Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 09:03

Autor Wiadomość
 Tytuł: scottoiler - czy jest jakaś różnica?
Zadomowiony

Witam!

Zastanawiamy się ze znajomym nad zakupem scottoilerów i na e-bay znaleźliśmy wydaje się nam jednakowe ale w skrajnie różnych cenach - coś nam tu nie gra - albo nie są one jednak jednakowe albo sprzedawca z UK jakiś podejrzany. Poniżej propozycje do Varadero.

oto linki, tańszy z UK:
http://www.ebay.pl/itm/Scottoiler-V-Sys ... 1c2d114054

a tu zestaw z Niemiec, droższy a w dodatku bez DUALA.
http://www.ebay.pl/itm/Scottoiler-V-Sys ... 2576f0272e

Może ktoś kupował u któregoś z tych sprzedawców i coś podpowie a może doczyta się lepiej niż ja i wskaże mi różnice.

Tytuł: Re: scottoiler - czy jest jakaś różnica?
Aktywny

Scottoiler przecież nie jest jakoś specjalnie dedykowany do modeli motocykli więc nie musisz szukać "scottoiler varadero" tylko szukaj tańszej oferty. A myślałeś nad polskim "motooilerem"? Łatwiejszy w obsłudze, bo na bieżąco możesz zmieniać ilość oleju podawanego na zębatkę + zmieniać częstotliwość kapania oleju.

Zadomowiony

bandita pisze:
Scottoiler przecież nie jest jakoś specjalnie dedykowany do modeli motocykli więc nie musisz szukać "scottoiler varadero" tylko szukaj tańszej oferty. A myślałeś nad polskim "motooilerem"? Łatwiejszy w obsłudze, bo na bieżąco możesz zmieniać ilość oleju podawanego na zębatkę + zmieniać częstotliwość kapania oleju.

Oczywiście wiem, że olejarka nie jest dedykowana, natomiast znalazłem dwie skrajnie różniące się oferty jeśli chodzi o cenę a zawartość wydaje się ta sama a nawet ten tańszy ma więcej, stąd o moje pytanie czy tam gdzieś haczyk jakiś jest albo ja nie doczytuję do końca. Nad motooilerem też myślę, ale pókoi co wątek dotyczy różnic w aukcjach które przytoczyłem a nie wyboru urządzenia

Zadomowiony na dobre

Dual jest złym pomysłem.Po zgaszeniu motocykla działa zasada naczyń połączonych i olej z dysz kapie na opone i podłogę w garażu.Po pewnym czasie przerobiłem z powrotem na pojedynczą adaptując mosiężną końcówkę od starej dmuchawki stomatologicznej. Niestety wciąż wkurzała mnie uwalona nogawka spodni i kufer .Gdy urwałem dyszę wywaliłem ustrojstwo i wróciłem do regularnego smarowania.Różnica w zużyciu słabo zauważalna ,zwłaszcza,że wiadrem po błocku i piachu raczej będziesz mało jeżdził.

Poeta forumowy

Scottoilera znajdziesz w wielu sklepach "betonowych" w cenie zbliżonej do aukcyjnych.
Nie lepiej pójść, pomacać, porozmawiać o cenie i w razie czego wiedzieć, dokąd iść z reklamacją? Może jestem "starej daty" ale wolę tę formę zakupów. Nie bez znaczenia jast dla mnie fakt, że towar mam w łapach od razu po zakupie i nie muszę się zastanawiać, czy kasę wysłałem oszustowi czy uczciwemu sprzedawcy.

Acent - może zbyt mocno odkręcałeś regulację intensywności smarowania :wink: ? Jeżdżę ze scottoilerem od lat, przejechałem z nim ok. 70-80 tysi km i nie narzekam na brudne spodnie. Różnicę w smarowaniu widzę bo nie muszę co kilkaset km ganiać za moto ze sprajem :wink: . I nie muszę o tym pamiętać :) .

:twisted:

Zadomowiony na dobre

Igor pisze:

Acent - może zbyt mocno odkręcałeś regulację intensywności smarowania :wink: ? Jeżdżę ze scottoilerem od lat, przejechałem z nim ok. 70-80 tysi km i nie narzekam na brudne spodnie. Różnicę w smarowaniu widzę bo nie muszę co kilkaset km ganiać za moto ze sprajem :wink: . I nie muszę o tym pamiętać :) .

:twisted:

Problem był taki że jak dobrze ustawiłem to przy prędkości do 100 km było ok.Jak wyjechałem na autostradę i jechałem 140 to siła odśrodkowa większa i rzucało wszędzie.Wiem ,że można regulować ale wymaga to ciągłego grzebania w czasie jazdy :wink:
Na szczęście teraz też nie muszę o tym pamiętać :)

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
http://www.motooiler.pl/

Zadomowiony na dobre

Orzep pisze:
http://www.motooiler.pl/

Wszystko fajnie ale nie ma nawet oferty na tej stronie, cennika, na aledrogo nie ma nawet takiego czegoś jak motooiler czy v-oila...

Jakaś dziwna sprawa ten motooiler.... :/

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
Moto-oiler jest super wygodny w użytkowaniu, tani, nie wymaga specjalistycznych olejów, pracuje na zwykłym hipolu za 10zł/1l. Tylko producent jest jakiś problematyczny :lol: Chyba na każdym forum motocyklowym znajdą się tematy pt: "zamówiłem motooilera, zapłaciłem i od x miesięcy czekam" :P Ale jak już się doczekasz, to towar prima sort :)
Są jeszcze inne polskie olejarki o podobnej budowie, np: http://www.wilkuj.cba.pl/
To akurat wyrób naszego forumowego kolegi :)

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://teamleszcze.com
kuba_astr pisze:
Wszystko fajnie ale nie ma nawet oferty na tej stronie, cennika, na aledrogo nie ma nawet takiego czegoś jak motooiler czy v-oila...
Jakaś dziwna sprawa ten motooiler.... :/

...są partnerzy na stronie. Jest też z Poznania :wink:
Ja na szczescie nie potrzebuje olejarki, wiec sie na temat tego, czy innego produktu i Producenta nie wypowiadam. Kolega ma juz 2gi zestaw z mojego linka i chyba zadowolony, bo nie słyszę marudzenia. Choć ostatnio jak jechaliśmy przestała "gadać" oliwiarka...przyczyna była jakaś kostka elektryczna.

Pozdro Orzep
p.s. Do dalekiej turystyki tylko kardan...mówię Wam! :wink:

Zadomowiony na dobre

Orzep pisze:
...
p.s. Do dalekiej turystyki tylko kardan...mówię Wam! :wink:

To jest jasne jak słońce oczywiście :) Ja używałem już paru zestawów Scottoilera i zawsze byłem bardzo zadowolony, dlatego coś takiego założę do DRy na bank, bo nie chce mi się tetrać przy łańcuchu :/

Zastanawiam się nad używanym Scottoilerem a właśnie takim motooilerem, chociaż nie znam różnicy cenowej z braku tej drugiej wartości :D

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
Nowy motooiler kosztował "detalicznie" chyba coś koło 370 czy 380zł. Pamiętam, że na różnych forach były też zbiorowe akcje i na hasło "forum takiego czy innego motocykla" można było kupić z niezłym rabatem, poniżej 300zł. Ale tak jak wcześniej pisałem, takie grupowe zakupy kończyły się różnie :roll:

Zadomowiony na dobre

Mam e-system... powiem szczerze że nie jestem jakiś zadowolony... ciągle się psuję, ciągle gdzieś chlapie, ciągle dorabiam nowe końcówki bo te się urywają. Wszędzie cieknie i wgl... nie ma to jak raz na jakiś czas przejechać sprayem i tyle.

Scottoiler to marka, dużo się za nią płaci, v-oila i motooilery jakieś made in poland w zupełności wystarczą.

Zadomowiony

Witam,
Ja mam olejarke Wilka i bardzo sobie chwale. Ustawienie manualne pozwala dobrac czestotliwosc otwarcia zaworu. Mozna stosowac olej o roznej gestosci. Zakup byl zbiorczy przez forum F650gs i cena bardzo dobra. Na razie bez zadnych awarii.

Zadomowiony

Po co to potrzebne.?? :?:
Są dwie szkoły pruszkowska i wołomińska smarować lub nie.

Z doswiadczenia kiedy jeszcze jezdziłem łańcuchowcem przebiegi od 18- 20 tys bez względu na szkołę.
Wady : ubrudzony wachacz i noga pasazera albo nieprzyjemny szum pracującego na sucho łańcucha. Wybór dla zainteresowanego. :D