Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 05:48

Autor Wiadomość
 Tytuł: kupię RAME do KTM 950 adv
Aktywny

Witam
kumpel poszukuje ramy do 950 choć 990 to chyba to samo, jeżeli nie to mnie poprawcie.
Jeżeli ma ktoś jakieś informacje na temat części albo rzuciło mu się gdzieś w oczy ogłoszenie z ramą do kata to proszę o kontakt na PW lub tutaj na forum.
Będę wdzięczny za każde info.

Tytuł: Re: kupię RAME do KTM 950 adv
Honorowy bajkopisarz

Tak z ciekawosci, jak udalo mu sie wykonczyc rame?

Aktywny

esi pisze:
Tak z ciekawosci, jak udalo mu sie wykonczyc rame?

To nie on,sprzęt przyjechał z Włoch i po rozbiórce okazało się że jest kulawa i nie nadaje się do jazdy

Honorowy bajkopisarz

A co z nia bylo nie tak? Tzn po czym to stwiedziliscie? Przepraszam za ciekawosc :P

Aktywny

esi pisze:
A co z nia bylo nie tak? Tzn po czym to stwiedziliscie? Przepraszam za ciekawosc :P

Nie wiem ponieważ kumpel zadzwonił z prośbą i powiedział że potrzebuje ramę bo sam jest kiepski w używaniu internetu i kompa do szukania, więcej mi informacji nie było potrzeba

Takiemu nie podskoczysz!

Z całym szacunkiem, ale w polskim systemie prawnym nowa rama = inny motocykl. Lepiej i, podkreślam, bardziej zgodnie z prawem, jest sprzedać moto na części i kupić inne moto. Chyba, że albo nie zamierza rejestrować albo chce mieć problemy z urzędem (i czasem policją).

Każde takie motanie z ramą to potem podejrzenie o druciarstwo, albo co gorsze, o paserstwo --> moto nie do odsprzedania, chyba że za pół darmo. Nieważne że nieuzasadnionwe, nie da się tego wytłumaczyć nabywcy na 100%. Po co mu to ?

Bajkopisarz forumowy

mario33 pisze:
Z całym szacunkiem, ale w polskim systemie prawnym nowa rama = inny motocykl. Lepiej i, podkreślam, bardziej zgodnie z prawem, jest sprzedać moto na części i kupić inne moto. Chyba, że albo nie zamierza rejestrować albo chce mieć problemy z urzędem (i czasem policją).

Każde takie motanie z ramą to potem podejrzenie o druciarstwo, albo co gorsze, o paserstwo --> moto nie do odsprzedania, chyba że za pół darmo. Nieważne że nieuzasadnionwe, nie da się tego wytłumaczyć nabywcy na 100%. Po co mu to ?

Akurat nie do końca jest tak. Nie widzę problemu w kupnie legalnej używanej rami i zarejestrowania/przerejestrowania motocykla (oczywiście na VIN nowej ramy, a więc nowy motocykl) Można też kupić nową ramę od KTM'a (dowiedz się ile sobie za taką życzą, bo akurat KTM ma czasem normalne ceny takich części i może de facto wyjść taniej niż szukanie używki). Wtedy dostaje się ramę bez VINu i przez diagnostę nabija się VIN ze starej ramy.

Takiemu nie podskoczysz!

żółf pisze:
Akurat nie do końca jest tak. Nie widzę problemu w kupnie legalnej używanej rami i zarejestrowania/przerejestrowania motocykla (oczywiście na VIN nowej ramy, a więc nowy motocykl) Można też kupić nową ramę od KTM'a (dowiedz się ile sobie za taką życzą, bo akurat KTM ma czasem normalne ceny takich części i może de facto wyjść taniej niż szukanie używki). Wtedy dostaje się ramę bez VINu i przez diagnostę nabija się VIN ze starej ramy.

Przeczytaj dokładnie oryginalny i mój post. Nigdzie nie napisałem że się nie da....

Kolega w pierwszym poście nie szukał nowej ramy od producenta. Tylko w takim przypadku nie ma żadnych problemów. W każdym innym - pojawi się milion pytań od rejestrującego (i odkupującego):
- skąd rama ? nowa czy używka ? nowa to faktura, używka to pochodzenie - jakie moto, dlaczego sama rama, powypadkowa? resztę części zgubiono ? (lol) ukradziona ?
- dowód pochodzenia proszę - faktura zakupu, protokół ubezpieczeniowy, protokół policyjny ?

Nie ma miętkiej gry tutaj... Łatwo nie ma.

Honorowy bajkopisarz

Chyba ze kolega jest zakochany i nie chce przenigdy sprzedac swojego kata :p
A tak serio to jesli kiedys bedzie sprzedawal ze zmieniona rama - uzywana, to pewnie bedzie mu ciezko sprzedac w rozsadnych pieniadzach.

Honorowy bajkopisarz

albo po prostu zarejestruje ramę jako motocykl...
...po przełożeniu całego szpeju z drugiego sprzętu z krzywą ramą
ile takich sprzętów chodzi po allegro a sprzedający nawet nie obwieszcza, że złożony z czterech.
dobrze, jeśli części pochodzą od tego samego modelu ;-)

Zadomowiony na dobre

eee... nie ma co demonizowac. Moze kupil "wymarzone moto" od handlarza i sie okazalo ,ze tarfione. Chce zrobic pod siebie i jezdzic "az odpadna kola" . Juz kiedys pisalem. Przelozona rama to nie zbronia. Jak jest zrobione elaglnie od A do Z to jaki problem?

BTW: Dysponuje namiarem na goscia, ktory moze Wam ta rame naprawi poprostu. Ja wiem,ze druciarstwo, bla,bla, bla... tez mialem takie zdanie do momentu jak nie zobaczylem jak to jest robione i koncowych efektow. Koszt relatywnie niewielki ~1500 a dziala gosc cuda.

Aktywny

newbie007 pisze:
eee... nie ma co demonizowac. Moze kupil "wymarzone moto" od handlarza i sie okazalo ,ze tarfione. Chce zrobic pod siebie i jezdzic "az odpadna kola" . Juz kiedys pisalem. Przelozona rama to nie zbronia. Jak jest zrobione elaglnie od A do Z to jaki problem?

BTW: Dysponuje namiarem na goscia, ktory moze Wam ta rame naprawi poprostu. Ja wiem,ze druciarstwo, bla,bla, bla... tez mialem takie zdanie do momentu jak nie zobaczylem jak to jest robione i koncowych efektow. Koszt relatywnie niewielki ~1500 a dziala gosc cuda.

Dokładnie tak jest jak piszesz ,motocykl z włoch od handlarza i wyszło jak wyszło

Możesz podrzucić na Pw kontakt do gościa co takie cuda naprawia ,może coś wyczaruje.

Takiemu nie podskoczysz!

newbie.. ja się nie znam na spawalnictwie... ale trzeba pamiętać iż rama w kacie jest chromowo-Molibdenowa, nie wiem czy to się tak po prostu spawa

Zadomowiony na dobre

Ja tym bardziej na spawaniu sie nie znam. Ale jak znam zycie to pewnie o tym wiedza.

Nie mam zamiaru na sile tez sie spierac z kimkolwiek (to akurat nie do Ciebie) o takich metodach naprawy ramy, ale jakis czas handlowalem autami i naprawy blacharsko-lakiernicze nie sa mi obce. A nie bylem w stanie poznac czy i gdzie byla uszkodzona rama , ktora naprawili. Okazalo sie,ze cala glowka byla urwana. :shock: Sam zaklad z laserami, naciagami, miernikami i cla areszta bardziej przypominal nasa jak kowalstwo u mietka. :mrgreen:

Tak jak zawsze bylem absolutnie przciwny naprawianiu ramy tak po tym co zobaczylem jestem w stanie uwierzyc,ze da sie to zrobic dobrze.

Aktywny

Newbie, napisz na forum gdzie to takich magików można znaleźć. Może kiedyś się przydać.
Nigdy nie rozumiałem przesyłania użytecznych namiarów czy linków na priv...