Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 09:38

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kurtka, spodnie - kompromis do 3000zł
Zadomowiony

Hello,

Przeczytałem wszystkie tematy związane z ubiorem, ale nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi.

Generalnie chodzi o to, że nie jestem zbyt majętny a oszczędności po zakupie Schubiego C3 oraz Dayton Tans Open GTX spadły praktycznie do zera - reszta musi iść na krechę, ale niestety niezbyt dużą gdyż muszę jeszcze coś jeść.

Zanim padną pytania odpowiadam:

Mój typ jazdy to: wycieczki on i niegroźny off (50/50) plus dalsze wyprawy typu Ukraina, Chorwacja itp.
Moje oczekiwania to:
1. Bezpieczeństwo
2. Świetna wentylacja
3. Komfort

Budżet 2500-3000zł (na Rukke nie mam ciśnienia - szkoda mi pieniędzy a protektory może i wygodne, ale jak dla mnie zbyt mizerne)

Jeżeli ktoś jest w stanie coś polecić to będę bardzo wdzięczny.

Moto akcesoria namawiają mnie na komplet Vanucci Fun 4 Tour (całość ~2200zł), ogólnie nieźle to się nosi, ale wentylacja to jakiś koszmar - kurtka z przodu ma tylko dwa drobne suwaczki w okolicy szyi.

Widziałem (nie mogę już tego znaleźć), że ktoś z Was bardzo dobrze wypowiadał się o kurtce STR Grafitti LindStrands - http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... ts_id=1066
- znajomy taką mi pokazał i rzeczywiście - jakoś 1 klasa, wentylacji od groma, ochraniacze też porządne, ale niestety nie znam jej pod kątem użytkowym.

Za wszelkie rady i opinie będę bardzo wdzięczny, pzdr

Ostatnio zmieniony środa, 28 lipca 2010, 10:16 przez pitersc, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: Kurtka, spodnie - kompromis do 3000zł
Takiemu nie podskoczysz!

pitersc pisze:
ktoś z Was bardzo dobrze wypowiadał się o kurtce STR Grafitti LindStrands - http://www.4bikes.pl/product_info.php?c ... ts_id=1066
kurtki to nie mam - choć w przyszłości planuję właśnie ją zakupić, ale mam spodnie z tej serii STR G-Pants i gorąco polecam. Najniższa temperatura w jakiej jechałem to 2*C a najwyższa to ok. 32*C i dały radę... Polecam!

Takiemu nie podskoczysz!

Polecam Ci link o odzieży 'REV'IT' poniżej. Szczególnie kontakt tam zawarty do sklepu który ściąga leciutko używane egz. testowe etc. Stan świetny, ciuchy baaardzo wysoko w kategorii cena/jakość. Vanucci przy tym to małe miki... Może nie jest to rukka, czy bmw ale spokojnie porównywalne np z HELD-em.

Kurtkę REV'IT! Cayenne Pro kupiłem u tej Pani za 400 zł (!). Jest świetna, ma np duże panele wentylacyjne na piersiach.

Alternatywnie rozważałbym właśnie HELD. Czasami jeszcze trafia się wyprzedaż BMW Rallye Pro2 na jebaju z resztek magazynowych.

Na sieci jest sklep z niemiec, który sprzedaje końcówki serii, zeszłe sezony etc:
http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/en_ ... ID=2587640

Początkujący

Popieram Mario.

Polecam obejżeć poniższy link.

http://www.youtube.com/watch?v=3kSbBuJc518

Honorowy bajkopisarz

Czesc

Mam zestaw kurtka STR Grafitti + spodnie STR G-Pants. Moge tylko polecic.
Trzy warstwy. Bardzo dobra ergonomia - wszystkie ochraniacze na miejscu. Pelno wywietrznikow, a po wypieciu membrany dawalem rade nawet przy +38 nie gotujac sie. Wg mnie wysoka jakosc wykonania.

Pozdrowienia,
D

Zadomowiony

Dzięki wszystkim za udział w debacie.

Po wielu przymiarkach różnych kompletów założyłem sobie STRa Grafitti i spodnie G Pants.

Powiem jedno - tak pancernego zestawu jeszcze w swych rękach nie miałem (dokupiłem również dedykowany back converter - trochę drogi, ale konkretny, oddychający i materiał dopasowuje się pod wpływem ciepła do pleców).

Zrobiłem w nim 300km i jestem w pod dużym wrażeniem - ilość kieszeni, ściągaczy (zmieniających rozmiar np rękawów itp) jest ogromna.

Wentylacja:

1. Spodnie - bardzo duże wywietrzniki na udach, ale jakoś bardzo nie chłodzą - ogromny ochraniacz kolan i piszczeli sprawia, że od kolan w dół noga płynie :wink: , ale nie można mieć wszystkiego - albo bezpiecznie, albo chłodno.

2. Kurtka - wentylacja od nadgarstka prawie po pachy plus dwa suwaki na plecach - podczas wieczornych jazd wentylacja była tak skuteczna, że prawie przemarzłem - dziś przetestuje ją w warunkach dziennych.

Komfort - bardzo dobry (biorąc pod uwagę wielkość i mnogość ochraniaczy to rzekłbym ideał)

Jakość - świetna - Vanucci przy tym trąci biedą (cena podobna)

Stosunek ceny do tego co komplet nam oferuje - 6 z dużym plusem - polecam.

Kurtka bazowo kosztuje 1380zł

Spodnie 1280zł

Back converter - 319zł

Dziś dam znać jak w ciągu dnia się komplet spisuje.

Takiemu nie podskoczysz!

pitersc pisze:
Spodnie 1280zł
ja stwierdziłem, że kolorem się nie jeździ i kupiłem spodnie nie czarne, lecz czarno białe (teraz już szare) za które zapłaciłem 780zł i dostałem do tego rękawice Helverssons. Kupowałem w KOBI w Gdańsku

Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/bassride/
a ja chyba juz nie jestem fanem spodni str (mam inny model). Pomimo wymiany membrany, znów mokną mi jajka.
Wg mnie największynm plusem tej marki jest jej polski przedstawiciel, bardzo miły i uczynny facet. Najpierw wymienił mi sama membranę a gdy to nie pomogło, dostałem nowe spodnie i nową membranę! Przy tych wszystkich operacjach (kontakt tylko telefoniczny) ani razu nie zapytał mnie czy w ogóle mam jakiś paragon zakupu!

Tak po zastanowieniu............moze jeszcze dam im jedną szansę, przeanalizowałem jeszcze raz sytuację. jest mozliwość, że pomiędzy spodniami a kurtką wystawał jakiś kawałek bluzy (bawełna) i to on zaciągał wodę do środka. Zrobię jeszcze jeden RainTest i dam znać.

A co do wentylacji to tak jak piszesz - rewelacja. Mój przetestowany zakres to +30 / -18

Zadomowiony

BASSRIDE pisze:
a ja chyba juz nie jestem fanem spodni str (mam inny model). Pomimo wymiany membrany, znów mokną mi jajka.
Wg mnie największynm plusem tej marki jest jej polski przedstawiciel, bardzo miły i uczynny facet. Najpierw wymienił mi sama membranę a gdy to nie pomogło, dostałem nowe spodnie i nową membranę! Przy tych wszystkich operacjach (kontakt tylko telefoniczny) ani razu nie zapytał mnie czy w ogóle mam jakiś paragon zakupu!

Tak po zastanowieniu............moze jeszcze dam im jedną szansę, przeanalizowałem jeszcze raz sytuację. jest mozliwość, że pomiędzy spodniami a kurtką wystawał jakiś kawałek bluzy (bawełna) i to on zaciągał wodę do środka. Zrobię jeszcze jeden RainTest i dam znać.

A co do wentylacji to tak jak piszesz - rewelacja. Mój przetestowany zakres to +30 / -18

hmmmm ja chyba też - jazda w deszczu i jajka mokną w moment :cry:

Czy jest lepiej po wymianie ? Robiłeś Rain test ? bo też będę reklamował swój spodnie i membranę :/

Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/bassride/
coś nie chce padać, niestety :)

przeglądnij dokładnie membrane w okolicach krocza, wg mnie jest zbyt delikatna i przy podnoszeniu nogi (siadanie ma moto) lubi pękać w tym miejscu na szwach

Takiemu nie podskoczysz!

Strona WWW: http://www.motochallenge.pl
Yahoo Messenger: SKYPE pretor_72
A ja proponuję BUSE wersję OPEN ROAD. Komplet kosztuje ok 1500 zł. Kurtka trójwarstwowa a spodnie dwuwarstwowe. W obydwu wypadkach wypinana membrana.

Honorowy bajkopisarz

Na Youtube pojawil sie "kanal" Halvarssona i mozna poogladac ciuszki. Moze kogos zaciekawi.

Pozdrowienia,
D