Dzisiaj jest sobota, 5 września 2026, 11:38

Autor Wiadomość
 Tytuł: Podwyższenie kierownicy
Honorowy bajkopisarz

Kiedyś się upierałem, że Tenere ma idealną wysokość kierownicy do jazdy w terenie gdyż w terenie i tak powinno się jeździć w lekkim przysiadzie ;)
Dziś już zawijam ogon pod siebie i grzecznie przyznaję, że Bajkał w półprzysiadzie leży poza moimi mozliwościami :roll:

Chciałbym zapytać jak będą sprawdzać się takowe "dystansery"?
[ img ]

Używa tego ktoś? Jak to się przosi na jazdę (jakieś efekty uboczne) i jak to jest wytrzymałe na dłuższy termin?
Tak pytam bo przez głowę przechodzi mi myśl, że dodatkowe 3cm może trochę nadwyrężyć mocowanie i/lub pomogać/przeszkadzać w opanowu motocykla.

Druga sprawa...
...jak dalece mogę podnieść kierownicę w XT660Z (2009) bez ingerencji w okablowanie?
Coś tam gdzieś kiedyś wyczytałem o 25-30mm ale nie mogę tego odszukać.
Ogólnie cena taka sama więc jak się da to chciałbym podnieść "max'a".

Wielkie dzięki, Hej!

Tytuł: Re: Podwyższenie kierownicy
Aktywny

Tak by nie ruszać kabli to max 30mm.
Dobre podwyższenia robi sw-motech

Honorowy bajkopisarz

berserkers pisze:
Tak by nie ruszać kabli to max 30mm.
Dobre podwyższenia robi sw-motech

Co masz na myśli pisząc "dobre"?

Pytam bo na mój prosty łeb potrzeba wielkiego geniuszu by sknocić prosty kawałek aluminium na CNC.
No ale mój łeb jeszcze wszystkiego nie widział ;)

Bardziej obawiam się, że napiszecie, że przy endurowaniu nawet "SW-Motech" robi w gacie i pęka :?

Zadomowiony na dobre

Ja polecam , mam podobne 35 mm, wada w Adv polega na tym że tam oś montażu kierownicy jest pod katem w stosunku do półki, czyli im wyższe podwyższenie tym bardziej idzie w tył co dość przeszkadza. Ale w twojej tenerce chyba jest normalnie prostopadle do półki

PS. A jeszcze jedno sprawdź czy napewno pasują do twojego moto nie tylko średnica kierownicy ale i rozstaw śrub, ja jakieś tanie kupiłem dokładnie na moją kierownicę ale otwory już nie pasowały i musiałem kupić inne...

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
A nie prościej wstawić tulejki między półkę i fabryczne mocowania? Dwie tuleje średnicy powiedzmy 25mm długości 30mm i z otworem pewnie 10mm. I do tego dwie śruby 30mm dłuższe niż oryginał. Wymiary podaję oczywiście z sufitu, akurat takie tulejki mam u siebie w KTMie, w tenerze może być inna śruba czy średnica mocowań. Koszt prawie zerowy, efekt ten sam ;)

Honorowy bajkopisarz

Lasoch ma racje jeśli konstrukcja półki w tenerze pozwala na taką operację.
Ryteu a przemyśl sobie jeszcze zrobienie obniżonych podnóżków, ja mam obniżone o 2,5 cm i różnica w prowadzeniu i wyważeniu motocykla jest kolosalna w terenie - czasem śmigam GSem kolegi który nie ma obniżonych, on też był w szoku że te 2,5 cm niżej tak zmieniają zachowanie motocykla.
A na trasie też wygodniej bo nogi mniej zgięte, ja jeszcze przy okazji poszerzyłem podnóżki i wygoda też większa w terenie i na szosie.

Zadomowiony na dobre

Nie zgadzam się z wami chłopaki, ta jedna (dwie) śróba dłuższa o 30 mm w tulejce będzię dużo bardziej nadwyrężana, a w tym rozwiązaniu mamy jedną (dwie) krótką oryginalną i dwie (cztery) dłuższe.

Mirek opisz dokładniej może jakieś fotki z tym obniżaniem ? ciąłeś to i spawałeś czy jak ? w miejscu mocowania do ramy czy same podnóżki ?

Honorowy bajkopisarz

Obniżenie podnóżków to też wspaniały pomysł, jednak władam tylko polowym zestawem naprawczym. Z tego też powodu "dorobienie tulejki" w moim przypadku to nie koszt "zerowy" ale kosmiczna produkcja na skale NASA.
Brytole może i zrobili maszyną parową, może nawet i zrobili ją w mieście w którym mieszkam... ale to było 100 lat temu i dziś jedyną rzeczą która potrafią dokonać jest zainstalowanie nowej aplikacji do aj-fona. Dorobienie tulejki wymaga tu 20 kasków bezpieczeństwa i miliona kamizelek Hi-Viz :evil:

Jestem skłonny "przepłacić" te 20gbp i nabyc gotowca. Jedyne co się martwie to, że taki zabieg może troche obciążyć półki i gwinty (siła razy ramię z 5 klasy podstawówki) i coś napsuć w moim wielbłądzie.
Dakarowcem nie jestem i raczej jakiś wielkich obciążeń moja Tenere nie doświadcza ale jednak 120 kilo uczepione w strachu kierownicy z pełnymi gaciami przed kolejną dziurą może narobić pewnych szkód :twisted:
Dlatego chciałbym się upewnić ile w takim zabiegu jest pożytku i jaka jest szansa na przedobrzenie.

Ta opcja o której wspominacie (chyba ta) też jest dospętna jako gotowiec...
[ img ]
Ale kosztuje więcej i jest zmocowana na jednej śrubie więc szansa "wyłamki" jest podwojona.

Honorowy bajkopisarz

same podnóżki (w ramę bym nie ingerował) - odciąłem mocowanie, wygiąłem z płaskownika nowe, przyspawałem, potem do piaskowania i ocynk, wygląda jak turatech za 450 zł :)

tu sobie zobacz - te są poszerzone ten dospawany łuk na górze:
[ img ]

A tu są tylko obniżone (bez poszerzenia) - większej fotki nie znalazłem (dospawany płaskownik z otworem:
http://www.motorrad-koffer-shop.de/inc/ ... Breite=237 (wstawiam link bo fotka coś wywala fonty w poście)

A poszerzenie, to kumpel mi wyciął pasek z blachy 3mm ząbkowany - zagiąłem go łukowo itd... fotkę mogę wieczorem zapodać. poszerzenie też pomaga w terenie jak i na szosie, w terenie łatwiej trafić nogą po podpórce, zwłaszcza jak but cały w błocie oblepiony, na stojaka też wygodniej jechać, a na trasie można sobie nogę w różnych pozycjach ułożyć
W tej chwili w zimie mam plan zrobić sobie piwoty obrotowe.

Prozaik forumowy

Igrek, w motobau.de masz podnóżki obniżone o 3 cm. Założyłem od nich do swojej 690. Do obejrzenia przy najbliższej okazji.

Zadomowiony na dobre

No widziałem ale cena zabija

Honorowy bajkopisarz

Podnóżki fajna sprawa, jak dorobię się garażu... w UK to trudna sprawa bo domy są wielkości garażu, a garaże w cenie domu :lol: ... to z pewnością będę cos spawać i wyginać. Jak na razie to nici z zabawy i ograniczam się do gotowców za rozsądną cenę. Na 450pln za dwa kawałki blachy pod buciory to chyba nigdy w życiu sie nie zdecyduję, to już wolę za 800 spawarkę zakupić i kuchni pod zlewem warsztat otworzyć :wink:

Wracając do kierownicy... czy komus udało się już takie podniesienie połamać? Znacie jakieś przypadki?

Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://www.svforum.pl
igrek pisze:
Nie zgadzam się z wami chłopaki, ta jedna (dwie) śróba dłuższa o 30 mm w tulejce będzię dużo bardziej nadwyrężana, a w tym rozwiązaniu mamy jedną (dwie) krótką oryginalną i dwie (cztery) dłuższe.

Zgadzać się nie musisz, ale fizyki nie zmienisz :P Podnosząc kierownicę w jakikolwiek sposób zwiększamy jej odległość od górnej półki, w której jest mocowana. Siła razy ramię daje nam moment gnący. Największą wartość moment ten osiąga na łączeniu "wieżyczek" z półką. Niezależnie czy zastosujemy dwie proste tulejki i dłuższe śruby czy zastosujemy kupne kształtki wyfrezowane z aluminium, zmiana odległości jest ta sama i zmiana momentu gnącego w newralgicznym punkcie jest ta sama :)

Ryteu, jak u Was aż taka posucha z fachowcami, to pomierz motocykl, napisz mi jakiej średnicy, jakiej wysokości i z jakim otworem mają być tuleje i Ci wytoczę i wyślę :) Śruby dłuższe to też nie problem, mam pod nosem hurtownię, a i w garażu spory zapas :P

Honorowy bajkopisarz

lasooch pisze:
Ryteu, jak u Was aż taka posucha z fachowcami, to pomierz motocykl, napisz mi jakiej średnicy, jakiej wysokości i z jakim otworem mają być tuleje i Ci wytoczę i wyślę :) Śruby dłuższe to też nie problem, mam pod nosem hurtownię, a i w garażu spory zapas :P

Problem w tym, że przesyłki i doróbki wyjdą drożej niż te klocki co w pierwszym poście zamieściłem... pytanie zatem czy warto? Trochę obawiam się skód spowodowanych taką przeróbka dlatego pytam na forum jakie są Wasze opinie na temat podwyższania kiery i awarii z tym związanych.
Z drugiej strony choć Tenere w Italii składana to z FIAT'em dużo wspólnego nie ma i 3cm nie powinny jakiejś tragedii spowodować.
Jednak wolę się zapoznać z doswiadczeniami już doświadczonych, niż jak 3 latek pchać paluchy do pieca ;)

Lasooch Twoje tulejki na własnym udzie turlane i poświęcone najwyższej jakości spirytusowym oddechem z pewnością przebiją nawet tytanowe patenty rodem z Rosswell.
Do tego będą miały cudowne właściwości, będą odpędzać złe duchy i przypędzać młode kobiety ale nie jestem pewnień czy dałbym radę podołać odopowiedzialności związanej z posiadaniem takiego upgrejdu :roll:

Inna sprawa, że zaleniwy jestem 8)

Te klocki mam za 20gbp w sklepie na rogu, chcę tylko się upewnić, że krzywdy sobie nimi nie zrobie :wink:

Aktywny

wejdz na xt660.pl jest tam pare osób ktore maja podwyzszoną kiere w tenerce