Dzisiaj jest czwartek, 3 września 2026, 16:42

Autor Wiadomość
 Tytuł: Następny sprzęt...
Początkujący

Witam

Jak już napisałem w powitalni aktualnie posiadam Kawasaki zx636, który jest swietnym motocyklem, ale ...no własnie ale... na dobrej jakości asfalcie. Na dziurach jajca bolą, w mieście nadgarstki :roll:.

W związku z tym na przyszły sezon planuję zmienić na coś bardziej uniwersalnego.

Czego wymagam od nowego sprzeta?

Ogólnie takie połączenie enduro/supermoto/sport/turystyk. Zdaję sobie sprawę, ze taki stwór w przyrodzie nie występuje (chyba nawet w Erze nie maja :wink: ), ale mniej wiecej to tak:

:arrow: prędkości przelotowe na asfalcie ~160km/h
:arrow: dobre właściwości terenowe, przeprawy raczej mnie nie interesują, ale leśne dukty, boczne drogi kiepskiej jakości jak najbardziej tak.
:arrow: raz do roku może jakiś dalszy wypad, jak czas i pieniądz pozwoli. W ciągu roku raczej po Polsce.
:arrow: Duży "fun-factor"

To tak z grubsza. Motocykl miałby służyć kilka lat. Zastanawiałem się nad BMW 650GS Dakar lub też KTM 640 Adv, ale mocowo to raczej nie to.

Budżet +/- 20 tys. PLN. Więc F800GS poza zasięgiem. Do duzego GS jeszcze muszę dorosnąć.

KTM 950 Adv? Po asfalcie zapierdziela, w terenie również. Wydaje się idealny. Obawiam się trochę awaryjności ale od 2005 podobno już wszystko poprawione. Jakaś alternatywa?

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

KTM 990 Adventure spełnia te wymagania.
Jest jeszcze Triumph Tiger.

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

jest jeszcze supertenera....

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

A brałeś po uwagę BMW F650 GS z 2008 r ? Używane ale z minimalnym przebiegiem na mobile.de są już prawie w Twoim zasięgu a za 2-3 miesiące będzie ich coraz więcej.

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

mozesz jeszcze wziac pod uwage stara dobra afrike.
lub jakiegos trampka.

jak zawsze, powtarzam:
zapusc allegro/ebay/mobile
kryteria wyszukiwania: <=20kzl
przejrzyj oferty, odrzuc plewy i wybierz zdrowe ziarno :)

Tytuł:
Początkujący

Ron pisze:
...jak zawsze, powtarzam:
zapusc allegro/ebay/mobile
kryteria wyszukiwania: <=20kzl
przejrzyj oferty, odrzuc plewy i wybierz zdrowe ziarno :)

Nie obraz sie ale skoro nie jezdzilem na zadnym z w/w sprzetow to jak moge wybrac? Tego ktory ma ladniejszy kolor?

Chodzi mi o opinie uzytkownikow tego typu motocykli.

:arrow: Dominik

990 Adv juz sie trafi w tych pieniadzach? Na mobile widzialem zaczynaja sie od ~24 tys. PLN no ale nie wiadomo w jakim stanie...

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Deftones pisze:
Nie obraz sie ale skoro nie jezdzilem na zadnym z w/w sprzetow to jak moge wybrac? Tego ktory ma ladniejszy kolor?

Chodzi mi o opinie uzytkownikow tego typu motocykli.

nie obraz sie, ale mozesz poczytac o tych sprzetach na necie i zadac bardziej konkretne pytania.
np. "czytalem ze lc4 640 to motocykl o wspanialych walorach terenowych ale drgania silnika przenoszone przez rame, kierownice, podnozki ograniczaja zasieg na czarnym do kilkuset kilometrow dziennie. jak to sie ma do waszych doswiadczen?"

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

popieram dominika LC8 950/990 adv idealnie wpasuje sie w twoje wymagania, tiger to już zadne wlasnosci w terenie

co do awaryjnosci to na forum juz wiele zostalo powiedziane, wystarczy zadbac o moto i można mieć spokojną głowę

możesz tez pomyśleć np. o mocnym supermoto np. 950 SM, bo jak by nei bylo po lesie tez tym polecisz, na na asfalcie miodzio..:), można też go w końcu jako tako przygotowac do dlaszych wypadów choc zbiornik jest mały!

Tytuł:
Początkujący

Po cichu liczylem, ze utwierdzicie mnie w tym wyborze.
Ex1 widzialem, ze miales podobny dylemat jakis czas temu. Rozumiem, ze z perspektywy czasu nie zalujesz wyboru.

Ron uwierz mi, ze czytalem sporo. Jednak nie ma to jak opinia z pierwszej reki.
Podalem kryteria jakie moto powinno spelniac.
Po to chyba tez forum, zeby wzajemnie sobie doradzic. Chyba, ze sie myle...

Tytuł:
Zadomowiony na dobre

Wiesz jak jest - o pieniądzach trudno rozmawiać. Wszystko ma swoją cenę, a i od sprzedającego wiele zależy.
Generalnie przy obecnym kursie EUR do złotówki "opłaca się" kupić moto w Niemczech. Jak wiadomo niemieccy KTM-owcy (LC8) bardzo szanują swoje sprzęty (lansują się na nich na indywidualistów) i z powodu przepisów mało wjeżdżają w teren.
Jak znajdziesz coś konkretnego - przedstaw na forum - coś podpowiemy.

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

no po to jest i radzimy:):):)

jeżeli chodzi Ci o "czynnik zabawy" to nie masz żadnej alternatywy..tylko lc8

prędkości przelotowe 160km/h to tylko lc8 i supertenera

tylko strzeż sie.......jeśli faktycznie dla Ciebie ważna jest zabawa na moto to jak jak raz sprobujesz lc8mki to przepadłeś..czego Ja jestem przykładem, awaria mojego dała mi sie we znaki(jeszcze nawet po prawie 2 miesiącach nie oddali mi moto) a na nic innego nie mam ochoty....z opinii na tym forum i innych wynika ze rocznik pow 2005 nie powinien sprawiać jakiś szczególnie większych problemów niż inne moto.....

pzdr

Tytuł:
Takiemu nie podskoczysz!

Deftones pisze:
Po cichu liczylem, ze utwierdzicie mnie w tym wyborze.
Ex1 widzialem, ze miales podobny dylemat jakis czas temu. Rozumiem, ze z perspektywy czasu nie zalujesz wyboru.

Ron uwierz mi, ze czytalem sporo. Jednak nie ma to jak opinia z pierwszej reki.
Podalem kryteria jakie moto powinno spelniac.
Po to chyba tez forum, zeby wzajemnie sobie doradzic. Chyba, ze sie myle...

prawda jest taka iż najbardziej docenia się ten motor, mając porównanie do innych, Ja poszedłem od razu na głęboką wode i jako pierwsze moto w życiu zapodałem sobie LC8. przez pierwszy miesiąc czułem ze to maszyna panuje nade mną a nie ja nad maszyną :) , po pewnym czasie wydawało mi się ze może to jest taki sam motor jak każdy inny, dopiero przejażdzki innymi np. nową tenerką, transalpem, DL - utwierdziły mnie w przekonaniu co mam,

Jedyne nad czym ubolewam to to ze moje umiejetnosci nie dorosły jeszcze do takiego motocykla.

ps. w komplecie z motocyklem dostajesz łatke indywidualisty..:) też plus..:)

Tytuł:
Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/bassride/
Cytuj:
komplecie z motocyklem dostajesz łatke indywidualisty

bardzo podoba mi sie kierunek w jakim zmierza ta rozmowa.

A tak na poważnie to coś w tym jest (chodzi mi o miłość do sprzęta), ostatnio przechodziłem 2-dniowe załamanie jak dowiedziałem sie ile kosztuje w LC8 rozrząd...nawet przemkneła mysl o sprzedaniu moto. Ale jak tylko na niego wsiadłem to zaraz zmieniłem zdanie...I ta myś "na co ja moge wsiąść po LC8, LC9 jeszcze nie robią :)"

Tytuł:
Honorowy bajkopisarz

Deftones -nie dziwie się, masz ciężki wybór. Ja sam tez latam na sporcie, pomimo ze jeździmy ostatnio głównie turystycznie, sam mam zamiar na coś bardziej turystycznego (czyli wyprostowane plecy)
Po mieście nie latam na moto, głównie trasy.
w teren to już inne moto na błoto itp.

Czytam wiele, i naprawdę ciężko coś wybrać, trampek, kawa, tenerka, wiele podobnych sprzętów - a nie ma jak wybrać jeden. Jak kupujesz uzywke to zależy na jaką sztukę trafisz.....
Na pewno z niemcowni będziesz miał lepiej zadbane, tam w teren nie wolno wjechać, zaraz po tym pojawia sie heli nad lasem i ścigają mocno ;(

Czy nie lepiej kupić np trampka za ok 8-9 tys, polatać, zobaczyć co i jak, nawet gdybyś chciał to sprzedać, to możesz niewiele stracić, lub sprzedać w tej samej cenie, a będziesz miał już jakieś wrażenia, odczucia itp.

Na chwile jak usiądziesz to za mało... trzeba min 50- 100 km zrobić by sie wczuć w sprzęta, może to tylko ja tak mam ale chwile to za mało ;)

Tytuł:
Początkujący

Dzięki wszystkim za opinie.

:arrow: Mario, Trampek odpada, raczej juz bym brał enduro - prawdopodobnie DRZ.

W każdym razie na chwile obecną celuję w 950/990. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem na wiosnę wyląduje u mnie w garażu 8)

Jeszcze pytanie do użytkowników. Jak wygląda serwis i mniej więcej jakie koszta?
Przy wzroście 178 dam radę sięgnąć ziemi na Adventure S?
Czy jest wogóle sens brać zwykłą wersję? ABS podobno niespecjalny, a w terenie zupełnie zbędny...