Dzisiaj jest środa, 2 września 2026, 08:02

Autor Wiadomość
 Tytuł: HID Lc4 ADV
Bajkopisarz forumowy

Witam,
Było o ksenonach do 990 ,teraz pokażę co i jak w lc4 adv.
W oryginale jest tam soczewka więc aż się prosiło..

zestaw HID zwykły (nie slim) z palnikiem o rozmiarze H1 i jasności (do wyboru) 4300 K, cena za komplet 80 PLN
[ img ]

tak swieci adv
[ img ]

Nad demontażem czachy nie będę się rozwodził 6 śrubek i dwie złączki elektryczne od kierunkowskazów. Można też zdemontować wypełnienie wokół zegarów ale nie jest to konieczne.
[ img ]

Na początku wybieramy miejsce zamontowania przetwornicy, w moim przypadku wydawało mi się że idealna lokalizacja to ta zaznaczone kółkiem, jest tam otwór do którego można przykręcić moduł. Niestety po zamontowaniu w tym miejscu mimo wcześniejszych przymiarek, nie mogłem zamontować czachy. Prawdopodobnie wersja slim (jest dużo cieńsza) będzie w sam raz żeby ją tam zamontować. Przetwornicę można zamontować jescze nad lampami oraz np na mocowaniu owiewki przykręcanym do zbiornika paliwa.

Kolejny problem jaki mi się pojawił to pęknięte mocowanie przetwornicy, poprostu podczas przykręcania oderwało się ucho (może to i lepiej że urwało się od razu a nie np w czasie jazdy)
[ img ]

Postanowiłem wykorzystać blaszkę dostępną w zestawie i trochę ją podgiąć oraz zastosować ulubione narzędzie -pilnik :D
[ img ]

[ img ]

[ img ]

Następnie odkręcamy osłonkę z przewodami z tyłu soczewki oraz wypinamy przewody z kostki doprowadzające prąd do lampy ( przewody są zatopione na stałe w osłonie soczewki więc musimy je wypiąć z kostki). Robimy centralnie otwór 24 mm w osłonie (tyle ma cokół palnika HID)-znowu pilnik :D
[ img ]

i przekładamy ostrożnie( nie dopuszczając do dotknięcia palcami albo zatłuszczenia bańki palnika) sam palnik. W otwór wkładamy gumową osłonę zintegrowaną z przewodami i palnikiem
[ img ]

Montujemy palnik w soczewce ,następnie popinamy przewody zasilające (nie pomylimy się bo złączy zarówno do palnika jak i zasilających nie można inaczej podpiąć) zamykamy dekiel od soczewki (trochę się trzeba namęczyć jest tam teraz więcej kabli) układamy przewody i ostatecznie sprawdzamy połączenia
[ img ]

Można odpalać (na zdjęciu moduł jeszcze w pierwszej wersji przykręcony z boku)
[ img ]

A teraz efekty:
Zdjęcia robione ok 19 więc jescze jasno
[ img ]

i dla porównania "krótkie" HID
[ img ]

i ''długie'' w oryginale
[ img ]

Jest jednak jedno "ale" przewody wystające z soczewki dotykają przy maksymalnym skręceniu kierownicą w prawo przewodów od hamulca i odprężnika. W zasadzie nie przeszkadza ale mnie denerwuje. Trzeba by spróbować "ściślej" zagiąc przewody z soczewki i unieruchomić je opaskami.
[ img ]

Światła rewelacja nie ma co dyskutować po prostu jest o niebo lepiej. Wybrałem 4300 K ponieważ ma najbardziej zblizoną barwę do białego (niebieski kolor świateł mi sie nie podoba i mam nadzieję że policyjanty nie będą mnie za to ścigać)

pozdro