Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 04:12

Autor Wiadomość
 Tytuł: mitas e-10 czy michelin anake 2
Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.desperadoclub.pl/.
witam
ponieważ zbliża się zlot mam pytanie
posiadam gs 1100 i tydzień temu założyłem mu nowe micheliny anake 2 ale poprzedni właściciel dał mi jeszcze swoje używane mitasy e -10 i stąd pytanie zostawić anaki czy zmieniać na dość mocno - nawet bardzo - używane mitasy .
i tak nie będę jechał wszystkich sekcji off więc pytam ......
jeszcze jedno mam założone anaki bez dętek i nie wiem czy w razie czego mitasy tez mogę tak bez dętek ????
ps. wiem że to zupełnie inne rodzaje opon - proszę mnie nie uświadamiać że to kostki a to szosówki .....

Tytuł: Re: mitas e-10 czy michelin anake 2
Poeta forumowy

Jezeli mitasy sa dosc mocno zuzyte to bym nie zakladal...
Nie ma sensu poniewaz nie spelnia one swojej roli a jedynie pogorsza sprawe.
PS. jak ci sie jezdzi GS-em? Chetnie zobacze tez jakies zdjecia :D

pzdr!

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
...do mitasow detki niepotrzebne.

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.jean.paul.pl
Jesli E10 to tylko nowe.
Stare zużyte w ogóle nie robią... do wywalenia.

E10 zakładaj tylko jak jeździsz offem - na szosie je zeżresz momentalnie. Za cięzki sprzęt i kostka znika migiem. A w terenie jak są dobre to nieźle ciągną krowę, moim zdaniem lepiej niż TKC... no ale TKC dłuzej zyją na czarnym. Coś za coś...

P.S. - spróbowałem teraz kompromisu - Shinko Enduro. O dziwo w terenie całkiem nieźle ciągnie mimo prawie że szosowego bieznika, ale na szosie cieniutko, przy mocniejszych pochyleniach czuć że traci przyczepność - zamknięcie tej opony tylko dla odwaznych, ja nie próbuje.

P.S.2 - podobno świetny kompromis miedzy on i off to Heidenau K60 Scout - nastepną razą celuje własnie w takie. Widziałem tylną po 22 000km - była zjechana ale nie do konca. Na własne oczy widziałem że w piachu GS na tym ciągnie jak zły, równo z moimi E10.

Bajkopisarz forumowy

Witam,
Zjechane e10 są słabym pomysłem, bo faktycznie nie robią jak należy. Pytanie jedynie jak bardzo są zużyte, bo to w ogóle niższy bieżnik niż tkc, szybciej zużywa się niż tkc, a już tak na koniec powiem, że już nigdy nie kupię e10.
Jak nie ładujesz się w jakiś trudny teren, daruj sobie te staruchy.
pozdrawiam
Jac

Honorowy bajkopisarz

SituGS pisze:
....
P.S.2 - podobno świetny kompromis miedzy on i off to Heidenau K60 Scout - nastepną razą celuje własnie w takie. Widziałem tylną po 22 000km - była zjechana ale nie do konca.

Kurcze strasznie mnie ciekawią te kapcie, ostatnio Bart je chwali też, jednak ciekawe jak na mokrym asfalcie się zachowują - ja do tej pory mam TKC - nikną w oczach, ale trzymają na czarnym - mokrym też. Do tej pory wychodziłem z założenia że wolę tylnego TKC raz na rok kupować niż śliznąć się na mokrym asfalcie.

Skoro ten Scout wytrzymał 22 tkm to guma może być dosyć twarda, a co za tym idzie śliska na mokrym (tak mi się zdaje przynajmniej).

Aktywny

Mogę tylko dodać że Scouty w XTZ 750 w błocie są fatalne :lol: a ze gs1100 po blocie nie jezdzi to jest bdb guma do niego... na czarnym bdb i po szutrze zapewnia jakas kontrole, nie to co anaki

Honorowy bajkopisarz

K 60 :?: właśnie w takie coś ubrałem swojego 8) zobaczymy ile wytrzyma, napewno sie pochwale :D
Do tej pory latałem na Heidenau K 76, i nie powiem wytrzymała to ona jest, po ponad 30 tys ciągle było na czym latać, ale na mokrym tragedia, poza tym przy ok 60/70 bardzo huczą, ale tanie i wytrzymałe są :)

Nowe gumki prezętują sie świetnie 8)

[ img ]

[ img ]

Przy okazji, mam nowy sposób na zrzucenie opony z ranty :mrgreen: ( bardzo skuteczny :D ) do tej pory motełem sie przy imadle :lol:
Co do wrzycenia opony w rant, Lakier do włosów czy anty perspirand i wybuch ciągle mi to nie wychodzi, sporo wybuchów , prawie cała opona w rancie ale jednak zawsze jakiś kawałek zostawał i nie dało sie napompować. Jednak niezawodne u mnie są pasy transportowe ściskam opone dookoła i pompuje.

[ img ]

Cała operacja przeprowadzona z moim małym pomocnikiem :D Pawlicho Junior

[ img ]

Takiemu nie podskoczysz!

pawlicho pisze:
Cała operacja przeprowadzona z moim małym pomocnikiem :D Pawlicho Junior
[ img ]

Rany ale on rośnie :shock: Ostrzegałem, żebyś go nie karmił wszystkim co morze na brzeg wyrzuci. ;)

Poeta forumowy

Mam Heidenau K60 Scout z przebiegiem ok. 10 000 km, zużycie to ok. 40 % a jazdy było tak w przybliżeniu 80% asfalt i 20 % szutry i piachy. Jeżeli można powiedzieć, że jest to uniwersalna opona, to tak jest na prawdę. W maju tego roku przejechałem się na nich przez jakieś 250 km jednym ciągiem, w paskudnych warunkach, temperatura 6 stopni, wiatr i deszcz. Przez cały czas utrzymywałem prędkość od 70 do 100 km/h, było hamowanie, i przyśpieszanie, asfalt różnej jakości. Nie zauważyłem żadnych objawów znoszenia, poślizgów, ale też nie było hamowania awaryjnego, więc trudno powiedzieć, jak by się zachowały. W deszczu jeżdżę trochę zachowawczo, więc na naprawdę ostro nie sprawdzałem hamowania. Tym nie mniej w zakręty się składałem jak na suchym i nie było problemów. Wydaje mi się, że to zasługa dobrego odprowadzenia wody z bieżnika. Spotykałem się w przeszłości z oponami źle radzącymi sobie na mokrym, ale Scouty do nich nie należą. Później też jeździłem w deszczu lub bezpośrednio po opadach, ale było już cieplej , ok. 15 do 20 stopni. I podobnie jak na zimnym nie było problemów ani podczas hamowana ani w zakrętach. Tym nie mniej zaznaczam, że nie było w czasie tych jazd jakiś ekstremalnych pochyleń w zakrętach lub awaryjnego hamowania. Generalnie, jak mi się skończą to zamówię sobie następny zestaw. Jestem z nich zadowolony.

Szara eminencja

Korzystając z okazji podepnę swoje pytanie:

Interesują mnie opony na warunki jak poniżej na zdjęciu.
Piach mokry, oblepiający i grząski.
Po suchym daję radę bez problemu. Ten dzisiejszy przejazd trochę mnie sponiewierał.
Czy k60scout poprawią cokolwiek w temacie?
Waham się pomiędzy TKC i K60scout. Na zdjęciu Anakee2

[ img ]

Poeta forumowy

Moim zdaniem na piasku czym ostrzejsza kostka tym szybciej się zagrzebie,myślę,że c-10 będzie ok.Generalnie wagi motorka niczym nie oszukasz.

Poeta forumowy

Po takim piachu jak na zdjęciu jak i takim suchym, głębokim i "puszystym" moje K60 "szły" dobrze, co nie znaczy, że było lekko. Generalnie GS niezależnie od obciążenia wymaga pewnych umiejętności jeżeli chodzi o jazdę w piachu a i tak nie ma lekko. Mogę tylko dodać, że w mokrym piachu te opony zachowywały się lepiej niż w suchym i głębokim. Ale może ktoś ma inne doświadczenia. Sam nigdy na e-10 nie jeździłem więc trudno mi porównać.

Ostatnio zmieniony wtorek, 18 września 2012, 19:38 przez Blackdog, łącznie zmieniany 1 raz.

Poeta forumowy

dodam od siebie że dunlop D908 robi robote :D [ img ]

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.desperadoclub.pl/.
voyte07 pisze:
Jezeli mitasy sa dosc mocno zuzyte to bym nie zakladal...
Nie ma sensu poniewaz nie spelnia one swojej roli a jedynie pogorsza sprawe.
PS. jak ci sie jezdzi GS-em? Chetnie zobacze tez jakies zdjecia :D

pzdr!

będę na zlocie to zobaczysz osobiście jak to wygląda :roll: