| Autor |
Wiadomość |
|
MarcinT
|
Tytuł: Podłączenie ZUMO Post: piątek, 6 marca 2009, 23:02 |
|
|
|
czy ma ktoś może podłaczenie ZUMO550 przez taką kostkę... link poniżej? wejście podobno pod konsolą. Nie wiem czy podłaczać na stałę do Aku czy lepiej kupić tą z kostką. Jakies podpowiedzi mile widziane.[/img]http://holan.pl/pl/product/1/9/39/227/1872/kabel_GPS_do_oryg__elektryki_12GS_Adv[img]
[/img]
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
piter
|
Tytuł: Post: wtorek, 10 marca 2009, 16:04 |
|
|
|
Ja mam przerobione na gniazdo zapalniczki (z konieczności) bo posiadam ZUMO 400 i uchwyt wykorzystuję również w samochodzie :) ale również daje radę.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Post: wtorek, 10 marca 2009, 16:32 |
|
Strona WWW: http://www.pixellman.smugmug.com/Motorcycles
|
|
Marcin
Nie moge znalez tego tematu ..
Wiem ze byl ten temat tutaj poruszany ..
Ja osobiscie podlaczylem swoj Zumo pod akumulator.daje mi to mozliwosc
wlaczenie Zumo w przypadku gdy motocykl jest na postoju ...
kabel od Holana ..daje mozliwosc podlaczenia sie do Cam-Bus co podwoduje ze z chwila wylaczenia stacyjki prad jest odcinany od Zumo ..
Jedna i druga metoda jest dobra ..
Zalezy tylko co teraz bardziej bedzie Ci pasowac ..
Pozdrawiam
Beemr
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MarcinT
|
Tytuł: Post: wtorek, 10 marca 2009, 17:46 |
|
|
beemer pisze: Marcin Nie moge znalez tego tematu .. Wiem ze byl ten temat tutaj poruszany .. Ja osobiscie podlaczylem swoj Zumo pod akumulator.daje mi to mozliwosc wlaczenie Zumo w przypadku gdy motocykl jest na postoju ...
kabel od Holana ..daje mozliwosc podlaczenia sie do Cam-Bus co podwoduje ze z chwila wylaczenia stacyjki prad jest odcinany od Zumo ..
Jedna i druga metoda jest dobra .. Zalezy tylko co teraz bardziej bedzie Ci pasowac ..
Pozdrawiam Beemr
Dzięki Beemer, raczej podłaczę na stałe. Po co płacić dodatkowo jak mam kabel.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Post: wtorek, 10 marca 2009, 17:51 |
|
|
MarcinT pisze: Dzięki Beemer, raczej podłaczę na stałe. Po co płacić dodatkowo jak mam kabel.
Podłączenie przez kostkę daje Ci możliwośc zapominania o właczaniu, a szczegolnie wyłączaniu gpsa (oszczedza aku).
zumo mozna włączyć ZAWSZE, tylko korzysta z wlasnej baterii jak mot nie wlaczone --> oszczedza aku motocykla...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MarcinT
|
Tytuł: Post: wtorek, 10 marca 2009, 21:14 |
|
|
mario33 pisze: MarcinT pisze: Dzięki Beemer, raczej podłaczę na stałe. Po co płacić dodatkowo jak mam kabel. Podłączenie przez kostkę daje Ci możliwośc zapominania o właczaniu, a szczegolnie wyłączaniu gpsa (oszczedza aku). zumo mozna włączyć ZAWSZE, tylko korzysta z wlasnej baterii jak mot nie wlaczone --> oszczedza aku motocykla...
tak, ale trochę się obawiam czy ingerencja w elektryke poprzez tą kostkę nie spowoduje jakiś innych perturbacji
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Post: środa, 11 marca 2009, 00:10 |
|
|
MarcinT pisze: mario33 pisze: MarcinT pisze: Dzięki Beemer, raczej podłaczę na stałe. Po co płacić dodatkowo jak mam kabel. Podłączenie przez kostkę daje Ci możliwośc zapominania o właczaniu, a szczegolnie wyłączaniu gpsa (oszczedza aku). zumo mozna włączyć ZAWSZE, tylko korzysta z wlasnej baterii jak mot nie wlaczone --> oszczedza aku motocykla... tak, ale trochę się obawiam czy ingerencja w elektryke poprzez tą kostkę nie spowoduje jakiś innych perturbacji
Marcin
W nic nie ingerujesz..
Twoj motocykl ma orginalny kabel do podlaczenia GPS..
Kabel od Holana jest tylko przedluzaczem od GPS do wtyczki ktora jest w motocyklu ..
Robilem nawet zdejecia gdzie ten kabel sie znajduje
ale nie moge odnalezc tego postu ...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Post: środa, 11 marca 2009, 00:13 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MarcinT
|
Tytuł: Post: środa, 11 marca 2009, 22:47 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MarcinT
|
Tytuł: Post: czwartek, 12 marca 2009, 20:07 |
|
|
beemer pisze: Marcin znalazem Poczytaj sobie ten watek .. Zaczelo sie od dodatkowego gniazda 12V https://new.advrider.pl/viewtopic.php?t=1633
Beemer, a ty przykręciłeś uchwyt z wykorzystaniem tych uszek orginalnych do wsparcia szyby czy dokupiłes adapter?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MarcinT
|
Tytuł: Post: czwartek, 12 marca 2009, 20:11 |
|
|
duch07 pisze: MarcinT pisze: mario33 pisze: MarcinT pisze: Dzięki Beemer, raczej podłaczę na stałe. Po co płacić dodatkowo jak mam kabel. Podłączenie przez kostkę daje Ci możliwośc zapominania o właczaniu, a szczegolnie wyłączaniu gpsa (oszczedza aku). zumo mozna włączyć ZAWSZE, tylko korzysta z wlasnej baterii jak mot nie wlaczone --> oszczedza aku motocykla... tak, ale trochę się obawiam czy ingerencja w elektryke poprzez tą kostkę nie spowoduje jakiś innych perturbacji Ingerencji w instalacje moto nie ma żadnej.Poprostu podłączasz pod klemy zakończonymi oczkami kabla z Zumo. I właśnie dlatego obawiam się podłaczenia na stałe. Ze najdzie mi tam woda w czasie deszczu... daleko od doma, zrobi się zwarcie i nie będę mógł odpalić sprzęta. Ale nie chce mi się wydawać kolejnej kasy na kabel jak ten co jest orginalny też nie jest zły. tu 100 tu 200 i idą tysiące. A potem zostaje pełno niepotrzebnych części. Lepiej wydać kasę na wyjazdy Beemer,takie podłączenie ma tylko jedna wade.Masz na zasilaniu cały czas prąd a czytałem juz na innychh forach że te zaślepki z Zumo z magnesem maja tentencje do urywania sie.Mi osobiście jeszcze sie nie urwała ta gumka ale miałem już styki zaśniedziale w kolorze zieleni.Przesmarowałem złącze wazelinką ( :roll: ) i narazie śniedzienie nie pojawiło sie.Jednak na deszczu trzeba uważać jesli komuś brakuje tej gumki. W związku z tym zastanawiam sie na zrobieniem dodatkowego wyłącznika zasilania Zumo coby nie było tam cały czas prądu :?
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MarcinT
|
Tytuł: Post: czwartek, 12 marca 2009, 20:15 |
|
|
|
I właśnie dlatego obawiam się podłaczenia na stałe. Ze najdzie mi tam woda w czasie deszczu... daleko od doma, zrobi się zwarcie i nie będę mógł odpalić sprzęta. Ale nie chce mi się wydawać kolejnej kasy na kabel jak ten co jest orginalny też nie jest zły. tu 100 tu 200 i idą tysiące. A potem zostaje pełno niepotrzebnych części. Lepiej wydać kasę na wyjazdy
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MarcinT
|
Tytuł: Post: czwartek, 12 marca 2009, 20:28 |
|
|
|
to na razie zrobie sobie na ram albo na poprzeczce a adapter trzeba zamówić.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
beemer
|
Tytuł: Post: piątek, 13 marca 2009, 06:54 |
|
|
MarcinT pisze: I właśnie dlatego obawiam się podłaczenia na stałe. Ze najdzie mi tam woda w czasie deszczu... daleko od doma, zrobi się zwarcie i nie będę mógł odpalić sprzęta. Ale nie chce mi się wydawać kolejnej kasy na kabel jak ten co jest orginalny też nie jest zły. tu 100 tu 200 i idą tysiące. A potem zostaje pełno niepotrzebnych części. Lepiej wydać kasę na wyjazdy
Co do uchwytu
Uzywam Tourtech z anty-wibracyjna podkladka..
Co do zwarcia ..
Przeciez w kablu masz bepiecznik ..
Pozdrawiam
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
MarcinT
|
Tytuł: Post: piątek, 13 marca 2009, 08:32 |