| Autor |
Wiadomość |
|
kabat
|
Tytuł: Aparat czy kamera? Post: niedziela, 19 lutego 2012, 20:35 |
|
|
|
Zastanawiam co zda lepiej egzamin, aparat z funkcja nagrywania filmów HD, Full HD z możliwości zoomu w trakcie nagrywania, czy kamera FullHD z możliwością robienia zdjęć w 10mpix??
aparat Casio Exilim EX-ZR100
kamera Sanyo Xacti VPC-SH1
tematy to głównie szybko poruszające się motocykle :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dudopl
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: niedziela, 19 lutego 2012, 20:40 |
|
Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
|
|
Z czy ten aparat z funkcją filmowania w HD oprócz funkcji zoom ma również śledzenie AF bo większość aparatów tego nie posiada.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kabat
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: niedziela, 19 lutego 2012, 21:01 |
|
|
dudopl pisze: Z czy ten aparat z funkcją filmowania w HD oprócz funkcji zoom ma również śledzenie AF bo większość aparatów tego nie posiada. Tak, ten aparat posiada śledzenie AF.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: niedziela, 19 lutego 2012, 21:13 |
|
Strona WWW: http://www.pixellman.smugmug.com/Motorcycles
|
kabat pisze: Zastanawiam co zda lepiej egzamin, aparat z funkcja nagrywania filmów HD, Full HD z możliwości zoomu w trakcie nagrywania, czy kamera FullHD z możliwością robienia zdjęć w 10mpix??
aparat Casio Exilim EX-ZR100
kamera Sanyo Xacti VPC-SH1
tematy to głównie szybko poruszające się motocykle :lol: Widzisz Ciezko znalezc kompromis.. Jesli przewaza robienie zdjec..To poprosty zdecyduj sie na aparat ..Jesli odwrotnie to kamera video ..
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kabat
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: niedziela, 19 lutego 2012, 22:48 |
|
|
beemer pisze: Widzisz Ciezko znalezc kompromis.. Jesli przewaza robienie zdjec..To poprosty zdecyduj sie na aparat ..Jesli odwrotnie to kamera video ..
Ciężko się zdecydować ale chyba postawie na aparat
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
motoartur
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: niedziela, 19 lutego 2012, 23:14 |
|
|
|
Aparatem kreci się bardziej statycznie - ostrość, zoom, ekspozycja działają dużo gorzej niż w kamerze. Jak wcześniej nie kręciłeś aparatem to przejdź się do jakiegoś media sklepu i zobacz sam w praktyce. Kamerę wystarczy ON, auto i jedziesz, a z aparatem trzeba kombinować. Nakręć biegające dziecko po markecie :))
Natomiast aparaty z wymienną optyką pozwalają uzyskać znacznie lepszą jakość i swobodę w dobieraniu parametrów ekspozycji. Kupujesz aparat z dobrym obiektywem i za kilka tysięcy masz jakość jak z kamery za kilkanaście. Oczywiście mówię o półprofesjonalnym sprzęcie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: poniedziałek, 20 lutego 2012, 01:13 |
|
|
motoartur pisze: Aparatem kreci się bardziej statycznie - ostrość, zoom, ekspozycja działają dużo gorzej niż w kamerze. Jak wcześniej nie kręciłeś aparatem to przejdź się do jakiegoś media sklepu i zobacz sam w praktyce. Kamerę wystarczy ON, auto i jedziesz, a z aparatem trzeba kombinować. Nakręć biegające dziecko po markecie :))
Natomiast aparaty z wymienną optyką pozwalają uzyskać znacznie lepszą jakość i swobodę w dobieraniu parametrów ekspozycji. Kupujesz aparat z dobrym obiektywem i za kilka tysięcy masz jakość jak z kamery za kilkanaście. Oczywiście mówię o półprofesjonalnym sprzęcie. Zapomniales dodac ze za jeszcze kilka tysiecy musi dokupic osprzet aby mozna bylo krecic te filmy tm aparatem z obiektywem ..Przeciez sam aparat i obiektyw to dopiero poczatek z ta przygada.lol
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kabat
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: poniedziałek, 20 lutego 2012, 16:46 |
|
|
|
Zapomniałem dodać że budżet do 1000, a sprzęt ma się chować do kieszeni. Mam lustrzankę cyfrową ale nie zabieram jej na moto. Wybrałem tego casio bo jest jak czytałem opinie idealny do robienia szybkich ujęć i trzaska zdjęcia seryjne 40 na s.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
I_Voyager
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: środa, 21 marca 2012, 21:01 |
|
|
|
Ja po namowach tutejszego kolegi forumowego- manpola zainwestowalem w aparacik panasonic lunix lx5 - I jestem bardzo zadowolony. Obiektyw f2.0 - close upy z 1cm filmy kreci w 720p HD pelna manualna kontrola I zawsze po ustaawieniu obiektywu mozna krecic film. Miesci sie w kieszeni.:)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kabat
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: środa, 21 marca 2012, 21:40 |
|
|
I_Voyager pisze: Ja po namowach tutejszego kolegi forumowego- manpola zainwestowalem w aparacik panasonic lunix lx5 - I jestem bardzo zadowolony. Obiektyw f2.0 - close upy z 1cm filmy kreci w 720p HD pelna manualna kontrola I zawsze po ustaawieniu obiektywu mozna krecic film. Miesci sie w kieszeni.:) Ja kupiłem Casio Exilim EX-ZR100. Kręci w FullHD, robi 40zdjęć na s , zoom 12,5, śledzenie AF. Ma też pełną manualną kontrolę. Właściwe to ma wszytko co chciałem i czego potrzebowałem od aparatu i jeszcze więcej :lol:
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
bwysoki
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: czwartek, 15 października 2015, 13:01 |
|
Strona WWW: http://carfree.pl/oferta/pl
|
|
ja korzystam z canon500 eos i musze powiedzieć, że filmy sa spoko, ale przeczytałem gdzieś, że grzeje się matryca powyzej 1 min. Nie wiecie coś na ten temat? Prawda to czy fałsz?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: czwartek, 15 października 2015, 15:03 |
|
|
|
polecam w takiej kasie lumixa lx7 lub temu podobne konstrukcje.. :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Feel
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: czwartek, 15 października 2015, 19:00 |
|
|
|
Ciekawostka. Spotkałem ridera z aparatem dla leworęcznych. Mówił, ze wygodniej wyjąć z kieszeni na piersi prawej aparat nie odrywając ręki z manetki gazu podczas jazdy.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: czwartek, 15 października 2015, 23:37 |
|
|
Cytuj: Ciekawostka. Spotkałem ridera z aparatem dla leworęcznych. Mówił, ze wygodniej wyjąć z kieszeni na piersi prawej aparat nie odrywając ręki z manetki gazu podczas jazdy.
Nie prosciej i bezpieczniej zainwestowac w GoPro z pilotem ?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Feel
|
Tytuł: Re: Aparat czy kamera? Post: piątek, 16 października 2015, 08:06 |
|
|
Cytuj: Cytuj: Ciekawostka. Spotkałem ridera z aparatem dla leworęcznych. Mówił, ze wygodniej wyjąć z kieszeni na piersi prawej aparat nie odrywając ręki z manetki gazu podczas jazdy.
Nie prosciej i bezpieczniej zainwestowac w GoPro z pilotem ?
Jasne, masz racje. Starszemu Baghirowcowi który nie jedno przez lata nim pewnie utrwalił wydawa się być taka budżetowa opcja w pełni zadowalająca :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |