170kmh po Terenie mnie przeraża, a na asfalcie w UK jest więcej speedcamer niż motocykli i Vmax ogranicza się paktycznie do 140kmh no chyba, że ktoś lubi fotki z komendy dostawać :)
Chcę jedną rurkę z racji;
-że mi się podoba wizualnie
-miejsce pod extra bagaż pod drugiej stronie (może extra 2-4litry paliwa tam zamontuje)
-szukam rozwiązania na obniżenie spalania/zwiększenie zasięgu (mniejsza masa/extra zbiorniczek na paliwo)
-łubu dubu, czyli lepszy piard z grubej rury 8) nie poto mam wiadro zamiast silnika by cicho siedziało :mrgreen:

Trapi mnie jedynie techniczna strona takiego rozwiązania. Nigdy nie zmieniałem wydechu w motocyklu, w autach go jedynie upraszczałem lub wręcz wyrzucałem na śmieci ;) ale to były samoróbki przeznaczone na szrot i do katowania w lesie. Dlatego chciałbym się dowiedzieć jak takie zabiegi mają się do "normalnych" silników? Słyszałem, że poniektórzy mnieli zwiększone spalanie i mniejszą moc ale osobiście wydaje mi się, że zachęcani lepszym brzmieniam mocniej odkręcali, a moc pozostawiona na poziome orginalnego wydechu, lecz przyprawione muzycznie, sprawiała wrażenie mniejszej.
Ale jednak wolę zapytać, moje widzi mi się mało kiedy ma odzwierciedlenie w naturze, dlatego pytam mędrców ;)

Czy zainstalowanie jednej rurki w miejce dwóch (w moim przypadku systemu opisanego w pierwszym poście) poprawi czy osłabi moto? Jeżeli małą poprawę spalania mam przypłacać połową mocy to podziękuję.
I w drugą stronę... czy montaż dwóch w mniejsce jednej (powiedzmy KTM690) poprawi wyniki (moc/spalanie) czy odbije się tylko echem w portfelu? Z racji, że Tenere ma "niby dwa ale jeden wydech" to może skuszę się na dwururkę.

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
Takiej tenery jak Twoja nigdy nie grzebałem, więc dokładnie o tym modelu wiele nie powiem. Ale tłumik firmy MTC mam u siebie w rudym i coś tam mogę napisać. Wykonanie bez zarzutu, ale hałas jaki to generuje, jest przerażający. Chyba w każdym swoim motocyklu miałem prędzej czy później przerobiony tłumik lub wymieniony na przelot, lubię to i nic na to nie poradzę, ale ten ryczy tak, że mi to mocno przeszkadza. Zastanów się dwa razy, inne firmy robią jednak bardziej wydajne db-killery...
Co do spadków mocy, to jeśli motocykl ma gaźnik, to zazwyczaj wystarcza drobna korekta składu mieszanki i jest ok. Przy wtrysku w teorii komputer powinien sam dopasować sobie dawkę paliwa wg odczytów sondy lambda. A ew. spadki/wzrost mocy czy momentu to zazwyczaj placebo a nie odczuwalna wartość, chyba że ktoś wstawi tłumik od motocykla o kompletnie innej pojemności, to faktycznie można sobie spaprać pracę silnika :lol:

Honorowy bajkopisarz

lasooch pisze:
Zastanów się dwa razy, inne firmy robią jednak bardziej wydajne db-killery...

Dzięki za radę ;)
Głównym powodem wyboru MTC jest cena.
165GBP za system jednorurkowy jest jak dla mnie rozsządną ceną biorąc pod uwagę zysk na masie. Do tego starego nie bedę wyrzucać, w razię czego się podmieni.
Dla porównania;
LeoVince - 450GBP,
Arrow - 470GBP,
Akrap - 650GBP,
są też inne w cenach nawet 990GBP za zestaw ale to chyba już pełne układy wydechowe.

lasooch pisze:
Takiej tenery jak Twoja nigdy nie grzebałem...

Ej, ej, wypraszam sobie... takie Tenere jak moje tak szybko nie padają i grabaże mają o nich wątłe pojęcie :mrgreen:

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
A możesz też spojrzeć na wyroby tego pana: klik. Facet produkuje tłumiki do przeróżnych motocykli, jakościowo nie różni się to niczym od firmowych. Poza tabliczką i ceną oczywiście :)

Honorowy bajkopisarz

lasooch pisze:
A możesz też spojrzeć na wyroby tego pana: klik. Facet produkuje tłumiki do przeróżnych motocykli, jakościowo nie różni się to niczym od firmowych. Poza tabliczką i ceną oczywiście :)

O super!
I tu właśnie jest podstawa do moje wcześniejszego pytania!!
Bo ja mam gdzieś jaka metka i kolor to będzie ale chcę wiedzieć jak to będzie działać. Czy takie domoróbki mają pozytywny czy negatywny wpływ na moc i spalanie?
Kiedyś to było skomplikowane, wydechy nie miały za zadanie tylko odprowadzać gazów ale i je profilować i dbać i (po)ciśnienie w rurkach. Dobry wydech dodawał sporo mocy i był nawet lepszy od braku wydechu...
...ale dziś. Komputery rzadzą nawet chodowlą pokrzyw w rowach. Dlatego szukam odpowiedzi jak to dziś będzie działało jak do mojego singla założe przelotówke z puszek po sarndynkach lub jakiś kosmiczny tytan and Akrapa? Bo wydać kase nalepkę to nie w moim stylu ;)