Dzisiaj jest środa, 23 września 2026, 09:25

Autor Wiadomość
 Tytuł: KTM Adventure 990 bez S. Klaniam sie.
Początkujący

Dzien dobry,
Nazywam sie Slawek rocznik 73, mieszkam w Krakowie. Wlasnie stalem sie wlascicielem nowego adventure'a 990 (2008)
Informacje o tym forum otrzymalem od kolegi takze z Krakowa , ktory udziela sie na tym forum, niestety zapomnialem nick .... . Przy okazji dziekuje mu za kilka cennych wskazowek , ktorych przekazal mi przy okazji mojej wizyty w salonie KTM'a

Dlaczego adventure 990 - w duzym skrocie:
Wyszedlem z zalozenia, ze motocykl ma czemus sluzyc. Moj poprzedni motocykl Suzuki bandit 600 byl dobry do krotkich wypadow za miasto po asfalcie. Kazdy skret w droge nie utwardzona wywolywal chorobe w moim umysle.Z zazdroscia patrzylem na innych , ktorym jazda "po rowie" nie przysparzała wiekszych klopotów... Zatem pomyslalem , ze potrzebuje czegos co sie nie boi kraweznikow, ma troche mocy i potrafi sie poruszac po szutrowych drogach bezstresowo. Pod uwage brałem kilka motocykli ale do finalu zalapaly sie dwa adveture 990 oraz GS 1200. Trwalo to troche zanim podjalem ostateczna decyzje. Obiecalem sobie , ze wyboru dokonam nie z sympatii do pewnego modelu a wylacznei z czystej kalkulacji plusow i minusow. Moja symapatia od poczatku byl adventure co wzbudzalo zdziwienie wsrod niektorych znajomych takze tych , ktorzy sa motocyklistami. Wracajac do tematu, mialem nadzieje , ze wiecej zbierze sie plusow dla KTM. I tak sie tez stalo. Opisywac plusow nie musze bo kazdy je zna choc z cala pewnoscia niektore cechy , ktore uwazam za atuty KTM'a moga byc odebrane przez innych motocyklistow jako wada. W kazdym razie wykonalem dzisiatki telefonow odbylem wiele rozmow ze zwolennikami obydwu motocykli az w koncu powiedzialem sobie, ze Adventure 990 to jest to !

czolgiem!

Slawomir

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

No i brawo - świadomy wybór, a jak będzie w praniu to się zobaczy, ale myślę, że będziesz zadowolony - w zeszłym roku mialem okazję spróbować i przyznam, że chociaż to nie do końca moja bajka to frajda była nieziemska (od tego czasu ręce mam odrobinę dłuższe) :shock:

Tytuł:
Aktywny

Witamy kolejną osobę z Krakowa. Gratuluję sprzętu. Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Witam KTm'owca :)

Tytuł:
Aktywny

Witam Kolegę ... ten nick to Restive :D
Pozdrawiam!

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

witamy kolejnego LC8 w rodzinie..:D

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/bassride/
Witam, jak miło, nie dośc ze LC8 to jeszcze z Krakowa :)

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

jako KTM-owiec też Cię witam.
Fajnie będzie Was wszystkich z Krakowa (tam się urodziłem) poznać kiedyś.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

duch07 pisze:
Przywitała Cie większość KTM-wców więc ja dla zrównoważenia tez sie do powitania przyłączam :D
P.S.
Upsssssss,sam mam KTM-ka,ćwiarteczke :roll:

Duchu, no wiesz :(

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Cześć, pozdrowienia z wawy,
powitanie dobre, temat interesujący ale w końcu nie dowiedziałem się dlaczego akurat KTM. Ja za jakiś czas będę musiał podobnie jak ty teraz dokonać wyboru dotyczącego nowego moto bo Bulldog z Adventure wspólnego ma niewiele (choć nadrabiam determinacją :lol: ), tak więc napisz coś więcej o tych plusach i minusach. Albo może wprowadź nowy wątek „ o wyższości świat Bożego narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy :)

jeszcze raz pozdrawiam

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.sailind.pl
Gratulacje świadomego wyboru - dobrze wiedzieć czego się chce - no i witamy oczywiście.
Pozdrawiam

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

Witaj, witaj Sławku w gronie zakręconych pomarańczowo :D
Jak 2008 bez S to czarny lub pomarańcza i z abs-em. Dodatki?
Pochwal się fotką.

pozdr.

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/bassride/
Cytuj:
tak więc napisz coś więcej o tych plusach i minusach

jeśli chodzi o KTM'a, to są tylko plusy dodatnie i plusy ujemne :lol:

Tytuł: w uzupelnieniu..
Początkujący

Witam ponownie i dziekuje za przywitanie!

Nie chcial bym tu udowadniac wyzszosci adventure'a nad gs'em bo to wszystko pojecie wzgledne. generalnie obywda motocykle sa super. napisano juz wiele porownan GS vs adv i we wszystkich mozna przeczytac wlasciwie to samo. Ja chcialem natomioast przed zakupem wiedziec dlaczego tak jest , ze KTM jest uwazany za moto , ktore bardziej nadaje sie do pokonywania bezdrozy. A GS jest lepszy do dalekich wypadow ale nie koniecznie po bezdrozach. Dlatego tez obdzwonilem wszystkie znalezione salony motocyklowe majace w ofercie adv, gs. Dzwoniac np do dealera BMW zadawalem pytanie "dlaczego uwazacie ze wasz gs jest lepszy od adventure'a 990 ?" odpowiedzi bylo tyle ile salonow ale 99% odpowiedzi bylo n akorzysc GS'a . Podobnie bylo w przypadku KTM. Bylem takze z wiyta w kilku salonach zza granica przy okazji zalatwiania innych spraw. Tam tez ta sama spiewka. Jednak mimo wszystko uwazam , ze warto bylo bo uwazam ze dla kogos kto ma dosiwadczenie z motocyklami jest latwiej wychwycic czy argumenty przedstawiane przez sprzedawce sa sensowne czy to tylko marketingowy belkot.

Zanim jednak doszedlem do etapu kiedy mialem zdecydowac adv czy gs mialemm inne dylematy. Najwiekszym z nich bylo znalezienie czegos "jadowitego" co sie nadaje do dalekich podrozy a jednoczesnie pozwoli mi brykac po lasach, mokrych lakach etc. Takiego czegos niestety nie znalazlem. Potrzebny byl wiec kompromis. Zaczalem sie zastanawiac z czego zrezygnowac. W koncu doszedlem do wniosku, ze zrezygnuje z radosci posiadania moto , ktory pozwolilby mi wjechac na kazda gorke, przejechac kazda droge bez strachu , ze ugrzezne na dobre w blocie. Uznalem , ze i tak coraz mniej jest (niestety) miejsc gdzie mozna sie wybrac na "dziko" bez narazania sie na mandat itp. (nie wiem czy byl/jest taki watek na forum ale chetnie poznal bym Wasze opinie na ten temat, tzn czy bierzecie pod uwage ewentualne ograniczenia oboiwazujace na terenie gdzie planujecie wyjazd, np kary, chlop z widlami, etc) Bylo jesze wiele innych spraw nad ktorymi rozyslalem ale na razie mam dosc teorii, mam nadzieje, ze zrozumiecie...

Odnosnie foto to potrzebuje troche czasu tzn dopoki zakoncze proces rejestracji , ubezpieczen i tym podobnych kochaj.

Poki co konfiguracja musi wystarczyc:
- rocznik 2008 , czarnuch
- oslona na silnik
- trzy oryginalne plastikowe kufry (tu tez sie zastanawialem czy wybrac plastiki czy aluminium heheh)
- podgrzewane manetki
I to chyba wszystko!!

A przy okazji pytanie. Czy sa jakies benefity bycia pierwszym wlascicielem w przypadku zakupu KTM'a? Pytam bo jakis czas temu pewien gosc cos wspomnial na ten temat na jednym z forow ale nei pamietam szczegolow.

A na koniec kopia maila jaki otrzymalem od jegomoscia o nazwisku Josef Pichler (nazwisko faceta oraz edres email jest podane na oficjalnej stronie KTM'a, nie jestem tez przekonany czy aby napewno odpowiedz przyszla od niego a nie od kolesia z dzialu PR) A napisalem mu w mailu o moich dylematach adv vs gs i poroislem o jakies sensowne argumenty dlaczego adv a nie gs, ponizej macie odpowiedz:

" Hi Slawomir!

Because it is a BMW and a status symbol. For me this is the only real reason.
The other things are:
The cardan shaft and the more confortable seatposition for long highwaytrips.
I don't like the cardan and going on highways is boring anyway.

I have now been riding the 950/990 KTM Adventure over 100.000 kilometers, without any problem.
They are great bikes and you will have a lot of fun onroad and on gravel roads.
If you need arange over 250 km there is also a big tank (45l ) available, which I used on my Amazonas trip.

Best regards
Joe"

Pozdrawiam
Slawomir

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.motojary.com
Każdy motocykl to jak bateria; z jednej strony plusy, z drugiaj minusy. Jedni wolą R6, inni płaską 9V...
Witamy Pomarańczowego!