| Autor |
Wiadomość |
|
gapek
|
Tytuł: Syria i Jordania Post: wtorek, 24 listopada 2009, 12:08 |
|
|
|
|
Hejka, Ze znajomymi planujemy sie wybrac w przyszlym roku do Jordanii i Syrii. Na razie plan jest taki: szybki przelot do Syrii i tam zaczynamy zwiedzanie, az po morze Czerwone. 3 moto po 2 osoby na jednym.
Z kalkulacji kosztowych wychodzi nam ze powinnismy sie zmiescic w 5k PLN od osoby. Byl ktos moze tam i moze to potwierdzic?
|
|
| Na górę |
|
 |
|
Gregor
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: wtorek, 24 listopada 2009, 13:19 |
|
Strona WWW: http://GregorTravel.com
|
gapek pisze: .... Byl ktos moze tam i moze to potwierdzic? Niestety nie mogę tego potwierdzić
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gapek
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: wtorek, 24 listopada 2009, 14:06 |
|
|
|
Gregor pisze: gapek pisze: .... Byl ktos moze tam i moze to potwierdzic? Niestety nie mogę tego potwierdzić Moze inaczej :shock: Czy bedac w Jordanii i Syrii na moto wydaliscie wiecej / mniej ? Czy takie koszty wydaja wam sie realne czy zbyt skape ?
|
|
| Na górę |
|
 |
|
koziarz
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: wtorek, 24 listopada 2009, 14:12 |
|
|
|
Myślę, że w tym temacie najwięcej do powiedzenia ma Ania Jackowska, może zobaczy ten wątek to się wypowie.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Gregor
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: wtorek, 24 listopada 2009, 14:59 |
|
Strona WWW: http://GregorTravel.com
|
gapek pisze: Gregor pisze: gapek pisze: .... Byl ktos moze tam i moze to potwierdzic? Niestety nie mogę tego potwierdzić Moze inaczej :shock: Czy bedac w Jordanii i Syrii na moto wydaliscie wiecej / mniej ? Czy takie koszty wydaja wam sie realne czy zbyt skape ? Zbyt wiele zmiennych, aby odpowiedzieć jednoznacznie. Poszukaj w necie. Sporo osób już było w tamtych rejonach i zrobiło kilka opisów z pełną gamą informacji.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
majek
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: wtorek, 24 listopada 2009, 16:46 |
|
|
wrruuummmm tutaj masz link do relacji z naszego wyjazdu. dwa motocykle, dwóch facetów, V 2008, nam wyszło OKOŁO 5500 od łebka - nie licząc pamiątek/giftów, a specjalnie dużo to nie wydawaliśmy. pozdrawiam,
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kyller
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: wtorek, 24 listopada 2009, 22:18 |
|
|
|
hejka zalezy jaki rodzaj turystyki preferujecie jak dla mnie 2 osoby na moto to 6000 to wystarczajaco/namiot nocelgi na dziko itp/
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gapek
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: środa, 25 listopada 2009, 13:05 |
|
|
|
|
Orientujecie sie moze gdzie dokladnie mozna znalesc informacje na temat oplat za moto + wizy w Syrii i Jordanii?
Z kilku relacji wynika ze kazdy placil inna stawke ;) Na maile ambasady nie racza jak dotad odpowiedziec ;)
|
|
| Na górę |
|
 |
|
majek
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: środa, 25 listopada 2009, 13:30 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kyller
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: środa, 25 listopada 2009, 15:24 |
|
|
|
wjazd do syrii bez CPD to 108 usd +/- 3 usd + dodaj sobie cos dla pomagiera minimum 2 usd maks 10 usd [druki sa po arabsku] w tych 108 dolarach 27 usd to jest ubezpieczenie które powinno byc ważne 30 dni tak wiec ponowny wjazd do syrii z jordani =81 usd wyjazd z syrii 14 usd za osobę podałem ci kwoty total płaci sie za wszytsko oczywiscie w funtach dolce wymieniasz na granicy w oficjalnym kantorze kurs jest spoko nie brac euro bo bywaja problemy z wymianą
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
gapek
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: środa, 25 listopada 2009, 17:46 |
|
|
|
kyller pisze: wjazd do syrii bez CPD to 108 usd +/- 3 usd + dodaj sobie cos dla pomagiera minimum 2 usd maks 10 usd [druki sa po arabsku] w tych 108 dolarach 27 usd to jest ubezpieczenie które powinno byc ważne 30 dni tak wiec ponowny wjazd do syrii z jordani =81 usd wyjazd z syrii 14 usd za osobę podałem ci kwoty total płaci sie za wszytsko oczywiscie w funtach dolce wymieniasz na granicy w oficjalnym kantorze kurs jest spoko nie brac euro bo bywaja problemy z wymianą Wielkie dzieki :)
|
|
| Na górę |
|
 |
|
Misza
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: piątek, 27 listopada 2009, 19:50 |
|
|
|
5 tys zł starczyło prawie na styk, spanie zawsze na dziko (chyba że na dachu hotelu to wtedy za śmieszne pieniądze). Żarcie raczej kupowane od miejscowych i samemu pitraszone. Trochę jeżdżenia po Turcji (drogie paliwo). Nikt nie kupował jakiś specjalnych giftów, raczej ekipa ma wyjebane na takie sprawy. Zawsze się pytaj o cenę żarcia w knajpie przed zamówieniem!!! :D. W Turcji omijajcie płatne autostrady pomiędzy Bułgaria -Stambuł-Ankara i potem na dole w okoli Adany(nie pamiętam czy takie miasto to było). Nie dość, że płatne to normalne drogi lecą praktycznie ich śladem na mapie, to znacznie fajniejszy klimat. Kurna pojechałbym jeszcze raz tam...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Ania
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: sobota, 28 listopada 2009, 09:04 |
|
|
Przepraszam, że tak późno...Piszę tak ogólnie, bo zmiennych wpływających na koszt wyjazdu jest sporo... 1. Koszt wizy syryjskiej 40 e (wielokrotny wjazd) do kupienia w ambasadzie w wawie (raczej dzwoń nie pisz). Z ambasadą jordańska miałam to co ty, czyli olewkę. Wy ich też olejcie i załatwcie wizę i resztę na granicy. 2. Kyller dokładnie podał co i jak na granicy Syryjskiej 3. Misza ma rację z tą autostradą i bezpłatną, ciekawszą drogą obok 3. Na granicy jordańskiej w sumie za wizę i ubezpieczenie niecałe 50 $ (dokładnie nie pamietam bo tam był taki sajgon, że miałam ich wszystkich dosyć i chciałam jak najszybciej skończyć to zamieszanie. Koszt ubezpieczenia zależy od tego na ile dni. Dokładnie zapytajcie celnika o widełki - ile dni pobytu - jaka kasa). To była granica na trasie Damszek -Amman - przygotujcie się na trochę nerwów... 3. Jedzenie: bardzo tanie szczególnie w Syrii - za 25 SYP można zjeść jakiegoś falafela/kebaba w picie, albo kupować owoce, świeży ichniejszy chlebi ładowac w niego lokalne sery, pomidory itp. Nie wiem czy faceci na tym długo pociągną, ale w knajpach też nie jest drogo. W restauracji jadłam raz i za obiad dla dwóch osób (cały kurczak, sałatka, hummusu, chlebki) z którego wytoczyliśmy się totalnie przejedzeni zapłacilismy 500 SYP. 4. Noclegi. Tanich hosteli (400-500 SYP) jest bardzo dużo. Zawsze pytajcie o możliwość spania na dachu bo jest najtaniej a chyba najfajniej. Oczywiście jeżeli nie przeszkadza Wam spanie w sali wieloosobowej z kolejka do prysznica:) Jordania jest trochę droższa, ale za 7-10 JOD też da się coś znależć. Na namiot sie nie zdecydowałam bo dla samotnej baby to mógłby być hardcore:) jest taka strona http://www.hostelworld.com , na której można sobie o różnych opcjach noclegu poczytać i miec obraz cen. Może dla niektórych adventurowców, spanie w hostelu to hańba, ale czasem warunki też bywają ekstremalne... Doliczcie sobie koszty muzeów, innych atrakcji i może okazać sie, że te 5000 to troszkę za mało. Chociaż to zależy czego oczekujecie w tej podróży. Jeżeli tylko benzyna, jedzenie, spanie, itp. to może i Wam się uda, ale raczej na styk. Mnie nosiło i wszędzie chciałam wejść, a to podnosi koszty, np. wejście na jeden dzień do Petry 21 JOD, łażenie w rezerwacie Dana 10 Jod, treking górsko-rzeczny (dziwak!!!) w rezerwacie Mujib 10 JOD, Krak des Chevaliers 150 SYP......itd. No i oczywiście tzw. souveniry. :) Są tacy co nie uznają bo to niby wiocha, ja akurat uwielbiam, bo na przykład teraz siedzę sobie w domu przed kompem i mam ciepły syryjski szalik, piję bediuńską herbatkę i fajnie mi się tą podróż wspomina i o niej pisze.... Nakupowałam bakalii, herbat, syryjskich mydeł, szalików i podobnych pierdół. Ale jestem babą :) Jeżeli jadą z wami kobitki, to szczególnie na starym bazarze w Aleppo mogą mieć problem z przejściem obok tych wszystkich dóbr obojętnie... Acha i uważajcie na radary w Turcji, bo to sporo kosztuje.... O rany, wyszedł z tego mały chaos ale może coś Wam się przyda... Mam z tych miejsc rewelacyjne wspomnienia i życzę Wam tego samego...
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
Ania
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: sobota, 28 listopada 2009, 09:23 |
|
|
|
Pewnie wiecie, ale... Syria : funt syryjski (SYP) kurs: 1 USD - 47 SYP kurs: 1 PLN - 17 SYP
Jordania: dinar jordański (JOD - w mowie potocznej używa się "JD" ) kurs: 1 USD - 0.7 JOD kurs: 1 PLN - 0.25 JOD
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
kyller
|
Tytuł: Re: Syria i Jordania Post: sobota, 28 listopada 2009, 12:39 |
|
|
|
to jescze info benzynowe poprzeliczeniu na złotówki turcja 1 litr 6,7 pln syria 1 litr 2,7 pln 4 zyle róznicy na litrze :D w bab al hawa najblizsza stacja benzynowa jest kilaset metrów od granicy na rondzie prosto (w lewo jest na aleppo)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |