| Autor |
Wiadomość |
|
Plpablo
|
Tytuł: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 10:38 |
|
|
|
Witam kumpel poszukuje ramy do 950 choć 990 to chyba to samo, jeżeli nie to mnie poprawcie. Jeżeli ma ktoś jakieś informacje na temat części albo rzuciło mu się gdzieś w oczy ogłoszenie z ramą do kata to proszę o kontakt na PW lub tutaj na forum. Będę wdzięczny za każde info.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
esi
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 10:40 |
|
|
|
Tak z ciekawosci, jak udalo mu sie wykonczyc rame?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Plpablo
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 10:43 |
|
|
esi pisze: Tak z ciekawosci, jak udalo mu sie wykonczyc rame? To nie on,sprzęt przyjechał z Włoch i po rozbiórce okazało się że jest kulawa i nie nadaje się do jazdy
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
esi
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 10:57 |
|
|
|
A co z nia bylo nie tak? Tzn po czym to stwiedziliscie? Przepraszam za ciekawosc :P
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Plpablo
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 12:12 |
|
|
esi pisze: A co z nia bylo nie tak? Tzn po czym to stwiedziliscie? Przepraszam za ciekawosc :P Nie wiem ponieważ kumpel zadzwonił z prośbą i powiedział że potrzebuje ramę bo sam jest kiepski w używaniu internetu i kompa do szukania, więcej mi informacji nie było potrzeba
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 12:44 |
|
|
|
Z całym szacunkiem, ale w polskim systemie prawnym nowa rama = inny motocykl. Lepiej i, podkreślam, bardziej zgodnie z prawem, jest sprzedać moto na części i kupić inne moto. Chyba, że albo nie zamierza rejestrować albo chce mieć problemy z urzędem (i czasem policją).
Każde takie motanie z ramą to potem podejrzenie o druciarstwo, albo co gorsze, o paserstwo --> moto nie do odsprzedania, chyba że za pół darmo. Nieważne że nieuzasadnionwe, nie da się tego wytłumaczyć nabywcy na 100%. Po co mu to ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
żółf
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 13:39 |
|
|
mario33 pisze: Z całym szacunkiem, ale w polskim systemie prawnym nowa rama = inny motocykl. Lepiej i, podkreślam, bardziej zgodnie z prawem, jest sprzedać moto na części i kupić inne moto. Chyba, że albo nie zamierza rejestrować albo chce mieć problemy z urzędem (i czasem policją).
Każde takie motanie z ramą to potem podejrzenie o druciarstwo, albo co gorsze, o paserstwo --> moto nie do odsprzedania, chyba że za pół darmo. Nieważne że nieuzasadnionwe, nie da się tego wytłumaczyć nabywcy na 100%. Po co mu to ? Akurat nie do końca jest tak. Nie widzę problemu w kupnie legalnej używanej rami i zarejestrowania/przerejestrowania motocykla (oczywiście na VIN nowej ramy, a więc nowy motocykl) Można też kupić nową ramę od KTM'a (dowiedz się ile sobie za taką życzą, bo akurat KTM ma czasem normalne ceny takich części i może de facto wyjść taniej niż szukanie używki). Wtedy dostaje się ramę bez VINu i przez diagnostę nabija się VIN ze starej ramy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 14:03 |
|
|
żółf pisze: Akurat nie do końca jest tak. Nie widzę problemu w kupnie legalnej używanej rami i zarejestrowania/przerejestrowania motocykla (oczywiście na VIN nowej ramy, a więc nowy motocykl) Można też kupić nową ramę od KTM'a (dowiedz się ile sobie za taką życzą, bo akurat KTM ma czasem normalne ceny takich części i może de facto wyjść taniej niż szukanie używki). Wtedy dostaje się ramę bez VINu i przez diagnostę nabija się VIN ze starej ramy. Przeczytaj dokładnie oryginalny i mój post. Nigdzie nie napisałem że się nie da.... Kolega w pierwszym poście nie szukał nowej ramy od producenta. Tylko w takim przypadku nie ma żadnych problemów. W każdym innym - pojawi się milion pytań od rejestrującego (i odkupującego): - skąd rama ? nowa czy używka ? nowa to faktura, używka to pochodzenie - jakie moto, dlaczego sama rama, powypadkowa? resztę części zgubiono ? (lol) ukradziona ? - dowód pochodzenia proszę - faktura zakupu, protokół ubezpieczeniowy, protokół policyjny ? Nie ma miętkiej gry tutaj... Łatwo nie ma.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
esi
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 14:08 |
|
|
|
Chyba ze kolega jest zakochany i nie chce przenigdy sprzedac swojego kata :p A tak serio to jesli kiedys bedzie sprzedawal ze zmieniona rama - uzywana, to pewnie bedzie mu ciezko sprzedac w rozsadnych pieniadzach.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gompka
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 15:14 |
|
|
|
albo po prostu zarejestruje ramę jako motocykl... ...po przełożeniu całego szpeju z drugiego sprzętu z krzywą ramą ile takich sprzętów chodzi po allegro a sprzedający nawet nie obwieszcza, że złożony z czterech. dobrze, jeśli części pochodzą od tego samego modelu ;-)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 15:23 |
|
|
|
eee... nie ma co demonizowac. Moze kupil "wymarzone moto" od handlarza i sie okazalo ,ze tarfione. Chce zrobic pod siebie i jezdzic "az odpadna kola" . Juz kiedys pisalem. Przelozona rama to nie zbronia. Jak jest zrobione elaglnie od A do Z to jaki problem?
BTW: Dysponuje namiarem na goscia, ktory moze Wam ta rame naprawi poprostu. Ja wiem,ze druciarstwo, bla,bla, bla... tez mialem takie zdanie do momentu jak nie zobaczylem jak to jest robione i koncowych efektow. Koszt relatywnie niewielki ~1500 a dziala gosc cuda.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Plpablo
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: środa, 2 października 2013, 17:31 |
|
|
newbie007 pisze: eee... nie ma co demonizowac. Moze kupil "wymarzone moto" od handlarza i sie okazalo ,ze tarfione. Chce zrobic pod siebie i jezdzic "az odpadna kola" . Juz kiedys pisalem. Przelozona rama to nie zbronia. Jak jest zrobione elaglnie od A do Z to jaki problem?
BTW: Dysponuje namiarem na goscia, ktory moze Wam ta rame naprawi poprostu. Ja wiem,ze druciarstwo, bla,bla, bla... tez mialem takie zdanie do momentu jak nie zobaczylem jak to jest robione i koncowych efektow. Koszt relatywnie niewielki ~1500 a dziala gosc cuda. Dokładnie tak jest jak piszesz ,motocykl z włoch od handlarza i wyszło jak wyszło Możesz podrzucić na Pw kontakt do gościa co takie cuda naprawia ,może coś wyczaruje.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: czwartek, 3 października 2013, 09:29 |
|
|
|
newbie.. ja się nie znam na spawalnictwie... ale trzeba pamiętać iż rama w kacie jest chromowo-Molibdenowa, nie wiem czy to się tak po prostu spawa
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
newbie007
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: czwartek, 3 października 2013, 09:47 |
|
|
|
Ja tym bardziej na spawaniu sie nie znam. Ale jak znam zycie to pewnie o tym wiedza.
Nie mam zamiaru na sile tez sie spierac z kimkolwiek (to akurat nie do Ciebie) o takich metodach naprawy ramy, ale jakis czas handlowalem autami i naprawy blacharsko-lakiernicze nie sa mi obce. A nie bylem w stanie poznac czy i gdzie byla uszkodzona rama , ktora naprawili. Okazalo sie,ze cala glowka byla urwana. :shock: Sam zaklad z laserami, naciagami, miernikami i cla areszta bardziej przypominal nasa jak kowalstwo u mietka. :mrgreen:
Tak jak zawsze bylem absolutnie przciwny naprawianiu ramy tak po tym co zobaczylem jestem w stanie uwierzyc,ze da sie to zrobic dobrze.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Johnny
|
Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv Post: czwartek, 3 października 2013, 10:09 |
|
|
|
Newbie, napisz na forum gdzie to takich magików można znaleźć. Może kiedyś się przydać. Nigdy nie rozumiałem przesyłania użytecznych namiarów czy linków na priv...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |