Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 17:54

Autor Wiadomość
 Tytuł: BMW R1100S - opinie etc...
Poeta forumowy

Witam!
Zastanawiam się nad zakupem dla siebie jakiegoś "wozidełka" do miasta i poza (jakieś niewielkie wypady). Do głowy przyszedł mi model R1100S od beemwe - wizualnie mi się podoba, do tego nigdy nie miałem boxera - nie znalazłem za wiele na jego temat w googlach....
Czy ktoś miał styczność z tym motocyklem - silnik rozumiem ten sam sam co w GS11 z niewielką kosmetyką (lub bez)?

Pzdr!

Tytuł: Re: BMW R1100S - opinie etc...
Zadomowiony

Hej.
Kolego jakieś 3 lata temu myślałem o zakupie R1100S. Oglądałem nawet dwa egzemplarze,jednym przejechałem się ale tylko dosłownie na jedynce po parkingu więc wiele o jeździe powiedzieć nie mogę. Po wielu przemyśleniach kupiłem w końcu 1150GS i z perspektywy czasu nie żałuję. eSka faktycznie również dla mnie jest motocyklem ładnym,innym i rzadkim co też było dla mnie dużą zaletą. Musisz być jednak świadom że w polsce praktycznie niesprzedawalnym... U nas jest taki stereotyp że motocykl sportowy musi mieć 4 cylindry i kręcić się do 15000obr/min. Jeśli nie miałeś boxera przejedź się!!! Na seryjnym wydechu chodzi strasznie,jak CC700... Na akcesoryjnym (ja mam Sebringa) genialnie,nie za głośno nie za cicho i strasznie basowo. Ceny wydechów do eSki abstrakcyjne więc weź to pod uwagę,ale zawsze można przerobić oryginał. Jeśli myślisz o sprzęcie do miasta to na plus będziesz miał ogromny moment z dołu,można jechać jak dieslem do ok. 3000obr/min naprawdę całkiem dynamicznie. Spalanie małe,trasa 5-6 miasto 6-7. Na minus to raczej dość twardsze zawieszenie wibracje i trzęsienie na wolnych obrotach które ja akurat lubię,wiem że motocykl żyje i nie mam wrażenia że jadę na silniku elektrycznym tylko spalinowym :wink: Widząc jak prowadzi się GS na oponach mieszanych myślę że eSką na szosowych przycieranie "cyckami" na winklach nie będzie problemem-w końcu to BMW więc zawieszenie to mistrzostwo. Od siebie doradzę ci tylko nie skreślaj boxera a tym samym R1100S bo kilku minutach jazdy... Daj mu szanse a gwarantuje ci że w pewnym momencie ta dziwna inność przerodzi się w fascynację. Nie wiem czym jeździsz/jeździłeś ale o brak mocy się nie obawiaj,dynamika jeśli zechcesz odkręcić jest jak dla mnie w zupełności wystarczająca a S ma 15KM więcej. Ja miałem wiele motocykli,ostatnim był prawie nowy skośnooki. Ale były jakieś nudne,w końcu doszło do tego że nie chciało mi się nimi jeździć. Po roku i 10tys. km spędzonym na boxerze raczej już nie rozstanę się z "cycatką". Powodzenia.

Trochę o technice (silnik mocno zmodyfikowany w stosunku do GS-a):

http://www.motocykle-bmw.pl/index.php/1 ... -2003-2004

Tytuł: Re: BMW R1100S - opinie etc...
Poeta forumowy

Dzięki za sprezentowane informacje i link ! Tych motocykli faktycznie jest nie wiele, przez co coraz bardziej skłaniam się do poszukiwań takiego egzemplarza dla siebie. Po głowie chodzi mi jeszcze R1100R...