Dzisiaj jest wtorek, 1 września 2026, 15:32

Autor Wiadomość
 Tytuł: Motovoyager
Szara eminencja

Strona WWW: http://www.motovoyager.pl
Witam Wszystkich!

Wczoraj ukazał się w salonach prasowych kolejny (piąty) numer Motovoyagera. Dla tych którzy jeszcze nie znają nowego miesięcznika, informuję, że Motovoyager traktuje o podróżach motocyklowych po Polsce i świecie. Ponadto można znaleźć w nim informację na temat najnowszych motocykli turystycznych oraz test motocykla używanego. Ruszyła strona internetowa www.motovoyager.pl na którą zapraszamy. W obecnym numerze znajduje się opis wyprawy m. in. na Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie oraz do Albanii.

Wszelkie uwagi mile widziane.

Zapraszam do lektury.

Tytuł:
Szara eminencja

...hehehe ...jestem na okładce tego numeru :D :D :D

pozdr,
w

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Strona WWW: http://GregorTravel.com
No ładnie, załapałeś sie przed wojną ;)

Tytuł:
Szara eminencja

...w sumie Ty też ;)

ps.
...autorem tytułu na okładce nie jest autor relacji ;)

pozdr,
wojtasik .....vel Gregor

[ img ]

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

moja prywatna opinia:

pismo bardzo fajne, zapełnia z pewnością lukę na rynku.

zyczyłbym sobie wiecej opisów dotyczących sprzętu, ubrań oraz typowych nowości z tego rynku. można by tez pomyśleć o tym o czym piszemy na forum, czyli np. sprzet turystyczny, aparaty, kamery, narzędzia, porady techniczne, porówniania motocykli turystycznych np. 950 adventure vs duży GS, czy np. 950 super enduro vs Hp2 enduro. itd :) dobrym tematem tez z pewnoscia byłoby przygotowanie motocykla do dalekich wypraw

zastanawim się też czy pójście w tak gruby papier to dobry pomysł, przez to z penością pismo jest w cenie prawie 10 zł,a treści tak sobie, no i napewno trzeba pójśc w piekne zdjecia!!! i będzie jak album "cuda świata" :)

pozdawiam

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

mysle ze minusem moze byc tez zakaz pisania o alkoholu....no jak tu nie napisac o gruzinskiej goscinnosci o ich ceremonii picia wina, niestety przez to odeszly chyba nam najciekawsze opowiesci...nie mowie zeby kreowac od razu motocykliste jako pijaka, ale szczegolnie na wchodzie alkohol czesto jest nieodzownym elementem danej kultury....a my przeciez jezdzimy ja poznwac...cała...:):):):)

co nie wojtasik???

Tytuł:
Szara eminencja

Strona WWW: http://www.motovoyager.pl
Bardzo dziękuje za kulturalne słowa krytyki jak i pochwał. Będziemy sie starać dostosowywać magazyn do Waszych potrzeb. W końcu jest to pismo w szeczególnosci dla motocyklowych podróżników.

Gruby papier - chcieliśmy aby zdjecia były jak najlepszej jakości, wyraziste, na kiepskiej jakosci papierze, niestety nie będzie dobrego efektu. Pismo będzie sie powoli rozrastać, ale cena będzie stała.

Między innymi jednym z założeń było promowanie bezpieczeństwa, trzeźwości, kultury w szerokim tego słowa znaczeniu. Nie mozemy pokazywać motocyklisty w trampkach, krótkich spodenkach jadącego asfaltem, nie możemy też opisywać przygód z alkoholem. Motovoyagera czytają nie tylko "starzy" motocyklisci, ale też bardzo młodzi ludzie czy osoby z "poza" branży". Oczywiscie, kazdy z Nas wie, że po dojechaniu do celu wypije się choć browara itp. Podczas żaru z nieba nie będziemy w pełnym oporzadzeniu wyciagać motocykla z błota, kiedy z człowieka się leje pot :wink:

Ok, ja lecę do redagowania, żeby było co czytać w październiku.

Chciałem zapytać czy chciałby ktoś z Was poczytać od czasu do czasu np. na temat wypraw z lat 60-80? Czyli jak to było kiedyś.... :D

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

motovoyager,
mamy tu taka tradycje, ze kazdy nowy wrzuca pare slow o sobie, swoim motocyklu/motocyklach, doswiadczeniach motocyklowych w powitalni.

marsz do powitalni! ;)

Tytuł:
Poeta forumowy

Strona WWW: http://www.enduro-adventure.com
motovoyager pisze:
Chciałem zapytać czy chciałby ktoś z Was poczytać od czasu do czasu np. na temat wypraw z lat 60-80? Czyli jak to było kiedyś.... :D

Ja uwazam, ze to swietny pomysl. Szczegolnie jesli beda wypasione foty :D

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

data7 pisze:
motovoyager pisze:

Ja uwazam, ze to swietny pomysl. Szczegolnie jesli beda wypasione foty :D

moim zdaniem pomysl jest calkiem fajny pod warunkiem że nie będą to wyprawy do okoła komina a coś naprawdę porządnego..:)

Tytuł:
Początkujący

motovoyager pisze:

znakomity pomysl. Jakby nie patrzec to juz sporo latek, i wiekszosc z czytaczy pewnie jeszcze jezdzila rowerkiem lub nawet nie, a Ci co juz nawijali kilometry, to mysle ze tym chetniej powspominaja. Mysle ze sam opis stosowanych patentow bylby ciekawa lektura. Problemy z ktorymi sie mierzono a z ktorymi teraz za nas mierza sie akcesoria, kevlar czy goretexy. Przez co latwo o nich zapominamy

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.bmwmotorradgallery.pl
a ja (pewnie nie tylko ja) dostałem takiego maila:

Szanowni Panstwo,

Zmuszeni jestesmy do upublicznienia zdumiewajacego zachowania wydawcy pisma
"MOTOVOYAGER".
Wydawca ten w grudniu z wlasnej woli zadzwonil do naszej fundacji z
informacja, ze zamiast wyslac
kartki swiateczne, na rzecz fundacji (czyli na rzecz motocyklistow
poszkodowanych w wypadach) przekaze
pewna kwote pieniedzy. Nie bylo to duzo, obiecywal okolo 1000 do 2000 zl.

Bardzo to nas ucieszylo, informacja o takim gescie pojawila sie w jednym z
numerow "MOTOVOYAGERa".
Nisetety dalej nastapila cisza. Maile, telefon, pozostawaly bez odpowiedzi.
Kolejne maile takze pozostaly bez odpowiedzi.

Nagle wydawca "MOTOVOYAGERa" zapomnial o swojej obietnicy, obietnicy pomocy
poszkodowanym w wypadach.
W koncu na stanowczy mail odpowiedzial ze z obietnicy nie wywiaze sie i nie
widzi powodu aby to robic.

Oj nie ladnie bardzo nie ladnie, niestety musimy upublicznic te informacje,
tylko dlatego ze wydawca kosztem
poszkodowanych i fundacji chcial sobie zrobic reklame. Chcial byc
postrzegany jako darczynca, choc chyba nie mial zamiaru niczego darowac.

Bardzo to przykre, przykre tym bardziej ze kazda taka kwota moze choc w
niewielkim stopniu pomoc
osobom ktore tej pomocy naprawde potrzebuja. Ale widac wydawcy
"MOTOVOYAGERa" nie interesuja
motocyklisci w potrzebie...

Pragniemy dodac, iz fundacja nie zatrudnia zadnych osob i nikt dzialajacy w
fundacji nie pobiera z tego tytulu zadnego wynagrodzenia.

Fundacja Motocyklowa "DUAE ROTAE"
www.fundacja.motocykle.pl

potrafi ktos to wyjasnic - taki niesmak jakis zostawia a pismo fajne

Tytuł:
Aktywny

Z innego forum:

Cytuj:
Nie zwykłem wypowiadać się w tematach, mnie osobiście dotyczących. Teraz jednak, z dużym zażenowaniem, wyrwany do tablicy, zmuszony jestem zabrać głos na temat oszczerstw, rozpowszechnianych w internecie na temat magazynu Motovoyager przez Macieja Kwietnia, z jednej strony prezesa fundacji "Due Rotae”, z drugiej strony – właściciela kilku komercyjnych przedsięwzięć, związanych z motocyklizmem oraz byłego właściciela upadłego czasopisma o podróżach motocyklowych „Nomada”.

Wydawnictwo Techmedia, którego jestem współwłaścicielem wydaje (oprócz Motovoyagera) specjalistyczne czasopisma branżowe „Elektrosystemy” oraz „Systemy Instalacyjne”. Od kilku lat co roku w Boże Narodzenie zamiast wysyłać kartki świąteczne do współpracujących z nami firm, zasilamy darowizną konta domów dziecka. W ciągu trzech ostatnich lat darowizny (znacznie zresztą wyższe niż wartość kartek pocztowych - w tym roku 3 tys. zł) otrzymał Dom Dziecka w Krasnymstawie. Zdecydowaliśmy się wspomóc właśnie jego, gdyż po pierwsze - bieda na Ścianie Wschodniej odbija się również na kondycji tamtejszych domów dziecka, a po drugie – kierownictwo zapewniło, że szczegółowo rozliczy się z przekazanych środków. Z naszych pieniędzy została m.in. kupiona w tym roku pościel dla dzieci, a w latach ubiegłych – telewizor i odtwarzacz DVD. (Zainteresowanym wyślę skan tegorocznego przelewu darowizny – proszę o maila na priv, mój mail to m.ignatowicz@motovoyager.pl; zainteresowane osoby mogą też zadzwonić do Krasnegostawu i sprawdzić, czy piszę prawdę).

Gdy rozpoczynaliśmy wydawanie Motovoyagera zdecydowaliśmy się na podobny schemat – zamiast wysyłać kartki, wspomożemy darowizną jakiś zbożny cel. Z wiadomych względów wybór padł na Fundację Motocyklową Duae Rotae, mającą – rzekomo – wspierać ofiary wypadków motocyklowych. I w tym miejscu zaczęły się schody.

W połowie grudnia zadzwoniłem do prezesa Duae Rotae Macieja Kwietnia z informacją, że planujemy wpłatę od 1000 do 2000 zł na konto fundacji. Ustaliliśmy, że Maciej Kwiecień prześle mi szczegółową informację o planowanym wykorzystaniu środków, a ja najpóźniej do końca stycznia wpłacę pieniądze.

W połowie stycznia, gdy wróciłem z urlopu okazało się, że żadnej informacji o planowanym wykorzystaniu środków nie ma. Moi pracownicy są natomiast straszeni przez Macieja Kwietnia, że jeżeli nie wpłacimy pieniędzy – on „poinformuje motocyklistów o naszym oszustwie”. Co więcej – okazało się, że wcześniejsza umowa na wymianę reklam, zawarta z jedną z firm Macieja Kwietnia, jest uzależniona od wpłaty na fundację. A więc działalność KOMERCYJNA jest łączona z działalnością CHARYTATYWNĄ!!!

Po przyjrzeniu się wnikliwie stronom internetowym rzekomej charytatywnej fundacji zauważyłem, że:
– podlinkowane są w nich wyłącznie komercyjne przedsięwzięcia pana Macieja Kwietnia,
– oprócz ogólnych frazesów brak najmniejszej nawet wzmianki choćby o jednym motocykliście, któremu została udzielona jakakolwiek pomoc.

Zdecydowałem się wobec takich faktów:
– zerwać jakąkolwiek współpracę z Maciejem Kwietniem,
– zrezygnować z udziału w pseudokomercyjnym przedsięwzięciu, nazwanym „Fundacją”,
– przeznaczyć 1000 zł na fundację Doroty Stalińskiej „Nadzieja”, która pomaga zapobiegać wypadkom drogowym i niesie ich ofiarom pomoc (zainteresowanym wyślę kopię przelewu).

Podsumowując:

1. Od kilku lat wydawnictwo pomaga charytatywnie Domom Dziecka, nie oczekując nic w zamian (nie jest to oczywiście słynny 1-procentowy odpis, lecz pomoc z zysków firmy)
2. Jako prezes firmy nie zamierzam wydawać nawet złotówki na podejrzaną fundację, która łączy działalność pseudocharytatywną z czystą działalnością komercyjną
3. 1000 zł zostało przekazane na konto innej fundacji, związanej z motocyklami.

Pozdrawiam

Mariusz Ignatowicz

Prezes zarządu wydawnictwa Techmedia

PS. Wszystkim osobom, które przed dokonaniem ostatecznej oceny czekały na przedstawienie racji przez drugą stronę – dziękuję.
Tym, którzy na forach internetowych oraz w e-mailach wyzywały mnie od „debili” i „oszustów” życzę miłego dnia .
Motocyklistów, którzy w przypływie emocji zrezygnowali z prenumeraty magazynu Motovoyager – proszę o przemyślenie swojej decyzji.
A panu Maciejowi Kwietniowi zapowiadam, że razie dalszego rozpowszechniania oszczerstw na nasz temat zastrzegamy sobie podjęcie kroków prawnych. Przypominam też, że wysyłanie spamu jest w Polsce przestępstwem.

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

Motovoyager, super pismo. Prawdę mówiąc niegdyś zainseminowało mnie pozytywnie ;-) To ciekawe bo jak czytam forum i znam Motovoyager`a to byłby on idealnym wręcz drukowanym funzinem ludzi skupionych wokół AVDRIDER. Może jakiś "merge" panowie ;-)
Zgadzam się z "ex1" więcej testów, porad i technicznego mięsa ... i to konkretnie!. Niezły był np. opis/test kufrów ale czytając to forum można dowiedzieć się znacznie więcej. Opisy podróży są ok., ale znowu - może warto sięgnąć do relacji opisywanych na forum i przenieść je do druku.
Relacje z przeszłości ? Ależ jak najbardziej, wszelka promocja turystyki moto bez względu na czas i przestrzeń jest pożądana.
Z innych kwestii - mam wrażenie, że na tylu stronach można upchnąć znacznie więcej informacji. To temat dla teamu DTP ale jestem przekonany że materiałów jest po dostatkiem.

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.motojary.com
Odnośnie wątku "kartek świątecznych, fundacji" itp.
Nie chcę tutaj ustosunkowywac się do tego, co napisane powyżej.
Jedynie chciałbym się podzielic własnym doświadczeniem związanym w pewien sposób z opisanym sporem:
W 2005 uczestniczyliśmy w gronie MotoJary w słynnym "Baranku". Zabuliliśmy p. Kwietniowi opłaty + koszt koszulek, które miały nadejśc pocztą później. Do dziś nic nie doszło.