Dzisiaj jest czwartek, 10 września 2026, 20:58

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S] KTM LC4 ADVenture 2003
Poeta forumowy

Z różnych względów osobistych rozważam sprzedaż mojego ukochanego LC4.

Kilka faktów:
- KTM LC4 ADVenture, rocznik 2003
- 2 właścicieli, 1 właściciel architekt, Austriak, 2 właściciel to ja.
- Przebieg (oryginalny) 74 350 km, ze mną zrobił 20 000 km, od grudnia 2010

Stan optyczny dobry, przez lata nazbierało się trochę obcierek na baku i handbarach, żadnych wielkich gleb czy szlifów, moje 2 parkingówki typu "zgasł w zakręcie ze ssaniem", albo "nóżka się złożyła" pode mną.
Stan techniczny bardzo dobry. :)

Po zakupie szybko się zaprzyjaźniliśmy a podczas pierwszego przeglądu nauczyłem się mu regulować zawory, kopać i inne takie. :)
Potem już poszło z górki - pierwsze tysiące z KTMem, każdy kto ma wie jak jest ;) mieszanka zachwytu podczas jazdy w terenie (płyniesz) i brak czucia w palcach po 450 km w siodle jednego dnia.

OK. Wracam do faktów. Co zrobione...

W 2012 roku zrobiona rewizja silnika: zatamowane wszystkie wycieki, wymienione uszczelniacze, niektóre łożyska podatne na zużycie, wszystko pomierzone, obejrzane z 3 stron.
- po pomiarach tłoka i cylindra oraz oględzinach stwierdziłem, że założę tłok Wossner'a - lżejszy, zmniejszyły się wibracje silnika, szybciej się wkręca (odczucie)
- sprawdzona głowica,
- dotarte zawory,
- wymienione uszczelniacze, o-ringi,
- zdystansowane wałki popychaczy zaworowych,
- wymieniona pompa wody,
- wymieniona sprężynka i zawór by pass,
- wymienione śruby olejowe (spustowe i w ramie),
- wymienione łożyska w wahaczu,
-wymienione łożyska zawieszenia w ramie i uszczelniacze,
- wszytko nasmarowane a cała kiwaczka wymieniona na nową (było taniej niż wymiana łożysk ;)),
- wymienione śruby w zawieszeniu (te na których chodzą łożyska),
- wymieniona osłona łańcucha na wahaczu i osłona przedniej zębatki,
- wymienione śruby i nakrętki na regulacjach naciągu łańcucha napędowego
- wymieniona rolka prowadząca łańcuch
- zębatki 16/42 (dołożę używany zestaw 15 i 48 - w terenie czysta przyjemność jazdy)
- wymienione o-ringi na pompie wysprzęglika (06.2012 / 06.2014),
- wszystkie podkładki miedziane nowe,
- wiele śrub jest nowych ocynkowanych 8.8 lub tam gdzie pokazuje serwisówka 10.9
- sprzęgiełko rozrusznika wymienione na nowe w 2012 roku,
- regenerowany rozrusznik (nowe szczotki, czyszczenie, przegląd) w 2011 roku
- akumulator Warta ACM (2013)

Gaźnik BST-40:
po rewizji w 2011 (wymiana o-ringów czyszczenie i ustawienie pod fabryczne nastawy, wymiana dyszy wolnych obrotów na 45 i dyszy powietrza na 1.1)
w 2013 wymiana prowadnicy przepustnicy, przepustnicy, rurki emulsyjnej, iglicy wraz podkładkami, sprężynki (chodzi równo, obroty nie falują na jałowym).
Ssanie tylko do odpalenia poniżej 16-18 stopni, powyżej 20 st. można odpalić bez ssania lub zamknąć je już po kilku sekundach.

Filtr powietrza nowy w 2013. Airbox otwarty - bez snorkela i boczna pokrywa aluminiowa (KTM racing cover), do tego końcowka wydechu Akrapovic + db killer, dysza główna dobrana do zmienionej charakterystyki mieszanki (MJ 162,5).

Spalanie na poziomie 4,5-4,9 litrów (miasto/autostrada 120 km/h), można na jednym tankowaniu przejechać ok. 480-530 km (zależy od stylu jazdy, średniej prędkości oraz wagi bagażu).
Bak ma wymieniony kranik i o-ringi. Nowe przewody paliwowe. Czujnik rezerwy w baku - nie podłączony - zaraz na początku naszej znajomości urwałem przewody przy samym czujniku ściągając bak. :( Nie przeszkadza mi to - w trakcie jazdy gdy silnik zaczyna przerywać przekręcam kranik na rezerwę i mogę przejechać jeszcze 35-50 km.

Olej wymieniony pod koniec sezonu 2013 (październik), filtry HiFlo. Motul 10W60 Ester (polecam - fajnie na nim chodzi). Wymiana za 1500 km.

Olej w lagach - wypadało by wymienić - wymieniałem na Castrola 5W w sierpniu 2012 roku. Lagi szczelne.

Zmniejszone wibracje: piankowe manetki, gumy na podnóżkach (podnóżki poszerzane do jazdy w terenie), pod siedzeniem i na baku dystanse gumowe.

Siedzenie: przerobione przez ZetJohny'ego z forum AfricaTwin. Teraz jazda 500 km na raz nie męczy :)

Kierownica podniesiona na dystansach +30 mm od fabrycznych dystansów, nowe śruby i tulejki dostosowane do tej wysokości. Krótkie heble.

Łożyska + uszczelniacze w kołach wymienione - tył w 2011, przód w 2012.

W zeszłym sezonie nowy zestaw napędowy DID, zębatki ESJOT (nie pamiętam dokładnie). Smarowniczka automatyczna SMARBIKE, ustawiona na przednią zębatkę.
Ma przelatane w tej chwili jakieś 8-9 tys. km.

Felgi proste, nie zaśniedziałe, ale już nie lśniące. Opony Continental TrailAttack2 - przebieg ok. 8 tys, myślę, że powinny przejechać jeszcze 8-10 tys. tył, przód jeszcze nie widać wielkiego zużycia.
Grube dętki Continental.
Do wzięcia drugi komplet opon: Motoz Tractionator, fajnie robią w terenie. Do jazdy w terenie trzymaki do opon (nie używane).

Lampa tył - żarówka LEDowa (nie pada jak mucha od wibracji), nowa oprawa żarówki.

Motocykl wyposażony w bagażnik (oryginalny), płytę na bagaż Touratech, stelaże na kufry/sakwy Hepco&Becker, dokładam sakwy Crosso (czarne z Cordury) oraz kufry aluminiowe (Daerr Expedition Boxes) z mocowaniami Touratech'a (2 kluczyki).

Uchwyt do nawigacji SW Motech założony na ramieniu RAM, przejściówka na gniazdko ładowarki. Jeździłem na nawigacji MIO z AutoMapą - sprawdzało się bardzo dobrze, w deszczu nic nie zamakało.

Do motka jest też osłona na silnika aluminiowa, ale ze względu na to, że jeżdżę teraz głównie w trasy to nie zakładałem jej - poziom hałasu zwiększa się i mam wrażenie, że jadę młockarnią.

Motek robiłem dla siebie, dbałem, chuchałem, żeby zawsze był sprawny i gotowy do jazdy.

Powód sprzedaży: względy osobiste. Motka jeszcze kupię a pewnych spraw już nie.

Motor do obejrzenia w Poznaniu. siedem 91 jeden 77 54 zero. Od 8-16:30 jeśli nie odbieram oddzwonię, można ew. wysłać SMS-a. Można dzwonić do 23.00.

Zdjęcia zrobię na dniach.

Cena z wszystkimi dodatkami (sakwy, kufry, drugi komplet opon, mocowanie na nawigację): 14 000 (do rozsądnej negocjacji po oględzinach motka).

Ostatnio zmieniony wtorek, 15 września 2015, 21:40 przez alik, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: KTM LC4 ADVenture 2003 High Flow
Poeta forumowy

Fotki ukazujące całą prawdę:

https://picasaweb.google.com/1163230328 ... directlink

Co się zmieniło w międyczasie od lipca... Doszły 3 tys km głównie po drogach Wielkopolski i Śląska oraz mieście.

Światła są w trakcie upgrade'u - pociągnięty nowy plus i przekaźniki na długie oraz krótkie światła, dodam jeszcze wyjścia i przełączniki / sterowanie do lamp dodatkowych. KTM jest nieco niedoświetlony z frabryki, choć wynika to głównie z instalacji - jest po prostu wiotka i z czasem dochodzą straty spowodowane starzeniem się przewodów, zabrudzeniem złączek... Wkurzyłem się i sprawdzam po całości czyszcząc i przeglądając co się da.
Będzie też lampa tylna LEDowa, dublująca seryjną na wypadek padu żarówki.
Są nowe lusterka - łamane. Ze starego oryginalnego wypadło lustro od a. od wibracji ;) b. zapierdalania :D

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
Gdybyś rozważał sprzedaż na części ... interesował by mnie acrap i siodło :)

Poeta forumowy

Przyjaciela? Na części? Chyba się obrażę...

Kanapę zrób u ZetJohny'ego.

Zadomowiony na dobre

Żartowałem :) czułem że będzie riposta :))) będę u niego , tylko widziałeś co wyszło ... nie ta kanapa :(
Jeżeli Cię uraziłem sorry , po czerwonym winie i całym dniu w Beskidzie , głupie żarty ...

Aktywny

PIOTHRUS pisze:
Gdybyś rozważał sprzedaż na części ... interesował by mnie acrap i siodło :)

W pierwszym, egoistycznym momencie pomyślałem to samo, hehehe, ale nie chciałem Alikowi przykrości robić bo to równy gość i już nie raz pomagał mi dobrym słowem i radą na LC4.PL

:D

Zadomowiony na dobre

:wink:

Poeta forumowy

No... Dobra. Nie gniewam się. ;)
Tonący brzytwy się chwyta. :P

http://www.ebay.de/itm/KTM-LC4-Sitzbank ... 3a998b100b

Poeta forumowy

Podbijam:

http://olx.pl/oferta/ktm-lc-ktm-lc4-640 ... c17fb9d217" onclick="window.open(this.href);return false;

ew. zamienię na BMW 1100 GS albo Suzuki DL 650.

Tytuł: Re: [S] KTM LC4 ADVenture 2003
Honorowy bajkopisarz

Cytuj:
Podbijam:

http://olx.pl/oferta/ktm-lc-ktm-lc4-640 ... c17fb9d217" onclick="window.open(this.href);return false;

ew. zamienię na BMW 1100 GS albo Suzuki DL 650.
Że na co??? :lol: Alik opanuj emocje :D

Tytuł:
Aktywny

Strona WWW: http://moto-globtroterka.blogspot.com/
A na f650gs już wiedzą? :D

wytapatalkowano

Tytuł: Re: [S] KTM LC4 ADVenture 2003
Zadomowiony na dobre

lc4 na f650????

dramat :lol: :lol: :lol: :lol:

Tytuł: Re:
Poeta forumowy