| Autor |
Wiadomość |
|
Medman
|
Tytuł: regulacja lamp przednich w moto Post: piątek, 2 października 2009, 09:20 |
|
|
|
Poszukuję podpowiedzi w sprawie regulacji wysokości świateł przednich w moto- ( u mnie Varadero) . Kiedyś był taki sposób, że stawało się 5 m przed ścianą, zaznaczało się linię na wysokości żarówek w lampie i drugą linię poniżej tej 5 albo 10 cm. Snop światła należało ustawić na dolną linię- górna krawędź linii światła na wysokości linii na ścianie. Ale dokładnie nie pamiętam. To były dawne sposoby. Bo ja jestem z rocznika M. Fogga. :D :D :D Jest może ktoś młodszy kto pamięta lub zna ten sposób ???
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
JareckiB12
|
Tytuł: Re: regulacja lamp przednich w moto Post: piątek, 2 października 2009, 10:20 |
|
Strona WWW: http://www.motopod.pl
|
|
W motocyklach chyba nadal obowiązuje ten sposób. W instrukcji do motocykla powinno być napisane, jak w danym modelu wyregulować światła, właśnie tym sposobem.
Jarecki
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: regulacja lamp przednich w moto Post: piątek, 2 października 2009, 10:34 |
|
|
W "Service Manual" jest tylko wzmianka, że światała należy ustawiać zgodnie z obowiązującymi w danym kraju przepisami. Zwróć natomiast uwagę, że Viadro ma regulację w pionie (duże pokrętła, po bokach, u góry) oraz poziomie (dwie śrubki, u dołu, w środku). [ img ]
Ostatnio zmieniony piątek, 2 października 2009, 10:38 przez marekm, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Medman
|
Tytuł: Re: regulacja lamp przednich w moto Post: piątek, 2 października 2009, 10:37 |
|
|
|
Już wiem! Spadek linii światła powinien wynosić 1,3% na każdy metr odległości od punktów pomiarowych. Czyli np w odległości 10m od ściany, linia światła powinna przebiegać 13 cm niżej linii żarówki! Pozdrawiam!
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Medman
|
Tytuł: Re: regulacja lamp przednich w moto Post: piątek, 2 października 2009, 10:40 |
|
|
|
Marek! Na Ciebie zawsze można liczyć !!!!!!!!! Skąd Ty od razu skan instrukcji wyciągnąłeś ?? masz ją w kieszeni na "penie"???? ( Tylko bez podtekstów drodzy koledzy!!! Bez podtekstów - proszę ! :D :D :D )
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: regulacja lamp przednich w moto Post: piątek, 2 października 2009, 10:46 |
|
|
Service Manual do SD02 (również do SD01) jest do ściągnięcia z naszego forum - kliknijDokument (SD02) jest spory (483 mb) więc zalecane jest szybkie łącze i cierpliwość. :D
|
|
| Na górę |
Offline |
 |