Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 09:36

Autor Wiadomość
 Tytuł: Buty motocyklowe - wysokie temperatury otoczenia
Początkujący

Witam serdecznie!
Poszukuję butów, które będą spełniały następujące kryteria:
1. Będą się nadawały na dalekie szosowe wycieczki motocyklowe (po około 500 KM dziennie)
2. Po zejściu z motocykla będzie można wygodnie się w nich poruszać (np. zwiedzając)
3. Będzie w nich w miarę komfortowo przy wysokich temperaturach otoczenia (np. 40 stopni C)

Myślałem o zakupie butów wojskowych dedykowanych na pustynię, ale nie wiem czy to będzie najlepsze rozwiązanie.
Proszę o wasze komentarze. Mile widziane linki do konkretnych rozwiązań.

Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Buty motocyklowe - wysokie temperatury otoczenia
Honorowy bajkopisarz

http://www.raceboots.pl/ spróbuj bo cena niewysoka a są całkiem niezłe, wypróbowałem nawet w największe deszcze w tym roku jakie były- non stop w ulewie i przemokły dopiero po 300km głównie podczas podpierania się w mieście (asfaltem płyneły potoki). Lekkie i wygodne, mam kilka innych par "znakomitych światowych producentów" ale najczęściej zakładam właśnie te jeśli tylko nie jadę w cięższy teren.

Bajkopisarz forumowy

przeszukaj to forum, niedawno był wałkowany ten temat jest tam dużo fajnych informacji.
Nie kupuj butów nie motocyklowych!!! Nie są projektowane tak by chronić stopę np. przed przygnieceniem przez moto. Wydaje się lepiej zachować kolejność: bezpieczeństwo potem wygoda potem wygląd.

Zadomowiony

Daytona Tans Open GTX - nie znajdziesz nic lepszego.

Te buty to wyznacznik dla innych firm. Gdybyś miał jakieś konkretne pytania to wal.

Takiemu nie podskoczysz!

Slepy pisze:
przeszukaj to forum, niedawno był wałkowany ten temat jest tam dużo fajnych informacji.
Nie kupuj butów nie motocyklowych!!! Nie są projektowane tak by chronić stopę np. przed przygnieceniem przez moto. Wydaje się lepiej zachować kolejność: bezpieczeństwo potem wygoda potem wygląd.

Radek, a ja bym się z Tobą nie zgodził. Widziałem wiele dobrze zrobionych i masywnych butów turystycznych w cenie 300-400 zł, które przewyższały albo dorównywały ochroną nogi droższych turystycznych butów motocyklowych. Takie buty maja podstawowa przewagę nad motocyklowymi, mianowicie możliwość dość komfortowego użytkowania po zejściu ze sprzętu a często wyposażone są w membrany (nawet Goretex). Wada jaką identyfikuje to np brak wzmocnienia na lewym bucie, w miejscu gdzie zmienia się biegi. W takich butach przemierzyłem już kilka tysięcy kilometrów. Oczywiście kiedy wybieram się nieco poszaleć zakładam tylko Sidi Adventurte :mrgreen:

Początkujący

Witam,
Polecam Dainese Virunga, podstawowe wzmocnienia, komfort, nieprzemakalne, oddychające.
Od dwóch lat jeżdżę w różnych warunkach pustynno deszczowych i polecam.
Jedyny mankament, trochę zbyt słaba ochrona stopy przy wzdłużnym zgięciu /elastyczna podeszwa/.

Pzdr

Bajkopisarz forumowy

Sikorp pisze:
Slepy pisze:

Radek, a ja bym się z Tobą nie zgodził. Widziałem wiele dobrze zrobionych i masywnych butów turystycznych w cenie 300-400 zł, które przewyższały albo dorównywały ochroną nogi droższych turystycznych butów motocyklowych. Takie buty maja podstawowa przewagę nad motocyklowymi, mianowicie możliwość dość komfortowego użytkowania po zejściu ze sprzętu a często wyposażone są w membrany (nawet Goretex). Wada jaką identyfikuje to np brak wzmocnienia na lewym bucie, w miejscu gdzie zmienia się biegi. W takich butach przemierzyłem już kilka tysięcy kilometrów. Oczywiście kiedy wybieram się nieco poszaleć zakładam tylko Sidi Adventurte :mrgreen:

Wg mnie dlatego buty moto są niewygodne do chodzenia bo mają usztywnienia zabezpieczające stopę łącznie z kostką - oczywiście w dużym uproszczeniu mówię.
Buty wojskowe, czy turystyczne nie są projektowane, czy testowane na okoliczność zgniatania kostki przez ponad 250 kg masy, upadającej na Twoją nogę, nawet przy takiej bagateli jak gleba parkingowa. Widziałem urazy po czymś takim w bucie moto i w zwykłym. Robi wrażenie. Na sobie też przetestowałem buty moto w szlifie przy ok. 30-40 km/h - efekt zerwana torebka stawowa, w martensie kolega przy czymś podobnym miał złamana stopę z przesunięciem. :shock: :mrgreen:

Zadomowiony na dobre

Slepy pisze:
Sikorp pisze:
Slepy pisze:

Wg mnie dlatego buty moto są niewygodne do chodzenia bo mają usztywnienia zabezpieczające stopę łącznie z kostką - oczywiście w dużym uproszczeniu mówię.
Buty wojskowe, czy turystyczne nie są projektowane, czy testowane na okoliczność zgniatania kostki przez ponad 250 kg masy, upadającej na Twoją nogę, nawet przy takiej bagateli jak gleba parkingowa. Widziałem urazy po czymś takim w bucie moto i w zwykłym. Robi wrażenie. Na sobie też przetestowałem buty moto w szlifie przy ok. 30-40 km/h - efekt zerwana torebka stawowa, w martensie kolega przy czymś podobnym miał złamana stopę z przesunięciem. :shock: :mrgreen:

Podpisuje sie pod tym. Ja niestety tego typu uraz mialem nieprzyjemnosc testowac na swoich konczynach. Pierwsza przewrotka w "taktycznych butach" skonczyla sie tym, ze po podniesieniu sie z trudem po glebie i dojechaniu na pogotowie po 5 minutach buty trzeba bylo rozciac tak spuchla noga. Lekarz powiedzial,ze przez 30 lat praktyki czegos takiego nie widzial. Zlamania co prawda nie bylo ale krwiak od kostki po kolano, noga wygaldala jakby brala udzial w jakiejs gejowskiej paradzie, niedroznosc zyl, spychniecia, sciaganie wody(?) co 2 dni.. etc.. Pech chcial,ze po roku mialem taka sama glebe w tym samym miejscu w motocyklowych butach. 2 siniaki i final.
Sam tez wolalem latac w glanch/tatykach, ale od tego czasu zakladam zawsze motocyklowe. Jak mam zamiar gdzies chodzic to w plecak biore jakis cichobiegi PUMY i sprawa rozwiazana. Zajmuja niewiele miejsca a wygoda w 40 stopniach b.duza.
Tyle z mojej strony.

Bajkopisarz forumowy

Sikorp pisze:
Oczywiście kiedy wybieram się nieco poszaleć zakładam tylko Sidi Adventurte :mrgreen:

Sikor też Ci tak skrzypią niesamowicie przy chodzeniu? (może mam taki stary egzemplarz co skrzypi :lol: )

Takiemu nie podskoczysz!

Slepy pisze:
Sikor też Ci tak skrzypią niesamowicie przy chodzeniu? (może mam taki stary egzemplarz co skrzypi :lol: )

Tak ten typ ma :roll:

Co do butów turystycznych zwracam uwagę na to co napisałem:
"Widziałem wiele dobrze zrobionych i masywnych butów turystycznych w cenie 300-400 zł, które przewyższały albo dorównywały ochroną nogi droższych turystycznych butów motocyklowych."
Czyli w tej samej/podobnej cenie zdarzają się buty cywilne turystyczne (a w zasadzie wspinaczkowe) o podobnych właściwościach ochronnych co turystyczne motocyklowe.

Takiemu nie podskoczysz!

Sikorp pisze:
Czyli w tej samej/podobnej cenie zdarzają się buty cywilne turystyczne (a w zasadzie wspinaczkowe) o podobnych właściwościach ochronnych co turystyczne motocyklowe.

Sikor, prosta piłka - wskaż fizycznie takie buty, konkretnie model i producenta. Mówimy oczywiście o porównaniu z butami motocykolowymi turystycznymi, z wysoką cholewą. Nie znam takich butów wspinaczkowych, kóre by miały ochronę przeciwzgnieceniową piszczeli kostki i palców. Nie mają tego żadne tacticale letnie - ani 'ammo boots' ani buty Bundeswehry (czy te modelu 2000 czy 2003).

Jedyny, który mógłby tu konkurować to but strażacki polski (są bardzo fajne), ale na ciepłą pogodę niezbyt się nadaje.
[ img ]
lub
[ img ]

Początkujący

Dziękuję Wam Koledzy za wszystkie opinie i rady. Po przeczytaniu wszystkich postów zrezygnowałem z poszukiwania substytutu butów motocyklowych. Zdecydowałem się na zakup nowych butów dedykowanych do jazdy motocyklem. Nadal pozostaje pytanie - które będą odpowiednie? Obecnie jeżdżę w bytach firmy Raytek - są dość wygodne i tanie, ale mają jedną poważną wadę podczas upałów w butach robi się "kałuża", a stopy pieką od gorąca. Zdecydowanie nie nadają się one do dłuższego chodzenia w nich podczas upałów.

Od dawna marzę o butach firmy Daytona i zdecydował bym się kupić jeden z bardziej zaawansowanych modeli (bardzo podobny do proponowanych Tans Open GTX tylko bez tych obkuć na czubkach podeszwy) cały czas nurtuje mnie tylko pytanie czy podczas gorących dni będę w stanie wytrzymać w tych butach?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i czekam na dodatkowe rady.

P.S. Czy zna ktoś może sklep w Warszawie lub okolicach gdzie można po korzystnych cenach kupić buty firmy Daytona?

Zadomowiony na dobre

Strona WWW: http://www.akcent.pl
P@blo pisze:
Od dawna marzę o butach firmy Daytona i zdecydował bym się kupić jeden z bardziej zaawansowanych modeli (bardzo podobny do proponowanych Tans Open GTX tylko bez tych obkuć na czubkach podeszwy) cały czas nurtuje mnie tylko pytanie czy podczas gorących dni będę w stanie wytrzymać w tych butach?

Czy na południu Francji jest wg. Ciebie dość ciepło, zapytam retorycznie?. Tydzień w upalnych Alpach, TransOpenGTX wkładany wcześnie rano, zdejmowany późną nocą. To była ostatnia rzecz którą w ciągu dnia chciało się zdejmować, powinno wystarczyć za odpowiedź. Zresztą podobnie jest z innymi dobrymi butami- najpierw kurtka, spodnie, kask przeszkadzają..

Prozaik forumowy

właśnie natknąłem się na takie botki:

THOR buty 50/50

[ img ]

Może na miasto będą w sam raz :)

Początkujący

akcent pisze:
Czy na południu Francji jest wg. Ciebie dość ciepło, zapytam retorycznie?

Ja wybieram się do Maroko i to w Sierpniu... Ciężko jest mi porównywać z Francją ale ciepło na pewno będzie :).

Wrażenia opiszę po powrocie.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.