| Autor |
Wiadomość |
|
KGT
|
Tytuł: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: środa, 25 marca 2015, 19:30 |
|
|
|
Mam taki amortyzator scotts (z tyłu napis ohlins) co to już w niejednym motorze działał. Na maksymalnym skręceniu prawie, że można dźwignię ręczne przekręcić - chyba wymaga czegoś więcej niż nowy olej (już miał wymieniany). Serwis ohlinsa za regenerację chce coś koło 500 zł.
Pytanie - czy nie narażę się na śmieszność wysyłając za te pieniądze do regeneracji?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Fabian
|
Tytuł: Re: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: środa, 25 marca 2015, 19:51 |
|
|
Cytuj: Mam taki amortyzator scotts (z tyłu napis ohlins) co to już w niejednym motorze działał. Na maksymalnym skręceniu prawie, że można dźwignię ręczne przekręcić - chyba wymaga czegoś więcej niż nowy olej (już miał wymieniany). Serwis ohlinsa za regenerację chce coś koło 500 zł.
Pytanie - czy nie narażę się na śmieszność wysyłając za te pieniądze do regeneracji?
Zakres tłumienia jest także regulowany, śrubką z boku można to ustawić w jakim zakresie ma brać.
Tu jest instrukcja, zerknij strona 11:
http://www.scottsonline.com/litrack/257.pdf
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
KGT
|
Tytuł: Re: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: środa, 25 marca 2015, 20:28 |
|
|
|
Dzięki Fabian. Sprawdziłem, ale pokręcenie bocznymi śrubkami już na niego nie wpływa. Chyba wymaga wymiany uszczelnień.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
rrolek
|
Tytuł: Re: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: środa, 25 marca 2015, 21:22 |
|
|
|
Witam
Zaczął bym od rozbiórki, kilkukrotnego płukania naftą i napełnienia nowym olejem.
Tam w środku nie ma żadnych uszczelnień "płetwy". Są jedynie uszczelnienia wałka, pokręteł, śrubek i pokrywy - jak by padły to byś widział. Jak miał wyciek do w miejsce oleju poszło powietrze i to powoduje ten efekt o którym piszesz.
Może więc po prostu jest zapowietrzony (czy też tak działa w pozycji "do góry nogami"?) lub wytarty (wtedy szmelc, albo próbować z nieco gęściejszym olejem).
Ntb wszystkie o-ringi i x-ringi na wałku są o ile pamiętam typowe, ten z pod pokrywy też by pewnie podebrał.
Pozdr
rr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
esi
|
Tytuł: Re: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: środa, 25 marca 2015, 22:31 |
|
|
|
Tak poza konkursem, masz polke w 990 pod ten amorek?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
KGT
|
Tytuł: Re: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: środa, 25 marca 2015, 22:41 |
|
|
Cytuj: Tak poza konkursem, masz polke w 990 pod ten amorek?
W lc8 mam komplet scotts: półka + amor i podwyższenie kierownicy.
Ten słaby amor mam przypięty w lc4, bez półki, na kierownicę i to trochę lipa.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dudopl
|
Tytuł: Re: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: czwartek, 26 marca 2015, 06:35 |
|
Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
|
|
Ja robiłem serwis swojego. I będę musiał zrobić ponownie bo za rzadki olej zalałem. Nie mogłem znaleźć jaki się wlewa, wlałem 5w i jest za rzadki :( 10W będzie optymalny. 500 PLN to kpina.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
KGT
|
Tytuł: Re: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: czwartek, 26 marca 2015, 20:07 |
|
|
Żeby był jakiś pożytek z tego wątku oprócz otrzeźwiających uwag,
to jak się robi serwis olejowy znalazłem:
prosto
i bardziej skomplikowanie
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
KGT
|
Tytuł: Re: Regeneracja amortyzatora skrętu scotts (ohlins) Post: niedziela, 29 marca 2015, 09:29 |
|
|
|
Zrobione. Wlany gęstszy olej - 5W wydaje się że działa jak należy.
Dzięki koledzy
|
|
| Na górę |
Offline |
 |