Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 20:18

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ukradli napis....
Takiemu nie podskoczysz!

Przepraszam za nieco powazniejszą nutę, ale nie mogłem się powstrzymać, bo mnie się to nie mieści w głowie.

Ktoś, coś, nie nazwę go 'bydlę' bo bym krowy uraził, ukradł zabytkowy oryginalny napis z bramy obozu Auschwitz w Oświęcimiu (Arbeit macht frei)... Nie mam słów na to, mój umysł nie pojmuje w ogóle mentalności takiego kogoś...czegoś co się dopuściło takiego czynu...

http://wiadomosci.onet.pl/2681,2097974, ... kalne.html

EDIT: wykoasowałem nieodpowiednie określenie.

Dziadek Janek (nr obozowy 149, pierwszy transport) się w grobie przewraca...

Ostatnio zmieniony piątek, 18 grudnia 2009, 16:11 przez mario33, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł: Re: Ukradli napis....
Bajkopisarz forumowy

Mnie w naszym kraju już nic nie zdziwi niestety.
Popatrz z punktu widzenia niedopitego menela co to do szkoły prawie nie chodził, historii nie zna, języka niemieckiego tym bardziej a brakło mu i jego kumplom na eliksir wyskokowy. Zawinęli kawał starego żelastwa i na złom powieźli.
Niemniej pytanie po co tam cała ochrona i systemy nadzoru skoro tego nieupilnowali?

Takiemu nie podskoczysz!

Devris pisze:
Zawinęli kawał starego żelastwa i na złom powieźli.

To moim zdaniem tym razem może nie być aż tak proste, ze względu na dwie okoliczności:
- ktoś ten napis odkręcił z jednej strony ! Nie było to niep[rzygotowane działanie; Ktoś wczesniej rozpoznał że napis jest na śruby, a nie przyspawany;
- w okolicy nikt na złomie nie przyjmie tego napisu, chyba, że się go potnie na nierozpoznawalne części, a to dłuuugo potrwa.

moim zdaniem mamy tu do czynienia z kradzieżą na zlecenie (kolekcjoner ?).

Reperkusje międzynarodowe będą znaczne...

Devris pisze:
Niemniej pytanie po co tam cała ochrona i systemy nadzoru skoro tego nieupilnowali?

I to mnie zajmuje najbardziej - taki domysł: współpracowali ze złodziejem ?

Bajkopisarz forumowy

Devris pisze:
Mnie w naszym kraju już nic nie zdziwi niestety.

Popytaj rodziny co robili ruscy kiedy nas "wyzwalali" ... .Wermacht to aniołki.
Wież mi możne być gorzej :(. Co oczywiście w niczym nie usprawiedliwia tego .... czynu.

Mam nadzieję, że mój dziadek (akurat po Oranienburg- Sachsenhausen) śmiga na swojej WSK po off-roadowych trasach na górze :).

Bajkopisarz forumowy

Menelowi w widzie alkocholowym wszystko jedno .
Niedawno z poligonu ukradziono czołg .

Cóż - taki mamy kraj . Szkoda .

Takiemu nie podskoczysz!

Świerzy ... pisze:

A ja się nie zgadzam na takie uogólnienia. Ja tu mieszkam i nie zgadzam się na takie rzeczy. I będę o tym mówił głośno. Ty też się z tym nie zgadzaj - zresztą sam piszesz o tym w swoim podpisie. To tylko słowa ?

Niech ich znajdą i niech sąd każe im sobie przyczepić do pleców kartkę 'ukradłem napis Arbeit Macht Frei' i każe im się przechadzać po rynku w Oświęcimu.

Bajkopisarz forumowy

Strona WWW: http://www.bikepics.com/members/bassride/
Pewnie jakis kochaj neonazista chwali się swoim ziomalom nowym nabytkiem w kolekcji "fantów z epoki". Co wiecej, myśle ze wśród kolegów jego "notowania" po takiej akcji wzrosły o milion procent.
Obawiam się teraz fali podobmych przestępst, moze narodzi się nowa tradycja/moda na posiadanie na własność takich pamiątek.

tak na marginesie: oczywiscie monitoring był ale sie nei nagrywał, a ciecie pewnie mocno spali, kto by w taki mróz obchody robił

Honorowy bajkopisarz

BASSRIDE pisze:
tak na marginesie: oczywiscie monitoring był ale sie nei nagrywał....

Nagrywał, nagrywał tyle że… akurat bramy nie było w zasięgu kamer, to dobre prawda? Swoja drogą jak to możliwe ze nikt nic nie widział, tego przecież nie da się zdemontować w parę minut z pomocą śrubokręta. Tak czy inaczej nie chciałbym być w skórze sprawców, chyba nie do końca wiedzieli co robią i jakie będą tego konsekwencje…

Takiemu nie podskoczysz!

obchód o 3 rano podobno nic nie pokazał, o 5 rano następny już nie było. Sprawca świetnie znał sposób robienia obchodów i system monitoringu, nie mówiąc o terenie. W takiej sytuacji trudno uznać że zrobił to 'Józio-lump'.

Sprawca znał system monitoringu albo monitorującego...

Bajkopisarz forumowy

mario33 pisze:
Świerzy ... pisze:

A ja się nie zgadzam na takie uogólnienia. Ja tu mieszkam i nie zgadzam się na takie rzeczy. I będę o tym mówił głośno. Ty też się z tym nie zgadzaj - zresztą sam piszesz o tym w swoim podpisie. To tylko słowa ?

Niech ich znajdą i niech sąd każe im sobie przyczepić do pleców kartkę 'ukradłem napis Arbeit Macht Frei' i każe im się przechadzać po rynku w Oświęcimu.

Ja Ciebie mario33 rozumiem , i Twoje wzburzenie też . Nie jestem typem na oczach którego można by coś niecnego zrobić i bym nie zareagował . Ale jestem realistą . Nie wiem czy to była "zaplanowana akcja neonazistów" czy zrobił to jakiś lump {lumpy ?}. Na razie mamy doniesienia prasowe , które {wiem z doświadczenia} mogą się rozmijać ze stanem rzeczywistym .
Niedawno pamiętam jak niszczono pomniki na cmentarzu orląt lwowskich . Władze miasta tłumaczyły że to tylko wybryk huligański a rusofoby widziały w tym akcję polityczną .

Poczekajmy aż emocje opadną , może będziemy wiedzieć coś więcej ...

Gdyby ludzie zajmujący sie pilnowaniem porządku na terenie obozu przyznali że ukradł to "pan Zenek" , musieliby przyznać sie do byle jakiego wykonywania swoich obowiązków , dlatego myślę że będa forsować wersję bardziej "nazistowsko-spiskową" .

Kara jaką widziałbyś dla nich {ta z tą kartką na plecach i.t.p.} cofnęła by nas , Polaków-w sensie, do średniwiecza . mario33 weź zimny prysznic i ostudź "młodą krew" .

Pozdrówka, Świerzy .

Ostatnio zmieniony piątek, 18 grudnia 2009, 16:47 przez Świerzy ..., łącznie zmieniany 2 razy.

Takiemu nie podskoczysz!

Kara z kartką - nie chodzi żeby ich biczować ;) chodzi o najlepszy wymyślony sposób reedukacji - wstyd przed najlbliższą rodziną czy znajomymi.

W USA świetnie się to sprawdza w mniej znaczących wykroczeniach/przestępstwach. Tabliczki 'Biję żonę' 'Kradnę w supermarkecie' odniosły spektakularny sukces.

Bajkopisarz forumowy

Poważnie ?? To są oficjalne kary w Stanach ??? :shock:

Takiemu nie podskoczysz!

Świerzy ... pisze:
Poważnie ?? To są oficjalne kary w Stanach ??? :shock:

W niketórych stanach stosuje się takie kary jako pomocnicze (główną jest np grzywna) - każą Ci taką tabliczkę przykręcić do płotu/drzwi. Działa podobno rewelacyjnie. Środowisko Cię zjada żywcem... A człowiek to istota stadna - woli umrzeć niż być odrzuconym.

Takiemu nie podskoczysz!

mario33 pisze:
Przepraszam za nieco powazniejszą nutę, ale nie mogłem się powstrzymać, bo mnie się to nie mieści w głowie.

Ktoś, coś, nie nazwę go 'bydlę' bo bym krowy uraził, ukradł zabytkowy oryginalny napis z bramy obozu Auschwitz w Oświęcimiu (Arbeit macht frei)... Nie mam słów na to, mój umysł nie pojmuje w ogóle mentalności takiego kogoś...czegoś co się dopuściło takiego czynu...

http://wiadomosci.onet.pl/2681,2097974, ... kalne.html

Zagazować i dobić strzałem w tył głowy - jedyne co mi przychodzi do głowy.

Dziadek Janek (nr obozowy 149, pierwszy transport) się w grobie przewraca...

Myślę, że to zdanie:
mario33 pisze:
...Zagazować i dobić strzałem w tył głowy - jedyne co mi przychodzi do głowy....
bardziej by go zbulwersowało.

Takiemu nie podskoczysz!

Masz rację, cofam - było wypowiedziane zbyt pochopnie.